Tizenegyedszer szervezték meg az Élet Menetét

2013. április 21. 18:08

Az Élet Menete Alapítvány tizenegyedik alkalommal tartott felvonulása a Képviselői Irodaháztól a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig vezet.

2013. április 21. 18:08

A sófár jelére sok ezer ember, köztük Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője, Jávor Benedeket, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Cserháti Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott tagja továbbá Ilan Mor izraeli és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet résztvételével a Margit híd pesti hídfőjétől indult el vasárnap az Élet menete felvonulása a fővárosban. A menettel a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek.

Bandi László, az alapítvány kuratóriumának tagja a menet indulása előtt azt mondta: „fontos cél, hogy megtanítsuk a holokauszt leckéit a jövő generációinak”.

Frissítés: Megérkezett a Dráva utcához, a megemlékezés színhelyére az Élet menete vasárnap a fővárosban. A menet kapcsán Bándi kiemelte: „mivel az antirasszizmus újra rendkívül aktuális és sürgetően fontos Magyarországon, az Élet menetének kardinális súlya van 2013-ban is”. A Margit híd pesti hídfőjénél a menet indulásakor néhány ember kifeszített egy molinót, amelyen – egy Petőfi Sándor-vers részletét felhasználva azt üzenték Simon Peresznek, Izrael elnökének: „Foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat”. A tömeg „Nácik haza!” felkiáltással és füttyel jelezte nemtetszését, kisebb dulakodás is kialakult, majd a rendőrök eltávolíttatták a feliratot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Kovács Viktória az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy három embert igazoltattak. A menetben magyar, izraeli, EU-s és Carl Lutz svájci embermentőre emlékezve svájci zászlókat lengettek, valamint az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem molinóját is vitték.

Frissítés: Az erősödő antiszemitizmus, rasszizmus és kirekesztés elleni fellépésre szólítottak fel „minden demokratikusan gondolkodó embert” az Élet menete rendezvényén felszólaló hazai és külföldi szónokok vasárnap Budapesten.

Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija – köszöntve az általa több tízezresre becsült tömeget azt mondta: nem lehet engedni, hogy a rasszizmusnak teret engedjenek, ez ellen a civil társadalomnak fel kell lépnie. Külföldi diplomaták és állami vezetők a színpadon felszólalva, illetve videoüzenetben az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták, arra figyelmeztetve, hogy a vészkorszak borzalmai soha többé nem fordulhatnak elő.

Összesen 388 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. április 23. 15:46
http://www.slideshare.net/BLaci989/holokauszttrvny-a-kivlasztottak-ellen#btnNext 2.old apropo Kr.e. 3761.október 7. hétfő, 11 óra 10 perc 20 másodperc óta!!!!!!!!!
trinity
2013. április 23. 14:44
Nem véletlen az egyre erősödő antiszemitizmus.Mivel a magyar a tudás népe is,egyre többen jönnek rá ,hogy idegenek irányítják országunkat!Ez a békemenet azért érdekes mert a parlamenti fizetés közös megszavazása után,ez a másik hely ahol büszkén mutogatják származásukat. A történelmünket meg azért hamisítják állandóan, mert ha utánanéztek,legnagyobb magyarjaink,az idézett Petőfi,Kossuth (parlamenti beszéde)Ady Endre több verse(Seregestől senkik jönnek stb.) Rohadtul semmirekellőnek állítják be őket +Egyre több a holo túlélő most 8800 Tehát mindegyik 100 év körül van! És évről évre több lesz!Évente 4 holokauszt megemlékezés ,de a magyarság utolsó 100 évének legagyobb förmedvénye trianonról EGY SEM!
heather
2013. április 22. 10:47
Ó, csak azok az izraeli papír zászlócskák, azok ne volnának, akkor még hiteles is lenne a dolog...
Agnieszka
2013. április 22. 10:24
A magyar holokauszt magyar nemzeti tragédia. A magyar közigazgatás parancsra "bonyolított", aki megtagadta volna a parancsot, családostul a vagonokban találhatta volna magát. Nyilas gyilkosnak lenni nem volt kötelező, őket a törvény szigorával a háború után többnyire kivégezték. Aki túlbuzogva "bonyolított", azt is megbüntették, úgy emlékszem, voltak halálos ítéletek. Nyilván lehetett volna nagyobb nemzeti összefogás a mentésben. Akiknek volt sok nem érintett barátja, mégis, gyakran találtak segítő kezet. Akkor is, szörnyűség. Nem szörnyűbb, mint az örmény, az ukrán (holodomor), tuszi, kambodzsai népirtás. Ami hazánkban a megvalósuló szocializmusban történt, az sem semmi! Itt a két háború között fejlett ipar volt! Tehetséggondozás és jó közoktatás! Az ország megtermelte, amit megevett! A 3.000.000 koldus, igen, az gyalázat, de a "rendszerváltás" óta, hogy, hogy nem ismét van ugyanennyi. Most a vidéki ember -szerencsére még nem mindenhol- de joggal retteg, mikor veszíti el mindenét, esetleg az életét is. A kiváló MSZP-SZDSZ kormányoknak köszönhetően megszületett a többé-kevésbé tolerált "megélhetési bűnözés" terminus technikusa, egy velejéig elszúrt szociálpolitikával párosulva, mely azokat ösztönözte gyermekvállalásra, akiknek a legelemibb feltételei is hiányoztak a vállalt gyermekből szakmával rendelkező majdani dolgozó embert nevelni. Erre az Élet Menete tüntetésre sikerült a múlt emebereinek, erőinek, összeterelni mindazokat, akiknek az Orbán kormánnyal elszámolni valója van, akik nagyon szeretnék, ha visszajönne, kicsit átalakítva, a Gyurcsány-Bajnai páros. Nagy baj az, h. a magyar zsidóság többsége tudhatólag ebbe a táborba tartozik. A magyar zsidóság, bárhogy vesszük, Magyarországon számbeli kisebbség. Nem igaz, h. ami kultúra itt van, aki tehetség gyarapítja a hazai erdményeket, mind és kizárólag hozzájuk köthető. Nem jó, ha egy nagyon kiélezett politikai küzdelemben egy kisebbség kizárólag az egyik oldal mellé letszi a voksát. Speciel ép hálás vagyok azoknak, akik nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!