Varga: Trendforduló van a magyar gazdaságban

2013. augusztus 24. 16:07

Míg a nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországon megindult a gazdasági növekedés, addig az MSZP frakcióvezető-helyettese nem tarja érdeminek a bővülést. Varga Mihály és Józsa István szombaton Kőszegen, a Tranzit elnevezésű ifjúsági fesztiválon folytatott vitát gazdaságpolitikai kérdésekről.

2013. augusztus 24. 16:07
A miniszter szerint az idén a magyar gazdaság szempontjából trendforduló következett be, megindult a növekedés. Úgy vélte: ha a kormányváltás körüli időszakot vetjük össze a maival, „ég és föld a különbség”, hiszen ma csökken az államadósság és az infláció, miközben növekszik a foglalkoztatottság. Az ellenzéki politikus ezzel szemben úgy látja: jelenleg nincs jelentősnek nevezhető érdemi gazdasági növekedés, a befektetők bizalma továbbra sem erősödött meg Magyarország iránt, a foglalkoztatottságot pedig nem közmunkával, hanem az oktatás, a szakképzés erősítésével, egy tudásalapú gazdaság megteremtésével kellene növelni.
 
Kijelentette: az előző szocialista kormányzat sokkal jobb állapotban adta át az országot, mint ahogyan azt most megpróbálják beállítani, a Bajnai-kormány utolsó hat hónapjában a válság évei ellenére már növekedés volt tapasztalható. Szavai szerint a jelenlegi kormány az elmúlt három évben komoly lehetőségeket hagyott ki, nem élt a megelőlegezett befektetői bizalommal, ezért elég jelentős növekedési deficitet szedett össze.
 
Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaság alapvető problémája az eladósodottság és az alacsony foglalkoztatottság. Emlékeztetett: a munkanélküliek aránya 2002-ben 5,4 százalék volt, 2010-ben, a kormányváltáskor viszont már 11 százalékon állt a ráta. Az államadósság 2002-ben a GDP 53 százaléka volt, ami 2010-re, a kormányváltás időpontjára 80 százalék fölé emelkedett. Ez az örökölt helyzet határozta meg a kormány lehetőségeit és lépéseit, amelyeknek köszönhetően „elindultunk a konszolidáció irányába” – mondta a miniszter.
 
Kijelentette: 2013-nak már arról kell szólnia, hogy a gazdasági növekedés irányába milyen lépéseket tudunk tenni, 2014-ben pedig „joggal remélhetünk” 1,5 százalékos növekedést. Szólt arról is: ha a beruházási szint alacsony, nem lehet az országot stabil növekedési pályán tartani, ehhez azonban a képzett munkaerőn és alacsony bérköltségen kívül hitelezésre is szükség van. Ezért próbálták különböző lépésekkel a hitelezést a Magyar Nemzeti Bankon és az Eximbankon keresztül ösztönözni úgy, hogy közben a hitelek kamatai annyira alacsonyan maradjanak, hogy azokat a vállalkozások igénybe is tudják venni – fűzte hozzá.
 
Az európai uniós támogatások kifizetéséről szólva Varga Mihály elmondta: amíg 2010-ben 820 milliárd forintot fizettek ki, addig ez az összeg 2013-ban eléri majd az 1300 milliárd forintot, ez tovább segítheti a megindult gazdasági növekedést.
 
Józsa Mihály erre reagálva megjegyezte: az uniós költségvetés hét évre szól, a ciklus elején készülnek a pályázatok, és a ciklus végén nagyobb arányú a kifizetés. Hozzátette: a hitelezés beindítására szerinte is szükség van, enélkül ugyanis a gazdaság „kiszárad, lefagy”. Varga Mihály kitért arra is: a kormány intézkedéseivel nem büntetni kívánta a bankokat, távközlési cégeket, hanem a konszolidáció terheit osztotta el arányosan, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy ma az országban nyugalom van, és a gazdaság fejlődik. Ha majd a gazdaság konszolidációja erősebb lesz, akkor lehet azon gondolkodni, hogyan lehet a terheket csökkenteni a bankszektorban, az energiaszolgáltatóknál – tette hozzá a miniszter.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. augusztus 25. 08:54
Trendforduló??? Megszűnt az államadósság??? Visszavették az offshoreba kisíbolt államadósság duplájának megfefelelő elrabolt pénzt???
balbako_
2013. augusztus 25. 08:45
Ez nem trendforduló? GDP 1,2% emelkedés, 1,3%emelkedés, -1,2% csökkenés és most 0,7% emelkedést prognosztizál mindenki. Ez az Orbán kormány terméke ezzel az EU felső régióiban tanyázik. A munkanélküliség csökken folyamatosan.Ezzel is EU nyertes. Az export import arány jó, tehát többet exportálunk. A beruházások emelkednek folyamatosan. Az adósság csökken ( és itt leszarom a mantrát, hogy nő! Aki ezt állítja hülye, azzal pedig foglalkozzanak szakemberek) szintén folyamatosan és ezzel az EU ban az elsők között tanyázunk. Közben kifizettük az iszonyatos IMF adósságot, az önkormányzatokat és állami vállalatokat kimentettük a csődhelyzetből. A infláció csökkent a reálbérek emelkedtek. Mit akar még válságban? Végül két külföldi vélemény: "Minden eddigi várakozást meghaladó növekedési lendületet ad a magyar gazdaságnak jövőre az erősödő fogyasztói bizalom – idézi a Portfolio.hu hírportál a Bank of America Merrill Lynch elemzését. Raffaella Tenconi, a cég londoni közgazdásza legfrissebb elemzésében az erősödő fogyasztói bizalomra alapozva jövőre már 2,6 százalékos gazdasági növekedést vár az általa jelzett idei 0,4 százalék után." "Ráadásul mindezt úgy, hogy augusztus eddigi részében a forint a világverő devizák közé tartozott. Az euróhoz képest a font és a cseh korona mögött a harmadik legerősebb teljesítményt könyvelhette el, ami nem kis szó a feltörekvő piacokra nehezedő nyomás közepette. Valószínű egyébként, hogy a kelet-közép-európai devizák talán részben ennek is köszönhetik a kimagasló relatív erejüket. Az indiai, brazil, vagy török piacokon megindult tőkekivonás közepette ugyanis a befektetők a stabil folyó fizetési mérleg pozícióval bíró devizák felé mozdultak, ami kedvezhet a régiónknak."
cutcopy
2013. augusztus 25. 06:47
Atyavilág Józsa lesz Varga kihívója..? A Szabó bakternak több esélye lenne..
Pinter68
2013. augusztus 24. 22:40
"A miniszter szerint az idén a magyar gazdaság szempontjából trendforduló következett be..." Kérdezem én HOL A JELE, megismétlem, HOL A JELE?? 0,1% alapján ilyet állitani nagy elkeseredettségre vall. Vagy gyávaságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!