Gyűlöletbeszéd miatt menesztették a horvát szerkesztőket

2013. március 20. 14:01

Gyűlöletbeszéd miatt leváltották a horvát közszolgálati televízió (HTV) szombat esti híradójának szerkesztőit – közölte szerdán a helyi sajtó. Feltehetőleg Ruza Tomasic, a szélsőjobboldali starcevici jogpárt (HSP AS) elnökének vendégszereplése miatt kellett távozniuk posztjukról.

2013. március 20. 14:01

A Jutarnji List horvát napilap nem hivatalos értesülései szerint a Dnevnik 3 híradó felelős szerkesztőjének, az adás háttérszerkesztőjének, valamint a műsorvezető-szerkesztőnek Ruza Tomasic, a szélsőjobboldali starcevici jogpárt (HSP AS) elnökének vendégszereplése miatt kellett távozni posztjukról. A lap emlékeztet arra, hogy Tomasic stúdiószereplését a szociáldemokrata Zoran Milanovic szociáldemokrata miniszterelnök is soviniszta kirohanásként és gyűlöletbeszédként jellemezte.

Tomasic, aki az áprilisi horvátországi európai parlamenti választásokon a Franjo Tudjman alapította Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) listáján indul EP-képviselőjelöltként, szombaton, a HDZ egyik vidéki rendezvényén felszólalva a szerbekre utalva egyebek között azt mondta, hogy szerinte „ez Horvátország, és mindenki más vendég ebben az országban”. A szélsőjobboldali politikus kijelentésére reagálva a baloldali kormányfő úgy fogalmazott, hogy aki 2013-ban Horvátországban ilyet mond, az „nem a tűzzel, hanem radioaktív anyaggal játszik”. Ivo Josipovic köztársasági elnök pedig leszögezte, hogy Horvátország minden állampolgárát megilletik a személyi jogok, Milorad Pupovac szerb kisebbségi parlamenti képviselő pedig megkérdőjelezte, hogy ezek után Tomasicnak van-e helye a horvát parlamentben.

Tomasic ezt követően, a késő esti híradó vendégeként úgy értékelte, hogy nincs semmi vitatható abban, amit mondott. Pupovachoz kapcsolódóan pedig felháborítónak tartotta, hogy olyasvalaki vonja kérdőre, akinek korábban az a Vojislav Stanimirovic volt a képviselőtársa, aki – Tomasic szerint – „csetnikekkel volt, ujjal mutogatta, hogy kit vigyenek el Ovcsarára (Vukovár elfoglalása után a szerb szabadcsapatok ide hurcolták horvát foglyaikat, majd kivégezték őket – a szerk. megj.), és szerb szentföldnek nevezte Vukovárt”. Az államügyészség azóta nyilatkozatban cáfolta a volt szerb képviselőt ért vádakat.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. március 21. 20:10
Vendégnek jobb lenni, mint kollektíve bűnösnek -Ficóéknak kellene távozni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!