Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

MNB: Már most sikeres a növekedési hitelprogram

2013. június 06. 14:58

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja már most sikeres, az eredeti keretet a hitelintézetek túljegyezték, kérdés azonban, mennyit tudnak ténylegesen kihelyezni a bankok és a takarékszövetkezetek az első két pillér együttesen 750 milliárd forintra növelt keretéből – mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója csütörtökön, a Világgazdaság című napilap budapesti szakmai konferenciáján.

2013. június 06. 14:58

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy kérdésre elmondta: a tranzakciós illeték magyarországi szintje nemzetközi összehasonlításban nem magas, a dél-amerikai államok ennél magasabb mértékeket alkalmaznak, sőt, a hazai szint a gazdaság fehérítését is szolgálja, mivel a készpénzhasználat visszaszorulásához is hozzájárul. Az MNB ügyvezető igazgatója kiemelte: rendkívül aktívakká váltak a pénzintézetek az MNB növekedési hitelprogramja kapcsán, a program egyúttal versenyt gerjesztett közöttük. Az MNB nem teszi közzé az egyes bankok által elnyert összegeket, ezt banktitoknak tekinti, néhány bank azonban már maga publikálta az elnyert összeget.

A jegybank ügyvezető igazgatója elmondta: a közelmúlt adataiból az derült ki, hogy miközben a nagybankok a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-nak) adott hitelállománya jelentősen csökkent, a kisebb hitelintézetek növelték hitelnyújtási aktivitásukat a kkv-k irányába. Nagy Márton kifejtette: a kkv-knak nyújtott hitelállomány mintegy 11-12 százaléka mögött van valamilyen garancia, ha a garanciaintézmények nem lennének, jóval kisebb lenne a számukra kihelyezett hitelek összege. A garantált állomány inkább stagnált, alig változott az utóbbi években, a teljes hitelállomány visszaesése miatt azonban nőtt az aránya. Kifejtette: a kkv-k között jelentős a svájci frankban eladósodott ügyfelek száma. Bár valójában kevés kis- és közepes vállalatnak van nagyobb összegű devizahitele, a svájci frankot tipikusan a legkisebb vállalkozások vették fel, kisebb összegekben.

Kiemelte: különösen magas a kereskedelemben és a mezőgazdaságban a devizahitelek aránya ahhoz képest, hogy ezeknek a cégeknek mekkora bevétele képződik devizában. A svájci frank hitelek nagy részét 150 forintos árfolyam körül, az euróban nyújtott hiteleket valamivel 270 forint felett vették fel a kkv-k. Elmondta: az előzetes tervekhez képest az I. pillért 70 százalékkal 425 milliárdra, a II. pillért 30 százalékról 325 milliárdra emelte meg a jegybank a bankok túljegyzése miatt. Míg a takarékszövetkezetek, valamint a kis- és közepes bankok a kkv-hitelek közel negyedével rendelkeznek, az MNB-hitelprogramból való részesedésük ennél nagyobb, közel egyharmadot ér el – mondta Nagy Márton. Az MNB azzal számol, hogy az I. pillér 40 százaléka, vagyis közel 170 milliárd forint új hitel lesz majd a jelenlegi közel 3500 milliárd forintos kkv-hitelállományhoz képest. A többkörös hatások miatt úgy véli a jegybank, hogy a program hitelezési fordulatot hozhat.

Közölte: olyan pletykák keringenek a bankszektorban, hogy vannak bankok, amelyek termékkapcsolással, például egy nem kedvezményes hitellel kombinálva kínálják ezt a hitelt. Ilyet nem lehet csinálni, az ügyfél dönti el, hogy a legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású hitelből mennyit kér, a termékkapcsolás nem felel meg a program szellemiségének – jelentette ki az ügyvezető igazgató. A bankszektor jövedelmezőségének elmúlt évekbeli romlásában csak a sokadik tényező a bankadó, az „ősbűnt” a devizahitelek mérlegen belüli nagy aránya jelentette - mondta Orbán Gábor.

Az NGM államtitkára szerint a rezsicsökkentés hozzájárul ahhoz, hogy az adósok jobban tudják törleszteni hitelüket. Az MNB növekedési hitelprogramjának népszerűsége azt jelzi, hogy javul a hitelezési környezet – tette hozzá. Orbán Gábor kiemelte: a kétezres évek közepén feltűnően magas volt a bankrendszer tőkearányos nyeresége, megközelítette a 30 százalékot is. 2010-ben, ha szerény mértékben ugyan, de még nyereséges volt a bankszektor, az elmúlt két évben viszont komoly veszteséget szenvedett el. Nem azért fontos a bankszféra nyereségessége, mert az esetleg gazdaságpolitikai cél lenne, hanem azért, mert feltétele annak, hogy a megtakarításokat hitellé transzformálják a bankok – mondta Orbán Gábor.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2013. június 06. 19:57
egy újabb megasiker. :p
kukagyerek
2013. június 06. 19:52
"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja már most sikeres, az eredeti keretet a hitelintézetek túljegyezték, kérdés azonban, mennyit tudnak ténylegesen kihelyezni a bankok és a takarékszövetkezetek " Ekkora baromságot! A hitelintézeteknek persze, hogy jól jön az ingyen mani! Csak lesz e olyan, aki hitelt vesz fel ezektől?
liberálzöld.
2013. június 06. 19:13
Ez a qrva nagy siker! Már megint! Sikerült találtni egy csomó embert, aki hajlandó a piaci kamat harmadáért-negyedéért hitelt felvenni. Én eddig azt gondoltam, a hitelnek az a célja, hogy felpörgesse a gazdaságot. Na, ez nem történt meg (ettől nem is fog). Akkor mitől sikeres a dolog? Sikerről akkor beszéljünk majd, ha a gazdaság a hitel eredményeként felpörgött, az adós pedig visszafizette a pénzt. Feltéve persze, ha a hitelnek tébnyleg a gazdaság felpörgetése a célja. És nem a csókosok kistafírozása.
pedroamigo
2013. június 06. 16:19
Szal 1 fillér hitelt nem helyeztek még ki de már is sikeres. Tiszta feritél :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!