Merre tovább Magyarország?

2013. április 05. 20:00

A gazdasági trendforduló szükségességéről beszélt a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján Kovács Árpád. Bod Péter Ákos szerint Magyarország a régión beül is bajban van a növekedési rátája miatt. Vértes András pedig nem csodálkozik rajta, hogy zombik lettek a magyarországi bankok.

2013. április 05. 20:00

Kovács Árpád szerint trendfordulót kellene elérni a magyar gazdaságban, mert a mostaninál nagyobb növekedési ráta szükséges az államadósság lényeges csökkenéséhez. A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Költségvetési Tanács elnöke az MKT által az Óbudai Egyetemen pénteken tartott Utak és irányok – merre tovább Magyarország? című konferencián kifejtette: várhatóan csak 2016-ban érhet el Magyarország 2 százalék körüli növekedést. 

A Költségvetési Tanács elnöke bár pozitív döntésnek értékelte a jegybank csütörtökön bejelentett hitelprogramját, de úgy vélte: valamit ugyan biztosan lendít a gazdaságon, de alapvetően csak a hitelkereslet növekedése, és ezzel párhuzamosan a hitelkínálat erősödése idézheti elő a tényleges gazdasági bővülést. Az MKT elnöke szerint azt, hogy a közép-kelet-európai régióban sereghajtók vagyunk a gazdasági növekedést tekintve, elsősorban strukturális problémák idézték elő. Ide sorolta Kovács Árpád a beruházási ráta alacsony szintjét, az államadósság magas arányát a GDP-hez viszonyítva, illetve azt, hogy a magyar költségvetési kiadások kiugróan magasak a régiós összevetésben.  

Botos Katalin, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora a problémák közé sorolta, hogy alacsony a foglalkoztatás, a megtakarítások szintje, és a beruházási ráta. Nagy gondnak nevezte azt is, hogy egyre inkább elöregedik a magyar társadalom, a kelleténél alacsonyabb népességnövekedés miatt egyre nő az eltartottak száma Magyarországon. Botos Katalin hozzáfűzte: az elöregedő társadalomban az is nagy kérdés lehet egy idő után, hogy „ki fizeti itt vissza a nagy államadósságot.” A professzor szerint a rendszerváltás az egész közép-kelet-európai térségben azzal a negatív következménnyel is járt, hogy lényegesen csökkent a születések száma.  

Bod Péter Ákos, a jegybank egykori elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora kiemelte: az utóbbi években elakadt a magyar konvergencia, a felzárkózás folyamata, ami erősíti Magyarországon az unióellenes hangulatot. A professzor úgy ítélte meg: hosszabb távon Közép-Kelet-Európa kilátásai sokkal jobbak, mint a dél-európai térségé. Ebből a szempontból Magyarország „komoly bajban van”, mert a növekedési rátája elmarad a térségi átlagtól. 

A volt jegybankelnök elmondta: sokan azt mondják, a hazai bankrendszer túl nagy mértékben van külföldi tulajdonosok kezében, pedig a magyarországi arány, vagyis a külföldi tulajdon 80-90 százalék közötti hányada nem egyedi a közép-kelet-európai országok gyakorlatában. Példaként Észtországot, az eurót a közelmúltban bevezető államot hozta fel, az ottani bankszektor 99 százalékban a külföldiek kezében van. Szerinte a jegybank devizatartaléka megfelelő szinten van, az több, mint az ország 3 havi importjának összege. Az MNB hitelprogramját kedvezőnek mondta, de úgy vélte, kétséges, hogy a kis- és közepes cégek hitelezésének bővítésére felkínált keretet a kereskedelmi bankok „elviszik-e”, a 2 százalékos kamatprémium nem biztos, hogy vonzó számukra.

Vértes András, a GKI elnöke szerint az utóbbi tíz évet elvesztegette Magyarország: az idei GDP a 8 évvel ezelőtti szinten áll majd, a beruházások mértéke pedig az 1999-es szintre zuhant vissza. Vértes András úgy fogalmazott: a bankrendszer az elmúlt években mintegy 2500 milliárd forint céltartalékot tett félre a veszteségekre, ezért nem csoda, hogy ezek a pénzintézetek „zombi bankok” lettek, ahol nincs se lakossági, sem vállalati hitelezés.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2013. április 06. 09:59
Ahogy áttekintettem a világban uralkodó rendetlenséget, arra a meghökkentő következtetésre jutottam, hogy Magyarország az egyetlen ellenpólusa ennek a rendetlenségnek. Bármilyen hihetetlenül hangzik, egyedül csak Magyarország, a magyar nemzet az, amelyik szembe mer menni ezzel a felfordulással. Persze ez nem nyílt háború, de olyan erős és olyannyira napról-napra megújuló, hogy nem kell csodálkoznunk a felfordulás híveinek, katonáinak félelmén. Igen, jövőre is Orbánt fogjuk választani. Ez a rezsim önmagát kapacitálja. Olyan taktikát folytat, ami megfoghatatlan és érthetetlen a nem-magyarok számára. De ez is a cél. A kényszerű szegénységünk megóvott bennünket, hogy ide tóduljanak a fejletlen országok gazdasági menekültjei. Még mindig magyar Magyarország. Egyszerűen nem áll akaratunkban , hogy alávessük magunkat, az egyre inkább összeomló, angolszász-szláv-zsidó hatalmaknak. Ez is meghökkentő, de mondhatjuk, hogy KITARTÁS! Emeber küzdj, és bízva bízzál (!) (ha jól idéztem most hirtelenjében) Isten velünk van!
Berecskereki
2013. április 06. 08:58
"Bajnai vagy Mesterházy? Ez a harc lesz a végső Abban a – választási logika miatt elképzelhetetlen – szituációban, ahol minden lehetséges jelölt választható volt, az Együtt 2014 – PM vezéralakját 12 százalék jelölte, míg a népszerűbb ellenzéki pártot irányító Mesterházy Attilát 4 százalék. Érzékelhetően összetartó azonban a baloldal, ha a fenti két személy közül csak egy szerepel a képzeletbeli szavazólapon: Bajnai Gordont így 19 százalék támogatja Orbán Viktor 40 százalékos és Vona Gábor 11 százalékos táborával szemben, Mesterházy Attilát pedig 17 százalék." Forrás: http://mno.hu/belfold/bajnai-vagy-mesterhazy-ez-a-harc-lesz-a-vegso-1149761
kjkj945
2013. április 06. 08:17
LE !!!
micream
2013. április 05. 23:53
nem értem a kérdést. még az eddigi célokat sem teljesítették. azonnali nagyarányú adócsökkentést, az üzemanyagok jövedéki adójának a csökkentését, a közbiztonság érezhető javítását, egymillió munkahelyet, és a gazdaság beindítását. aztán jöhet a rezsicsökkentés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!