Rockenbauer: A művészeti kánont hatalmi szóval nem lehet átírni

2012. december 28. 17:27

Vigyázat Műcsarnok 2.0 címmel tartottak konferenciát a nemzeti kortárs kiállítóhely múltjáról, jelenéről és a várható tulajdonosváltás következményeiről az intézmény dísztermében pénteken.

2012. december 28. 17:27

A Műcsarnok épületének tulajdonjogát egy – eddig ki nem hirdetett – novemberi kormányhatározat alapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kapja meg, az azt működtető Műcsarnok Nonprofit Kft. működésének művészeti és tartalmi kérdéseiben pedig az MMA elnöke, Fekete György egyetértési jogot gyakorolhat.

A probléma elsősorban az MMA köztestületté válásának módjában rejlik – hangsúlyozta előadásában Rockenbauer Zoltán művészettörténész, az első Orbán-kormányt kulturális minisztere, felidézve: a jelenlegi helyzetet húszéves kultúrharc előzte meg, az MMA 2011-es köztestületté nyilvánítása azonban nem e folyamat megnyugtató lezárása, hanem vélhetően a küzdelem egy állomása lett csak.

Rockenbauer Zoltán kárhoztatta, hogy a hazai kultúrpolitika nem vállalja a döntési felelősséget, a Műcsarnok esetében azonban véleménye szerint a döntéshozó nem lehet az MMA elnöke, egyfelől mert nem széleskörű választás alapján nyeri el a pozíciót, másrészt mert nem célravezető valamely szakmai szervezetre bízni a kinevezéseket.

Fekete György eddigi megnyilvánulásai is nagyban hozzájárultak a válság elmélyüléséhez – jegyezte meg a művészettörténész, hozzátéve: az elnök nem elégedett meg azzal, hogy az MMA-t köztestületté emelték, de kieszközölte, hogy, „az MMA kultúrstratégiai szerepét megerősítsék”, aminek része a Műcsarnok átadása is.

Fekete György szándékai szerint „a Műcsarnokot a magyar állam egy köztestületen keresztül visszaadja a művészetnek” – emlékeztetett Rockenbauer Zoltán.

„E kijelentés nem csak dehonesztáló az elmúlt két évtizedben a Műcsarnokban kiállító művészek számára, de baljósan hangzik a művészet fogalmának jövőbeli értelmezése szempontjából is” – fogalmazott.

Mint kiemelte: nem az a konzervativizmus, ha valaki nem érti azt a kort, amelyben él. „Egy felelős pozícióba került ember nem vindikálhatja magának a jogot, hogy eldöntse, mi számít művészetnek és mi nem. Nem bélyegezhet meg formanyelvet, művészi, kritikai hozzáállást, csak azért, mert nem egyezik az ő ízlésével. Nem nevezhet minden alap nélkül nemzetgyalázónak egy kiállítást” – szögezte le a művészettörténész a Fekete György által bírált, Mi a magyar? című kiállítást a legfontosabb tárlatok között említve.

Rockenbauer Zoltán úgy vélte, anakronizmus lenne a Műcsarnok programját a nemzeti szalonrendszer felélesztésére alapozni, hiszen a művészeti kánont hatalmi szóval nem lehet átírni, másrészt a nagy kiállítóhelyek ma átgondolt koncepcióra épülő, interaktív, tematikus tárlatokkal hívogatják a közönséget.

A Fekete György által vázolt „koncepció lehetne éppenséggel az MMA-nak mint magántestületnek a programja, de semmiképpen nem lehet egy nemzeti intézmény programja. Amennyiben mégis azzá teszik, a Műcsarnokot többet nem sok joggal nevezhetnénk nemzetinek” – összegzett.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2012. december 30. 23:06
Te figyuzz, nálatok valami felvételi követelmény, hogy a funkcionális analfabétának kell lenni? Hát hol mondtam én olyat te szerencsétlen balfasz, hogy ne írd le a vélemnényed? Hol? Tőlem aztán ott és olyan véleményt mondasz, ahol és amit akarsz. Egy a lényeg: egyszerűen semmiféle jelentősége nincs a véleményednek. Meg a libsi fajtád véleményének se. És azért nincs semmiféle jelentősége a véleményednek, mert semmiféle valós teljesítmény nem indokolja, hogy bármiféle jelentősége legyen a véleményednek. Mert például heteken át azt olvasgathattam mindenféle hiszterolibsi tollakból, hogy az MMA-ban csak egy rakás begyepesedett, árvalányhajas, turulmadaras fasorba se jegyzett, tehetségtelen senkiházi van, ami önmagában is libsikhez méltóan korlátolt és bunkó vélemény volt. Aztán meg hogy 5-6 szerencsétlen kiszállt a 200+ tagú MMA-ból, rögtön hallatlanul nagy művészek lettek. A néhány "kivétel" az MMA-ban. Ha holnap még egy kiszáll, akkor az is hallatlanul nagy művész lesz. Ha meg mind kiszáll, akkor mind hallatlanul nagy művész lesz. Szerintetek. Hát például ezért (is) tök mindegy, mit nyekeregtek, a véleményetek nem oszt, nem szoroz, szart se számít.
marko11
2012. december 28. 20:34
Fekete, sajnos, messze van Makovecz nagyságától. De a támadásokat persze nem ezért kapja. Az eddigi kiváltságaik/pénzeik/díjaik miatt "aggódnak" a ballibek. Rockenbauer észrevételi azonban jogosak.
Vén Csataló
2012. december 28. 20:24
Egyébként meg hetek óta ömlik a fos a hiszterolibsi blogokból, lapokból és szájakból az MMA-ra és eketére. Apró bibi, hogy egyetlen darab konkrétum sincs azon kívül, hogy Fekete állítólagos pártállami múltját lebegtetik, szintén minden konkrétum nélkül (a pasas egyébként sosem volt MSZMP tag). Tehát én most már nagyon szeretném tudni, hogy mégis mi a fenét tiltott be, kit tett tönkre, miféle művészi "szabadságot"vett el, kit akadályozott meg, hogy gyakorolja a "művészetét", Fekete és az MMA, hogy ekkora a libsi hisztéria.
Türelem
2012. december 28. 20:06
A gép megtréfált, hozzászólásom címzettje természetesen pierre bayle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!