Kósa: A jövőben bárki menekültügyi őrizetbe vehető egyedi döntés alapján

2013. május 21. 20:23

Új eljárást tesz lehetővé a menekültügyi kérelmek elbírálásában az a törvényjavaslat, amelyet a héten tárgyal az Országgyűlés – közölte Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen fideszes polgármestere sajtótájékoztatón kedden.

2013. május 21. 20:23

Az új szabályozás szerint a jövőben menekültügyi őrizetbe lehet venni bárkit egyedi döntés alapján – ismertette a politikus a debreceni menekülttábor bejáratánál. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a szigorítást az teszi szükségessé, hogy a liberális szabályozás miatt január elsejétől megháromszorozódott a menekültek száma, és több lett az általuk Debrecenben elkövetett szabályértés és bűncselekmény.

Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy ez év január elseje előtt a korábbi szabályozás szerint mindenkit menekültügyi őrizetbe vettek kérelme elbírálásáig. Ezt az eljárást az Európai Unió menekültügyi biztosa és az ENSZ is kifogásolta, mondván: nem lehet vélelmezni, hogy bűnöző minden menekült. A kifogásolt szabályozást Magyarország január elsejével megszüntette, s azóta minden menekült szabadon mozoghat a kérelme elbírálásáig, miközben sok esetben sem papírjai nincsenek, sem személyazonossága nem ismert, sem az ellátása nem biztosított – ismertette az előzményeket Kósa Lajos. A politikus megnyugtatónak nevezte, ha az Országgyűlés úgy fogadja el az új törvényt, hogy egyedi döntés alapján bárkit menekültügyi őrizetbe lehet venni a kérelme elbírálásáig.

Ami most van, az tarthatatlan – jegyezte meg a polgármester annak kapcsán, hogy az idén nagymértékben megnőtt a menekültek által elkövetett bűncselekmények száma, s a menekülttábor környékén nem érzik biztonságban magukat az ott lakók. Nemegyszer külföldi diákoknak adják ki magukat a menekültek a város szórakozóhelyein, majd fizetés nélkül távoznak, s az utcán is zaklatják az embereket – érzékeltette a helyzetet a politikus. Kósa Lajos ugyanakkor hangoztatta: Magyarország ezután is eleget tesz a humanitárius és emberiességi szempontoknak, de egy kis ország nem tud ellátni ekkora menekültáradatot. Megemlítette, hogy sok esetben bűnbandák szállítják az országba a menekülteket, de nem azért, mert Magyarország vonzó célpont, hanem tudnak a liberális szabályozásról.

A szigorítás híre futótűzként terjed majd, Magyarországot nem lehet bűnözők célpontjává tenni – jelentette ki. Kósa Lajos végezetül bejelentette: a belügyminiszterrel és a belügyminisztériumi államtitkárral folytatott egyeztetések eredményeként az új törvény életbelépéséig tovább erősítik a rendőri szolgálatot a debreceni menekülttábor környékén.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. május 22. 07:07
"a jövőben menekültügyi őrizetbe lehet venni bárkit..." Ez így nem igaz, mert csak külföldiekre, elsősorban a jogtalan határátlépőkre vonatkozik a szabályozás. Nem bárkire. Azért ez nem mindegy.
gebasz
2013. május 21. 23:05
valóban elég brutál a helyzet, sötétben nem érdemes gyalog nekiindulni pár utcában. ilyen helyzetben miért nem tud a Magyar Helsinki Bizottság csendben maradni, bicskanyitogató ilyenkor populizmussal vádolni azt aki kimondja a nyilvánvaló problémát: debrecenben félnek az emberek sötétedés után kimenni az utcára a tábor környékén
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!