Fidesz: Nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhető az alacsony infláció

2013. szeptember 11. 12:44

Elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető a rekordalacsony mértékű infláció – mondta Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a közműszolgáltatások nonprofittá alakításának tervét is megerősítette.

2013. szeptember 11. 12:44

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció. Ez csaknem 40 éve a legalacsonyabb érték. Az inflációs adatok is azt mutatják, hogy a rezsicsökkentés következtében több pénz marad a magyar családoknál, amelyek így többet tudnak költeni a kiskereskedelemben – közölte Németh Szilárd, hangsúlyozva: a rezsicsökkentéssel pontosan az volt a céljuk, hogy minden családot megsegítsenek, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt ennek éppen az ellenkezője volt tapasztalható, hiszen magukra hagyták a családokat, 15-ször emelték a gáz és az áram árát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályok alapján tízezer forintos kötbér jár a fogyasztóknak, ha a szolgáltató nem teljesíti a rezsicsökkentést, illetve nem ad róla megfelelő tájékoztatást a számlán. Ennek nyomán a legfrissebb, az első fokon lezajlott eljárások adatai alapján hat hőszolgáltatónak összesen 560 millió forint kötbért kell fizetnie – tájékoztatott a kormánypárti képviselő. Felidézte azt az ügyet is, amelyről még a nyár elején számolt be, amikor csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a Tigáz: 71 ezer esetben túlszámlázás történt, 348 ezer esetben pedig kevesebbet számlázott ki a szolgáltató. Az ügy úgy zárult – ismertette a fideszes politikus –, hogy a Tigáz hatósági szerződést kötött a fogyasztóvédelemmel, aminek eredményeképpen csaknem tízmillió forintot kapnak vissza azok, akik többet fizettek, abban az esetben pedig, amikor a vállalat járt rosszabbul, a Tigáz vállalta, nem szedi be a különbözetet, ami „körülbelül ötvenmillió forintba fáj a cégnek”.

A kötbérszabályok változása mellett a közelmúltban meghozott új fogyasztóvédelmi intézkedések között említette a rezsicsökkentésért felelős képviselő az egyszerűsített számlaképet, valamint azt, hogy októbertől az ötezer lakosnál nagyobb településeken a szolgáltatók kötelesek panaszkezelő irodát működtetni. Kitért arra is, hogy a fogyasztónak ma már joga van eldönteni, mikor olvassák le a mérőóráját. Németh Szilárd megjegyezte, hogy egy új közmű-szabályozási rendszerre van szükség, amelynek szintén fontos része lesz a fogyasztóvédelem megerősítése. Példaként említette azt az elképzelést, hogy a közműcégeknek fogyasztóvédelmi referenst kellene alkalmazniuk.

Kérdésre válaszolva megerősítette azt a kormányzati célkitűzést is, amely szerint a közmű-szolgáltatási rendszernek nonprofittá kell válnia, a hasznot vissza kell forgatni az ellátásbiztonság és a minőség fejlesztésére. Ehhez a tulajdonviszonyoknak is meg kell változniuk, magyar közösségi többségi tulajdont kell szerezni az érintett cégekben – emelte ki. Hangsúlyozta: a rezsicsökkentés szimbolikus nemzeti ügy, mert Magyarország megengedheti magának a rezsicsökkentést, és mert Magyarország visszaszerezte önálló gazdaságpolitikáját. A Fidesz képviselője végül emlékeztetett az ősszel folytatódó rezsicsökkentésre, amely tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel november 1-jén lép hatályba.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2013. szeptember 11. 16:51
"nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhető az alacsony infláció" Hát nem az élelmiszer áraknak, az már biztos.
bdi
2013. szeptember 11. 14:22
Vicces, hogy még büszkék is arra, hogy egy egyszeri, kézivezérléses megoldás miatt csökkent az infláció, nem, természetes konszolidációs folyamatok miatt.
Secnir
2013. szeptember 11. 13:23
"Elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető a rekordalacsony mértékű infláció" b+ akkor az MNB kamatvagdosása az nem számít?
jobbraát
2013. szeptember 11. 13:15
Nagyon szép teljesítmény! Sok mindent tettek e 3 év alatt, de ez a csúcs! Tisztán látható,hogy előre megyünk, ha lassan is, de már látszik a fény az alagút végén. Jobban élünk mint 3 évvel ezelőtt,és ez egyre jobb lesz.Sajna csodák nincsenek. Egyik napról a másikra nem lehet ekkora kárt rendbe hozni.Bízom benne, hogy lesz munka, lesz becsülete a munkának,és a fizetésekből is meg lehet majd élni.Szívós a MAGYAR. Ezzel a kormánnyal nagy esély van egy jobb életre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!