A Hunalpa megkezdi az állammal szembeni kártérétési per jogi megalapozását

2012. november 13. 15:36

A Malév volt dolgozóinak érdekében a pilóták érdekképviselete, a Hunalpa megkezdi a magyar állammal szembeni kártérítési per jogi megalapozását, mert eredménytelennek tartják a felszámolást – jelentette be kedden Demeter Csaba elnök a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (Hunalpa) sajtótájékoztatóján Vecsésen.

2012. november 13. 15:36

A Malév stratégiai vállalattá minősítésével valójában kontrollálhatatlanná vált a felszámolás Demeter Csaba szerint. „Tudtuk, hogy a Malév-elemek tisztázása nem lesz egyszerű”, arra  azonban nem lehetett számítani, hogy  ilyen „nonszensz” körülmények között zajlik majd a felszámolás. Egy magáncéget már megbírságolt volna az állam ilyen esetben – tette hozzá az elnök. A 210 egykori Malév-pilótát is képviselő Hunalpa azt követően döntött a lépésről, hogy hétfőn letelt a nemzeti légitársaság felszámolására szánt 270 nap.

Az eredménytelenségért Varga Jenő  felszámolót hibáztatta Demeter Csaba. Nemcsak a járandóságok elmaradását kifogásolta, de azt is, hogy – mind a felszámoló, mind a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről elmarad a „kommunikáció”, csak semmitmondó válaszok érkeznek. Demeter Csaba kiemelte azt is, hogy nem kapták meg a szükséges dokumentumokat, így például a kintlévőségek vagy a vagyonelemek nyilvántartását, és nincs információjuk arról sem, hogy megtörtént-e a vagyonelemek felmérése. Mint az érdekvédelmi szervezet vezetője fogalmazott, úgy látják, hogy minden területen időhúzás folyik, ami arra utal, hogy nem akarják biztosítani a felszámolás átláthatóságát. A határidő most telt le, és az eredménytelenség miatt a Hunalpa úgy határozott, hogy  megkezdi a magyar állammal szembeni kártérítési per jogi megalapozását, melyhez a tényfeltáró bizottság megállapításai is adalékul szolgálnak – jelentette be az elnök. A sajtóban megjelentekre reagálva elmondta azt is: „nem többletkövetelésünk van, csak annyit szeretnénk, amennyi jár”.

A felszámoló tevékenysége ellen összesen harminc kifogást nyújtottak be az érintettek a Törvényszékhez – közölte Dombi László, a szervezet jogi képviselője, melyekből nyolcat a Hunalpa adott be. Közülük hat – munkabérekkel kapcsolatos – kifogást már jóvá is hagytak, és bíznak benne, hogy - a felszámoló fellebbezése miatt - a Fővárosi Ítélőtáblához továbbkerült kifogásoknak másodfokon is helyt adnak – tette hozzá.     Dombi László hangsúlyozta: fontos, hogy a vagyonértékesítés minél hamarabb megtörténjen, így ki lehet fizetni az első helyen nyilvántartott követeléseket, a volt dolgozók járandóságait. Az október 4-én lezajlott Malév-közgyűlésre kitérve jelezte: „a mai napig nem érkeztek meg a jegyzőkönyvek”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!