Autonómiapárti tüntetést szervez az EMNP

2013. július 18. 20:45

Az autonómia a megoldás címmel rendez Erdély-szerte tüntetést szombaton az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a román kormány régiósítási tervei ellen, a Székelyföld autonómiája mellett – közölték a helyi sajtóval a párt területi szervezetei, amelyek csütörtökön több helyütt rendeztek sajtótájékoztatót a demonstráció menetrendjéről.

2013. július 18. 20:45

Július 20-án, 20 órától több mint száz erdélyi településen vonul 20 percre utcára a magyarság, hogy a hatalom tudtára adja: nem ért egyet a kormány régiósítási tervével és tiltakozik Székelyföld esetleges beolvasztása vagy feldarabolása ellen – írta a demonstrációt beharangozó cikkében a Székelyhon.ro hírportál. A beszámoló szerint a szombat esti tiltakozó akciók során a szervezők minden egyes településen felolvasnak egy kiáltványt, amit a néppárt országos vezetői bocsátanak ki, ezen túl akár helyi és kistérségi célokat is megfogalmazhatnak. Több településen a békét szimbolizáló galambok röptetésével ér véget a húszperces akció.

A demonstrációhoz az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Minta (az EMNP ifjúsági szervezete), valamint az Erdélyi Magyar Ifjak is csatlakoznak. Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke elmondta, Marosvásárhelyen a vakációs időszak ellenére több száz résztvevőre számít. „A július 20-ra tervezett figyelemfelkeltő akciót mindenki magáénak érezheti, mert a magyarság minden tagja a saját lakóhelyén, ott ahol él, dolgozik és adót fizet, ott tudja kifejezni elégedetlenségét az elképzelt régiósítás ellen, és követelni az autonómiát” – idézte a Székelyhon György Lászlót, a párt csíkszéki elnökét.

Az EMNP háromszéki szervezetének közleménye szerint a tüntetések helyszínein aláírásgyűjtést is szerveznek majd annak érdekében, hogy Székelyföld egységes, autonóm közigazgatási régió legyen, és ezt helyi népszavazás is szentesítse. Nem aggasztják Liviu Dragnea közigazgatásért felelős román miniszterelnök-helyettest azok a demonstrációk, amelyeket az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg szombatra a bukaresti kormány régiótervei ellen, a Székelyföld autonómiája mellett – derült ki a politikus csütörtöki nyilatkozatából.

Dragnea egy ploiesti sajtóértekezleten azt mondta, hogy nem aggódik, és „nincs túlságosan megijedve” a magyarok tiltakozása miatt. „Ez egy olyan politikai szervezet tiltakozáskísérlete, amely az ilyen akciókból táplálkozik, és nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) gondolok, amelyet szerencsére kiegyensúlyozott emberek vezetnek” – mondta Liviu Dragnea. Felidézte, hogy múlt héten a székelyföldi Bálványosfürdőn rendezett fórumon hat tüntető fogadta, akik csendben álltak, plakátokkal a kezükben.

Megmondtam a magyar kisebbséghez tartozó kollégáknak, hogy tanúsítsanak ugyanolyan tiszteletet a térségben élő románok iránt, mint amilyet a bukaresti kormánytól elvárnak. Sem én, sem a kormány nem akarjuk állandósítani azt a helyzetet, amit hol egyesek, hol mások próbáltak a maguk érdekében, de sosem az ott élő polgárok javára kihasználni” – számolt be Ploiesti-en székelyföldi tapasztalatáról a román miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: az egy nagyon szép térsége Romániának, „egy román terület”, amely előtt kiváló fejlődési perspektíva áll, ha az ott élők megértik, hogy a legfontosabb közös érdekük a fejlődés.

Bálványosfürdőn múlt héten Dragnea arról beszélt: nem tartja eleve kizártnak egy magyar többségű régió megalakítását Romániában. A székelyföldi fórumot követő sajtóértekezleten azt kérdezték tőle, lehetségesnek tartja-e, hogy – a történelmi Székelyföldet magába foglaló – Maros, Hargita és Kovászna megye önálló régiót alkosson. „Én nem szoktam eleve elutasítani a változatokat, éppen ezért nem zárom ki ennek a lehetőségét sem” – válaszolta a román miniszterelnök-helyettes. A romániai magyar politikai szervezetek ellenzik a Dragnea által javasolt nyolcrégiós felosztást, amely román többségű régiókba olvasztaná be a magyarlakta térségeket.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2013. július 19. 06:46
Nem autonómia kell, hanem TELJESEN ÖNÁLLÓ, SZUVERÉN ERDÉLYI FEJEDELEMSÉG ! Hosszú ideig Erdély szabad és önálló fejedelemség volt. Ilyennek alakult meg. Nem lehet idegen ország által véglegesen megszállt, elnyomott terület. Erdélynek az igazi szabadság csakis a SZABAD, TELJESEN FÜGGETLEN ERDÉLYI FEJEDELEMSÉG lehetséges, élén a fejedelemmel! Éljen az Erdélyi Fejedelemség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!