KSH: Mérséklődött a beruházások csökkenése

2012. november 29. 10:11

Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint újra bővültek a harmadik negyedévben a feldolgozóipari beruházások, nőtt a szállítás, raktározás ág volumene, így mérséklődött a harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumenének csökkenése.

2012. november 29. 10:11

A KSH tájékoztatása szerint a harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a második negyedévben tapasztalt 5,9 százalékos visszaesés után. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a júliustól szeptemberig tartó időszakban 1,1 százalékkal mérséklődött a nemzetgazdasági beruházások volumene április-júniushoz képest, amikor 2,2 százalékkal csökkentek negyedéves szinten a magyarországi beruházások.

A KSH adatai szerint 2012 első három negyedévében 5,2 százalékkal volt alacsonyabb a beruházások volumene a bázisidőszakinál. A harmadik negyedévben az építési beruházások jelentősen, 6,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezésberuházások viszont – elsősorban a mezőgazdaságban és a feldolgozóipar területén bekövetkezett növekedés hatására – 3,7 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági ágak többségét továbbra is csökkenés jellemezte a harmadik negyedévben. A humán-egészségügyi, szociális ellátás beruházásainak volumene csaknem négytizedére esett vissza az előző év azonos időszakához képest, amit az uniós forrásból finanszírozott egészségügyi intézmény-fejlesztések lezárulása okozott - közölte a KSH. Szintén nagymértékű visszaesés tapasztalható az oktatás nemzetgazdasági ágban, ugyanis a beruházási teljesítmények mintegy hattizedükre estek vissza az uniós társfinanszírozással megvalósuló felsőoktatási beruházások befejeződése miatt.

A kisebb súlyú nemzetgazdasági ágak közé tartozó bányászat, kőfejtés ág beruházási volumene is csaknem kétharmadára csökkent, mivel a földgázkitermelés alág nagyberuházásai mérséklődtek. A nagyobb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése ág beruházásai mintegy 20 százalékkal estek vissza, amit a közmű-rekonstrukciós munkák csökkenése és egy nagy projekt lezárása idézett elő a KSH tájékoztatása szerint.

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére négy nemzetgazdasági ágban növekedés következett be. A feldolgozóipar beruházásai az előző negyedévi csökkenés után a tárgynegyedévben 3,8 százalékkal bővültek, és az alágak több mint felénél növekedést tapasztalt a statisztikai hivatal. A nagyobb súllyal részesedő alágak közül kiemelkedő bővülést regisztrált a KSH a járműgyártásban, valamint a gép-, gépiberendezés-gyártásban és a villamosberendezés-gyártásban, a kisebb súlyú alágak közül pedig az egyéb feldolgozóipar beruházási teljesítménye nőtt a legdinamikusabban. A második legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágban, a szállítás, raktározás területén a beruházások volumene 9,0 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

A KSH szerint ehhez nagymértékben hozzájárult az Új Széchenyi Terv regionális programjai által támogatott átfogó útfejlesztési és útfelújítási projektek megvalósulása. Szintén jelentősen, 12,2 százalékkal emelkedtek az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ág beruházásai, mivel az operatív lízingtevékenységet folytató cégek beruházási aktivitása élénkült. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban is számottevő, 7,2 százalékos bővülés volt a jellemző, ami elsősorban az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyberuházásokkal magyarázható.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. november 29. 11:45
Majd ha beindul a német beruházási hullám akkor majd láttok csodát feleim!
Trolléga
2012. november 29. 11:24
Csillapodott kicsit a hátszél a lejtőn?
balint60
2012. november 29. 10:55
"Mérséklődött a csökkenés" - ez a megfogalmazás világszabadalom egy rossz hír jó hírként történő bemutatására - gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!