Minden szakon lesznek államilag támogatott helyek

2013. január 17. 14:17

Azon a tizenhat egyetemi szakon is indul majd államilag támogatott képzés, melyeken a kormányzat eddig nem szándékozott ingyenes férőhelyeket biztosítani – állapodott meg Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a HÖOK képviselőivel.

2013. január 17. 14:17

Lesznek államilag finanszírozott helyek azon a tizenhat szakon is, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni – erről állapodott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája csütörtökön Budapesten.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke elmondta, a felvett hallgatóknak a 15-20 százaléka kaphat majd állami támogatást, és a bejutási küszöb magasabb lesz a többi szakra érvényes 240 pontnál – értesült a HVG.hu. Mint írják, valószínűleg a hallgatói szerződések feltételei is módosulni fognak, és a tavaly szerződőkre is már az új feltételek fognak vonatkozni.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, a forráskivonás nem célja a felsőoktatás átalakításának, és plusz forrásokat is biztosítani fognak jövőre, például tíz milliárd forinttal növelik majd a kutatóegyetemek támogatását.

Frissítés: Balog Zoltán a két és fél órás egyeztetést követően újságíróknak elmondta: a tizenhat szakhoz szükséges bejutási ponthatárokat hétfőn fogják nyilvánosságra hozni. Mint megjegyezte, ezen a napon részmegállapodást kötnek a HÖOK-kal, és utána megbeszéléseket folytatnak majd a finanszírozás kérdésében a rektori konferenciával is.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. január 17. 19:06
Nem is értem, minek az a nagy engyezkedés. Az állam fenntart iskolákat. Akinek tetszik, az igénybe veszi, akinek nem, az nem. Ennyi.
balint60
2013. január 17. 18:31
Egyszerűen elképesztő! Február közepén kell jelentkezni az egyetemekre és főiskolákra, ám a játékszabályok még mindig ismeretlenek. Ilyen esetre nem került sor még a Rákosi-rendszerben sem. De tudjuk: "csak a Fidesz!"
tarackos
2013. január 17. 18:04
"Balog Zoltán úgy fogalmazott, a forráskivonás nem célja a felsőoktatás átalakításának, és plusz forrásokat is biztosítani fognak jövőre, például tíz milliárd forinttal növelik majd a kutatóegyetemek támogatását." Nincs gusztustalanabb mint egy hazug csuhás. Bayer szintjén van. Kis siker. Nincs öröm.
1120
2013. január 17. 17:51
Na ugye... Hetekkel ezelőtt leírtam. Vissza lehet keresni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!