Sztorizgatva figyelmezteti a Fideszt Ángyán és Bencsik

2012. november 03. 09:34

Ötvenöt módosító indítványt nyújtott be a földtörvényhez két fideszes képviselő, Ángyán József és Bencsik János. Indoklásaikban helyenként kioktatják az eredeti javaslat benyújtóit, de sztorizgatnak és ironizálnak is pár sort.

2012. november 03. 09:34

„Tudod, fiam, Ferenc József idejében volt a legjobb a parasztemberek sorsa, 30 kiló gabonát kellett adóként fizetni egy hold föld után. Horthy idejében ez a tétel már egy mázsára emelkedett, de ezt még könnyedén kigazdálkodta a földműves, hanem aztán jött Rákosi, aki lesöpörte még a padlást is, de a dolgos és ügyes gazda még akkor is eltartotta a családját, de az a bitang Kádár, jól jegyezd meg, fiam, elvette a földet, elvette a megélhetést” - ezt a nagyapjától származó történetet mondta el kedden a földtörvény parlamenti vitájában Bencsik János volt energiaügyi államtitkár.

Bencsik és Ángyán József lettek mára

a Fidesz belső ellenzéke a földügyekben, áll a hvg.hu cikkében. A képviselők 55 indítványt nyújtottak be a földtörvényhez, mert úgy látják, a kormánypártok csak szavakban támogatják a családi gazdaságokat és a helyben lakó földműveseket, a tetteik azonban a nagybirtokosok érdekeit szolgálják. Ángyán szerint még az állam esetében is dezertálásnak hívják, ha háborúban az egyik oldalról átáll a másikra.

A két képviselő indítványaiban sokszor fogalmaz keményen vagy gunyorosan. Törölnék például a törvényjavaslatból a 20 kilométeres szabályt, és csak az számítana helyben lakónak, akinek állandó lakcíme legalább három éve azon a településen van, amelyikhez a föld tartozik. „A helyben lakó kifejezés jelentése a magyar nyelvben a Magyar Értelmező Szótár szerint: adott helységben élő, vagy oda való” – áll az indoklásban.

Azt is sérelmezik, hogy a javaslat önmagával definiálja a földvásárlásra jogosult földművest: földműves többek közt az őstermelő, de őstermelőnek a földműves számít. „Kék az, ami nem zöld vagy barna; zöld az, ami nem kék vagy barna; barna az, ami nem kék vagy zöld; stb.” – írják Ángyánék.

A két képviselő visszarakná a törvénybe

a demográfiai földprogramot, vagyis az állam földet juttatna és támogatást adna azoknak a fiatal pároknak, akik gazdálkodni kívánnak, és vállalnának legalább két gyermeket is. Ángyánék ezt megfejelték azzal, hogy elővásárlási jogot biztosítanának nekik. A két képviselő 300 hektárban maximalizálná az egy ember által birtokolható föld mennyiségét.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brainman
2012. november 03. 20:19
Ha Ángyán pártot indít, rá szavazok!!!!
bolá
2012. november 03. 11:49
Hajrá, fiúk!
sky.net
2012. november 03. 11:06
seggbekúrnak kiccigány ...hogy rohadnál meg a sunyipatkány bandáddal együtt
HSL
2012. november 03. 10:00
érdekes fintora a sorsnak, hogy ángyán lett a konzi becsület megmentője és nem a pokorni/navra féle értelmes (de reménytelenül gerincdeficitesnek bizonyult) finessz fejesek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!