Orbán: A nehezén túl vagyunk

2013. június 15. 09:59

Túl vagyunk a nehezén, nem veszettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár, most a helyreállítás a következő feladat – jelentette ki Orbán Viktor szombaton Mohácson.

2013. június 15. 09:59

A kormányfő a városi kompkikötőnél tartott, az árvízi védekezést értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország egy magabiztos és cselekvő ország képét mutatta az árvíz idején, a védekezés is egy magabiztos, cselekvő ország teljesítménye.

Orbán Viktor köszönetet mondott a munkálatokban részt vett hivatásosoknak, vízügyi szakembereknek, önkénteseknek, a védekezők ellátásában részt vevőknek és a sajtó munkatársainak is. Összefoglalásként elmondta: 36 780 önkéntes regisztrált a katasztrófavédelemnél, de a gátaknál dolgozók száma ennél jóval nagyobb volt.

A védekezés során 10 179 000 homokzsákot és 242 500 köbméter homokot használtak fel. Az árvíz által közvetlenül veszélyeztetett emberek száma 206 ezer volt, közülük a szervezett védekezésnek köszönhetően csak 1570 embert kellett kitelepíteni, jegyezte meg. A védekezés irányítását 81 településen vette át az állam az önkormányzattól, és mind a 64, veszélyes anyaggal dolgozó Duna melletti üzemet sikerült megvédeni, ezen létesítményekből szennyező, fertőző anyag nem került a vízbe. Orbán kiemelte a búvárok teljesítményét, összesen ezer órát töltöttek a víz alatt, hogy javítsák a gátakat.

Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár a nagy víz kiment az országból, figyelni kell Szerbiára, mert ott van a védekezésnek egy olyan szakasza, ahol ha baj lesz, egy öblözetben több mint tíz település is nehéz helyzetbe kerülhet.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
perszekutor
2013. június 16. 12:35
De mire is? Az Orbán-kormány adományelosztási gyakorlatát a devecseri iszapkatasztrófa idején megismerhettük. Éppen a napokban derült ki, hogy 2010-ben mintegy 2 milliárd forintot adott össze a lakosság, ebből mindössze 7 százalékot fizettek ki közvetlenül a károsultaknak tönkrement házuk, holmijuk pótlására, tönkrement egzisztenciájú családi vállalkozások talpra állítására. Jó, ha egyik-másik vállalkozás ebből 200 ezer forintot kaphatott, a pénz nagyobbik részét "közösségi célokra" fordították. Mint az a HVG kutakodó újságírója kiderítette rendőrőrsre, csatorna felújításra, iskolai sportpályára. Ismerve a kormányfő fociszenvedélyét, ne lepődjünk meg azon sem, hogy a devecseriek foci pályájának gyepesítésére kereken 100 milliót fizettek ki.
IgazságosIzomViktor.
2013. június 15. 16:57
Csizmáskandúr nem említette,hogy bár az árvíznek már csak rossz emléke van,még 25 napig sugároz a neo fmtől 30 napra elkobzott árvízvédelmi rádió.Csak hogy egyel több rádió legyen addig is a kormány kezében.
Gumimaci
2013. június 15. 16:41
"Túl vagyunk a nehezén, nem veszettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár, most a helyreállítás a következő feladat" Helyesen: "Túl vagyok a nehezén, nem veszettem emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár, most a helyreállítás a következő feladatotok"
küllő
2013. június 15. 12:19
"Azon is elmorfondírozgattunk kissé (és teljes joggal), hogy ha egy árvízi védekezés viszonylag sikeres lebonyolításához is a miniszterelnök személyes jelenléte szükségeltetik Idös Hazánkban, akkor ugyan mijafaszér’ tartjuk drága adóforintokon a Béminisztert, meg annak katasztrófaelhárítási Főigazgatóját? De aztán efölött is napirendre tértünk, s szokásunkhoz híven megtaláltuk az Orbán opera tragikumában a komikumot. (Különösen jó szórakozást jelentett a “Partraszállási kísérlet Visegrádon” című orbáni hadművelet, amely aztán majd a “Dunántúli Dieppe” néven fog bevonulni Magyarország történelmének “felejthető eseményeinek sorába!) Mert azért valljuk be őszintén: tényleg nem lehetett nevetés nélkül végignézni, hogyan igyekszik ízzadva-lihegve a Főnök árnyékába húzódni Hende Hadvezér, miként próbál délcegen és higgadtan hozzáértői pofákat vágni Bak(okt)ondi, s miféle produkciókat kísérelt meg bemutatni Pintér caporegime! S mindezt úgy, hogy valamennyien tisztában voltak a ténnyel: Orbán ellopja tőlük a “show”-t, melyben így valamennyien ugyanúgy biodíszletek voltak pusztán, mint a gátakat erősíteni igyekvő hivatásos és önkéntes melósok (bár utóbbiakkal ellentétben az előbbiek sok pénzt vághatnak zsebre ezért!). Nem is csoda hát, az ehhez hasonló jelenetek nem csak blogpostok és cikkek százait, de “meme“-k tucatjait is ihlették. A Dunai Ár eltűnt a Főváros területéről, úgy tűnt el OVitéz is a gátakról. Nem mint ha hiányolnám délcegnek kevéssé mondható termetét, csupán megjegyzem: az árhullám még nem hagyta el Magyarországot, s ha eddig (állítólag) szükség volt a személyes jelenlétére, akkor talán még most is. Nemde?! Persze lehet, hogy elfáradt szegény. Biztos, hogy ez lehet a magyarázat, mert azt még feltételezni sem merem(?) róla, hogy a Duna folyásiránya szerinti Alsó-Magyarországot O. (Nulladik)Viktor egyszerűen csak leszarná … mint oly’ sok minden mást és másokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!