Balog: A Kárpátia nem a Jobbik pártzenekara

2013. július 11. 11:29

Visszautasította a kormány kultúrpolitikáját érintő bírálatokat Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy csütörtöki osztrák lapban megjelent interjúban.

2013. július 11. 11:29

A Der Standardnak nyilatkozva a miniszter saját kultúrpolitikai céljait úgy jelölte meg, hogy a minőségnek kell döntőnek lennie, s „lehetőleg sokan jussanak szóhoz”. Balog tévesnek nevezte azt a nézetet, hogy a kormány mindenáron változtatásra törekszik a fontos intézmények élén. A Nemzeti Színház igazgatóváltásáról kijelentette: a kuratórium javaslata alapján döntött. Mint mondta, Alföldi Róbert egy, ellenjelöltje kilenc szavazatot kapott a testülettől. Úgy vélekedett, Ausztriában is hasonlóak a kinevezési eljárások, s parlamenti vitákhoz vezető kinevezésekre is volt példa. „A kultúrpolitikában mindig van vita, és ez jó is így” – fűzte hozzá.

A független színházakról szólva azt mondta, ez a terület az elmúlt években több támogatást kapott, mint előzőleg. A miniszter azzal kapcsolatban szólt ezekről a témákról, hogy Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója korábban aggodalmának adott hangot a magyar kultúrát és színházi életet érintő intézkedésekkel kapcsolatban. A politikus úgy vélekedett, Hartmannt „politikailag átejtették”.

A miniszter úgy vélte, júniusi találkozójukkor Matthias Hartmann tévesen azt a következtetést vonta le, hogy neki „gőze sincs” a színházi szakmáról. „Éppen az ellentéte a helyzet: képben vagyunk, a munkatársaim is képben vannak” – mondta Balog Zoltán. „A számaink helyesek voltak: a független színház az elmúlt években több támogatást kapott, mint előtte” – jelentette ki. Fekete György Konrád Györgyről tett kijelentése „nem volt szerencsés” – vélekedett Balog Zoltán – , de a Magyar Művészeti Akadémia autonóm intézmény és Fekete Györgynek „szabadságában áll ezt mondani”.

Az egyes, vitákat kiváltó március 15-i állami kitüntetésekkel kapcsolatban kijelentette: Szaniszló Ferenc esetében tévesen tájékoztatták. „Mond olyan dolgokat, amelyeket igazán nem tudok helyeselni” – jegyezte meg. A Kárpátia együttesről szólva vitatta az újságíró állítását, hogy az a Jobbik „pártzenekara”. Petrás János kitüntetése „egy kormányzati bizottság döntése volt, amely mellett kitartok” – tette hozzá. A közmunkaprogram hasznossága mellett érvelve a miniszter kijelentette, hogy a júniusi dunai áradás nagyobb károkat okozott volna, ha nem tisztítottak volna meg csatornákat és vízelvezető árkokat a program keretében.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. július 11. 14:55
Milyen egyház az ahol a pap(?) hazudik?Mert állítolag Balogh az, az?Nem érdekel a Jobbik(ahol ilyen barátai vannak mint fent), de miért is nem lehet nekik szimpatizáns zenekaruk, nem is halottam róluk, kik ezek? Arról halottam,hogy ez a (moderálom) kitüntette egyik tagját,férfit, nőt vagy mind a kettő a delikvens?
HattoryHanzo
2013. július 11. 14:45
Balog Zoltán hazudik. Ráadásul teljesen értelmetlenül, és ostobán. Vidnyánszky 8 szavazatot kapott a 9 tagú testülettől. Törőcsik Mari megmondta, hogy ő Alföldire szavazott, és kikéri magának azt, amit Balog csinál. Erre jön egy külföldi újságíró, és Balog megint hazudik. Kínos. http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/49760-igazabol-uvolteni-szeretnek-torocsik-mari-a-nemzeti-palyazatrol
csíksomlyai
2013. július 11. 14:18
"Balog: A Kárpátia nem a Jobbik pártzenekara" Pedig úgy néz ki.
kukagyerek
2013. július 11. 12:46
"Balog: A Kárpátia nem a Jobbik pártzenekara" De nemzeti és ezért neked, meg a fineszednek idegen! Csak idő kérdése, hogy mikor fogod lenácizni Őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!