Egymilliárdból reklámozza az országot a közmédia

2013. szeptember 13. 13:11

„Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!” címmel indít hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napja alkalmából a közmédia, kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével – hangzott el a turisztikai eseménysorozat bemutató sajtótájékoztatóján, csütörtökön, Budapesten.

2013. szeptember 13. 13:11

A szeptember 28-29-ei hétvégén több mit 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be – ismertette a programsorozat kezdeményezője, Rákay Philip, az MTV Zrt. M1 és M2 csatornáinak intendánsa.

A kormányzat összesen több mint 990 millió forintos támogatást nyújt a kezdeményezéshez ‒ mondta Kovács Péter, az „Itthon vagy!” kormányzati munkacsoport vezetője, hozzátéve: a programok támogatásába az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), valamint a Belügyminisztérium is bekapcsolódott. A magyarországi települések mintegy 40 százaléka ajánl valamilyen kulturális, gasztronómiai vagy egyéb programot ezen a hétvégén, amelyen az utazók ingyenesen látogathatják a múzeumokat is ‒ mondta.

A középiskolák az EMMI, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felhívására juthattak forrásokhoz ez alkalomból, amelyet öregdiák találkozók megszervezésére fordíthattak. Önkormányzati programok támogatására 752 millió forint, oktatási intézmények bevonására 100 millió forint, míg a kultúrát érintő támogatásra 60, marketing költségekre 80 millió forintos keretösszeg állt rendelkezésre.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy több száz turisztikai létesítmény csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyek extra szolgáltatásokat, akciókat nyújtanak ezen a hétvégén. A belföldi turizmus presztízsének emelését célzó programsorozat néhol már szeptember 27-én, a turizmus világnapján elkezdődik ‒ fűzte hozzá, hangsúlyozva: az ágazat Magyarországon is dinamikusan növekszik, és jelenleg is mintegy félmillió embert foglalkoztat.

Lencsó Rita, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtófőnöke arról számolt be, hogy a közmédia csatornái 24 helyszínről jelentkeznek be élőben a hétvége során, és az ország több mint 50 pontját jelenítik meg a nézők, hallgatók számára. Hozzátette: az M1, a Duna, a Duna World tévécsatornák, valamint a Kossuth és a Petőfi rádió műsorfolyamát a közmédia csaknem félezer munkatársa készíti ezen a hétvégén, amelynek keretében például külföldön élő magyarok látogatnak szülőhelyükre az MTVA segítségével. Érdekes történetek kerülnek képernyőre, külföldre szakadt magyarokról. A két nap során félszáz pluszprogrammal találkozhatnak a tévézők, rádiózók, akik előre forgatott filmek által is megismerkedhetnek az ország értékeivel ‒ mondta.

Rákay Philip elmondta, hogy a kezdeményezés célja, hogy az M1 egyik legnépszerűbb, azonos címet viselő műsorához hasonlóan mutassák be az ország kulturális és természeti értékeit, hagyományát. Mindezzel a külföldön élő magyarokat a szülőhelyük felkeresésére ösztönözzék, az itthoniakat pedig akár a hazalátogatásra, akár az ország általuk ismeretlen részének megismerésére sarkallják. Az időpontról szólva emlékeztetett: a magyar néphagyomány szerint Szent Mihály napján terelték haza a tavasszal kivezetett állatokat, ez tehát szimbolikusan a hazatalálás, a közösségek egymásra találásának szimbóluma. Az esemény zárásaként, vasárnap este országszerte tüzeket gyújtanak, amelynek központi helyszíne Ópusztaszeren lesz ‒ mondta.

Kép: Népszabadság Online

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tunde04
2013. szeptember 21. 17:14
remélem nem hívták meg tony curtist.
balbako_
2013. szeptember 21. 11:35
Marhára visszaestek. A lélegeztető gép már smafu? (A klasszikusokat nem ismerik az elvtársak?)
kjkj945
2013. szeptember 21. 11:21
http://www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/fabry-3-ev-alatt-13-milliardot-kaszal-a-koztevenel-2212161 És??
cutcopy
2013. szeptember 16. 02:38
"A kormányzat összesen több mint 990 millió forintos támogatást nyújt a kezdeményezéshez" Ahelyett hogy stadionra költenék..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!