Karvalits szerint a növekedéshez gazdaságpolitikai fordulat szükséges

2013. május 08. 13:43

A magyar gazdaság további nehéz évek elé néz, és a növekedés beindításához reálgazdasági és gazdaságpolitikai fordulatra van szükség – mondták korábbi banki vezetők a Portfolio.hu Hitelezés 2013 című konferenciáján, szerdán Budapesten.

2013. május 08. 13:43

Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi alelnöke úgy fogalmazott: a reálgazdasági kilátásokat illetően kell pozitív fordulat a magyar gazdaság növekedéséhez. Emlékeztetett: a beruházási ráta 2005 óta jelentősen elmarad a régiós országokban tapasztalt szintektől. A korábbi 22-24 százalékos GDP-arányos beruházási ráta mára 16 százalék alá süllyedt, amely már az amortizációt is alig pótolja, így a termelési kapacitások is visszaesnek – tette hozzá.

A közgazdász, akinek március végén járt le hatéves alelnöki megbízatása a jegybanknál, elmondta: nagy tehertétel a magyar gazdaságnak a bankok portfolióleépítése is. Ez a folyamat már előrehaladott állapotban van, de van még némi tér az eszközleépítés, a negatív nettó hiteláramlás előtt – tette hozzá. Karvalits Ferenc szerint Magyarország régiós versenyképessége szempontjából jelentős probléma még az alacsony bér-versenyképesség is. A kétezres évek béremelése csökkentette Magyarország bér-versenyképességét, de 2010-re a reálbérek csökkenésének hatására enyhült a korábban felhalmozott feszültség. A tavalyi minimálbéremeléssel ugyanakkor újabb lökést kapott ez a probléma – tette hozzá.

Felcsuti Péter, a Bankszövetség korábbi elnöke szerint még jó pár év „kínlódó, izzadságos, nehéz időszak” előtt áll a bankszektor és a magyar gazdaság is. Mint mondta, gazdaságpolitikai fordulat nem, csak retorikai fordulat történt az elmúlt években, s valódi gazdaságpolitikai fordulat esetén is csak többéves kibontakozás eredményeként lehet jelentős fellendülésre számítani. A bankár szerint „rettenetes feszültség” van a bankok magyarországi leányai és központi vezetése között. Kifejtette: a magyar leánybankok szeretnének több kockázatot vállalni, többet hitelezni, hiszen a bevételtömeget így lehet növelni. Az anyabankok ezzel szemben több korláttal szembesülnek, nemcsak Magyarországon, a régióban, de a hazai piacokon is. „Az anyabankok prioritási listájának legalján szerepel Magyarország” – tette hozzá. Felcsuti Péter szerint a jegybank által bejelentett hitelélénkítési program, és az ehhez hasonló konstrukciók hatására még „nem lesz virágzó hitelpiac” Magyarországon.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Godmachine
2013. május 08. 17:25
Itt már soha a büdös életbe nem lesz nnövekedés!
hátakkor
2013. május 08. 17:17
"a növekedés beindításához reálgazdasági és gazdaságpolitikai fordulatra van szükség – mondták korábbi banki vezetők a Portfolio.hu Hitelezés 2013 című konferenciáján" milyen fordulat? vegyen fel az állam kölcsönt? egyénileg mindenki azt csinál amit akar persze.
Bábeli békák
2013. május 08. 16:11
Tegnap Karvalicsné, ma meg Karvalics maga. Remélem nem túl népes a familia.
OmegaMale
2013. május 08. 16:09
"Karvalits szerint a növekedéshez gazdaságpolitikai fordulat szükséges" Ha valaki szó szerint leírná, hogy "kedves magyarok, Ti ott akik semimt nem vesztek magatokra, minden egyes darab ember, szóval TI, gazdasági fordulatot kéne csinálni", addig ezzel az üres szóval vagdalózni, hogy gazdaságpolitika, NINCS ÉRTELME. Ugyanis nem a gazdaásot nem a gazdaságpolitikára, hanem fordítva: a gazdaságpoltikát a gazdaságra kell alapozni. Eddig is lehetett termeléssel és adóbevétellel tervezni, csak éppen ahhoz termelni és adózni kéne. Csakhát ilyen kényes témákat az önérzetes gyalogosoknak nem lehet mondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!