Fidesz: Büntessék a hozzátartozó megalázását is!

2013. május 22. 13:25

Hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak neveznék fideszes képviselőnők a július 1-jén életbe lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását. Azt is büntetnék, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.

2013. május 22. 13:25

Czunyiné Bertalan Judit és Talabér Márta az igazságügyi minisztérium törvényjavaslatán változtatna. A tárca azt kezdeményezte, hogy a testi sértést, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést súlyosabban büntessék, ha az elkövető és áldozata együtt élnek vagy éltek. A két fideszes politikus viszont az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást is szankcionálná, valamint azt, ha az elkövető a közös vagyontól megfosztja és ezzel súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját. Ezt két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák, az eljárás azonban csak a sértett indítványára indulhatna el.

Megtartanák az eredeti javaslatból azt, hogy a hozzátartozók közötti könnyű testi sértésnél és a becsületsértésnél három évig terjedjen a szabadságvesztés. Súlyos testi sértésnél, aljas indokból, védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen, illetve idős vagy fogyatékossággal élő ember sérelmére elkövetett könnyű testi sértésnél – a kormányhoz hasonlóan – egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék az elkövetőt. Ugyanígy szankcionálnák a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést is.

A két kormánypárti képviselőnő indoklásában azt írta: javaslatuk a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is büntetné. Azt, hogy ezekben az esetekben csak magánindítványra kezdődhetne eljárás, úgy magyarázták: ilyen esetekben kizárólag a sértett tudja megítélni, szükséges-e a hatóságok beavatkozása.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!