Csaknem negyedmilliós bírság dohányzás miatt egy hét alatt

2012. december 10. 09:53

A hideg idő beköszöntével novemberben, egy hét alatt, csaknem negyedmillió forint bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők a dohányzási szabályok megsértése miatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

2012. december 10. 09:53

A közlemény szerint a hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása mellett is rá lehetett gyújtani. A többi között ez indokolta, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal november 19. és 25. között országos ellenőrzési akciót rendelt el – írta az ÁNTSZ. A vizsgálatok során egy hét alatt mintegy négyezer egységet ellenőriztek, átlagosan hat esetben találtak szabálytalanságot ezer ellenőrzésre vetítve.

Az ÁNTSZ szerint a legtöbb gondot a közterületeken tapasztalták, nemcsak a tiltott helyen dohányzók okoztak problémát, hanem a rengeteg eldobált csikk is. A helyzet megoldása érdekében több megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv is jelezte, hogy felvette a kapcsolatot az érintett intézmények üzemeltetőivel, a helyi önkormányzatokkal. Visszatérő problémaként azt tapasztalták, hogy a dohányzást tiltó feliratokat nem, vagy nem megfelelően helyezik el. Több vendéglátóegység üzemeltetője arról számolt be, hogy a dohányzók sok esetben az egyértelmű jelzések, felszólítások ellenére sem tartják meg az ötméteres távolságot a bejárattól. Közölték, hogy a vizsgálatok során az állampolgárok továbbra is együttműködnek a hatósággal, a dohányzást érintő korlátozásokat betartják. Azt írták, az elmúlt időszakban több olyan történet is eljutott az ÁNTSZ-hez, amelyekben állampolgárok arról számoltak be: éppen a szabályok változása késztette őket arra, hogy abbahagyják a dohányzást, de olyan iskoláról is tudnak, ahol a szabályok szigorítása óta a dohányzó pedagógusok aránya 50 százalékról 10 százalékra csökkent.

A közegészségügyi felügyelők 2012. január és november között több mint 36 ezer ellenőrzést végeztek az országban, a kiszabott bírságok várható összege megközelíti a 10 millió forintot – olvasható a közleményben. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2012. december 10. 12:35
Embertelen rendelkezés a dohányzás elleni törvény. Ez is valami eu-s intézkedés. Nő létemre soha nem gyújtottam rá az utcán. Ez ma már nem így van. Az ember, ha dohányos, úgy érzi magát, mint a kivert kutya... Én is akarok szivarszobát, mint parlamenti nagyjainknak van! Ez a rendelkezés a humánumtól messze van.
Leceli
2012. december 10. 12:09
"negyed millio" irasmod egy szenzaciohatasu leiras:-( Ez csupan 250 forint, melyet en is elkoltok 1 het alatt, ha otthon vagyok.. Magyarul, ez az osszeg peanuts.......ROHEJ!
Mimes
2012. december 10. 11:47
Én - dohányosként - még szigorítanék is rajta. Kultúr bagós amúgy sem dobálja a csikket, nem áll be mások mellé bagózni, és alapból fedett helyen sem gyújt rá. Persze, az önkormányzatok annyival hozzájárulhatnának, hogy kicsivel több kukát raknak ki, hogy ne kelljen akár kilométernyit is cipelni a csikket magammal a főváros legnépesebb kerületében.
pitypang1125
2012. december 10. 11:17
A hülye fejeteket, mert ugye a Magyar az basább a basánál. Valamit látnak nyugatról akkor azt még a Magyar jogalkotónak felül is kell múlni! Nem szoktam a csikket eldobálni, de ezentúl ha csak tehetem szétdobálom, aztán kinyalhatják a valagam!Érdekes módon egy képviselőt nem lehet látni dohányozni a Duna parton, akkor vajon a parlamentben hogyan oldják meg a dohányzást? A sok faszságot kitalálják, de persze úgy hogy rájuk nem vonatkozik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!