Médiaszabályozás: Neelie Kroes a demokráciát félti

2012. november 27. 19:44

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa számára fontos az Európai Bizottság (EB) médiakérdésekben illetékes alelnökének véleménye, a hatóság azonban megjegyzi: bár Neelie Kroes többször is véleményt formált már a médiatanács munkájáról, egyszer sem találta fontosnak, hogy meghallgassa a magyar hatóság álláspontját.

2012. november 27. 19:44

Az NMHH Szóvivői irodája ezt kedden, azt követően közölte az MTI-vel, hogy az EB alelnöke a blogján további változtatásokat sürgetett a magyar médiaszabályozásban. Neelie Kroes ebben felvetette a Klubrádió ügyét is, szerinte a médiatanácsnak újra át kellene gondolnia a rádiófrekvenciák odaítélésével kapcsolatos gyakorlatát.

„Üdvözlöm azokat a változtatásokat, amelyeket már javasoltak, vagy meg is tettek Magyarországon a médiaszabályozást illetően. Ezek a változtatások azonban nem adnak választ az összes fennmaradó lényegi aggodalmamra. Aggályaim továbbra is súlyosak, és azt várom Magyarországtól, hogy ne csak folytassa a párbeszédet az Európa Tanáccsal, hanem sürgősen cselekedjen is” – írta blogbejegyzésében az uniós biztos.

Úgy vélekedett, hogy ez lényeges lenne a magyar demokrácia számára, valamint abból a szempontból is, hogy biztosítsák Magyarországon a szilárd politikai légkört,  a biztonságos befektetői környezetet. „Ezek az értékek és feltételek veszélyben vannak, ha nem garantált a jogállamiság és az információhoz való hozzájutás. A híradásokat nem szabad cenzúrázni vagy kormányzati lépésekkel ellenőrizni” – hangsúlyozta Neelie Kroes.

Az NMHH Médiatanácsa közölte: már többször felajánlották segítségüket a biztosnak és munkatársainak, ha a magyar médiaigazgatás mindennapi gyakorlatával kapcsolatban pontos és tényszerű információkra van szükségük. Mint írták, ennek ellenére Neelie Kroes ezt egyszer sem vette igénybe, bár többször is véleményt formált a kérdésben.

„Bizonyára ezért kerülhette el a figyelmét az a tény is, hogy a médiatanács több mint 600 napja folyamatosan és kiszámíthatóan biztosítja a Klubrádió számára a zavartalan szólás lehetőségét, és a rádió debreceni és kecskeméti frekvenciája tekintetében jelentős, összesen több mint 12,5 millió forintos éves díjkedvezményt is biztosított a vállalkozás tulajdonosa számára” – olvasható a kommünikében.

Szerintük az információhiány lehet az oka annak is, hogy a biztos arról sem értesült: a rádió két vidéki frekvenciáján jelenleg is jogsértő módon sugározza adását. A hatóság továbbra is nyitott az uniós biztos véleményére, és készséggel áll rendelkezésre akár személyes konzultáción is – közölték. A közlemény szerint az ügyről az alábbi oldalon lehet tájékozódni: http://hunmedialaw.org/dokumentum/96/The_Klubradio_case.pdf.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thor911
2012. december 01. 17:57
Tegyük hozzá hogy azért "jogszerűtlen" a sugárzás mert a pályázatot a bíróság szerint is lehetetlen kitölteni szabályosan!!! És ezért meg is feddte az NMHH-t! Ha számon kérte volna a jogszerűséget az NMHH akkor egyszerűen amíg nem írja ki helyesen a pályázatot addig nem is sugározhatna! Magyarán bármelyik adót megszüntethetné az NMHH csak azzal hogy ő maga rossz pályázatot ír ki és az így lejáró régi szerződés "sajnálatukra" nem újíthatják meg!! Aztán ha éveken keresztül minden kiírás ilyen akkor bocsika de "véletelnül" pont az az adósáv nem lesz kiadva!!! Na azért ilyen trükk a fideszeseknek nagyon tetszene egy a "jogállamisággal" nem függ össze! Na így asszem már kicsit más a leányzó fekvése :)))
silenceCZ
2012. december 01. 17:57
"... ha nem garantált a jogállamiság és az információhoz való hozzájutás..." Don´t worry Nellike, a nyilatkozataid mindig eljutnak hozzánk...attól vagyunk ilyen boldogok.
jerom960
2012. december 01. 17:57
A demokrácia és a biztonságos politikai légkör,nekik azt jelenti: szabad rablás a nagytőkésnek,kuss a magyarnak.
freehckr
2012. december 01. 17:57
A tipikus ostoba liberális picsa...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!