Intenzíven bővült a csempészcigaretták piaca

2013. szeptember 18. 18:12

Intenzíven bővült a nem Magyarországon adózott cigaretták piaca, az illegális forgalom megközelíti a 8 százalékot. Már nemcsak a keleti régióban, de a fővárosban és Nyugat-Magyarországon is élénkül az illegális kereskedelem – állapítja meg a GfK Hungária kutatása. A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) konkrét lépéseket javasol a feketepiac visszaszorítása érdekében.

2013. szeptember 18. 18:12

A GfK Hungária a dohányiparági szereplők megbízásából idén is az Európai Unióban elfogadott módszertan alapján, a legnagyobb hazai városok utcáin, illetve a közterületi szeméttárolókban megtalálható üres cigarettadobozok begyűjtésével mérte fel a cigaretta feketepiacának arányát. Az eredmények egyértelmű növekedést mutatnak – ismerteti közleményében a GfK és a DBMSZ.

Az elmúlt években tapasztalt csökkenő tendencia után a tavalyi volt az első év, amikor a feketepiac a több jövedéki adóemelésből fakadó árnövekedés hatására rövid idő alatt ismételten nőni kezdett: a külföldi cigarettatermékek aránya 2011-ben még 4,2 százalék, 2012-ben 5,8 százalék volt, ami az idén 7,7 százalékra emelkedett.

A közlemény megjegyzi, hogy a kutatás még az értékesítési helyek beszűkülése és a 10 százalékos minimum kiskereskedelmi árrés bevezetése előtti állapotot tükrözi, továbbá a tanulmány nem terjed ki a kisebb városokra és falvakra és az egyre nagyobb piacrészt birtokló vágott dohánytermékek feketepiacára sem. Mindezek együttes hatását számításba véve a feketepiac becsülhető aránya már jelentősen meghaladhatja a 8 százalékot.

Az illegális dohányforgalom már 2012-ben növekedni kezdett, de jelentősebb erősödést az idén regisztráltak. A közlemény hangsúlyozza: a feketekereskedelem által leginkább sújtott keleti országrész mellett már Budapesten és Nyugat-Magyarországon is élénkülő erősödést lehet megfigyelni. Ez utóbbi régióban a külföldről illegálisan behozott termékek aránya két és félszeresére nőtt. Csak Pécsett 450 százalékkal magasabbak a feketepiaci mutatók tavalyhoz képest. A Miskolcon és Kecskeméten begyűjtött feketepiaci termékek aránya megduplázódott, Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok esetében pedig jelentős növekedés tapasztalható.

A Magyarországra áramló külföldi termékek eredetét tekintve szintén változás figyelhető meg: a keletről, leginkább Fehéroroszországból származó cigaretták mennyisége emelkedett, míg Szerbiából a forgalom némileg csökkent. A hamis márkajelzésű cigarettatermékek aránya a külföldről behozottakkal ellentétben mérséklődő tendenciát mutat. A dohányipari szereplők a feketepiac térhódításának mielőbbi megfékezését és a piac konszolidálását sürgetik, melyre a DBMSZ egy konkrét javaslatcsomagot dolgozott ki.

Tekintve, hogy a cigaretta feketepiacát a dohánytermékek fokozatosan növekvő díja generálja, szükség van az árak stabilizálására, mely a jövedéki adóstruktúra módosítása mellett mind a jövedéki adóbevételek szinten tartását, mind a trafikosok jövedelmezőségének biztosítását, mind pedig a feketepiac arányának visszaszorítását kezelni képes. A vágott dohány feketepiaca is azonnali lépéseket sürget, a dohánytermő területekről ugyanis megállás nélkül érkeznek a feketepiaci hírek” – idézi a közlemény Mikola Gergelyt, a DBMSZ elnökét.

A magyar fogyasztók vásárlóereje az utóbbi időszakban meglehetősen alacsony, aminek következtében előbb a cigarettapiacról a fogyasztási dohány felé történő elmozdulás volt megfigyelhető, majd a múlt évtől a feketepiaci aktivitás jelentős erősödése tapasztalható. Az utóbbi időben már nemcsak az illegális cigarettatermékek, hanem a termelői zöld- és szárított dohánnyal történő visszaélések is megszaporodtak – ismerteti a közlemény.

Egyre kezelhetetlenebb méreteket ölt a dohánylevelek termőföldről vagy szárítóból történő lopása, kialakult egy „saját fogyasztásra” termelő réteg, és az interneten is elterjedtek a dohány vetőmagot, dohánylevelet, vágott dohányt kínáló hirdetések. Ez utóbbi illegális terjesztésének visszaszorítására a szövetség egy többlépcsős megoldást javasol, melynek része a dohánytermesztés termelői regisztrációval történő nyomon követése, a jövedéki termékkel való visszaélésért járó bírságtétel megemelése, illetve a fokozott ellenőrzések bevezetése, melyeknek együttesen jelentős visszaszorító hatása lehet.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. szeptember 18. 23:40
A csempészet is jobban teljesít!
zolka50.50
2013. szeptember 18. 22:29
Londonban a cigik kb. 40 százaléka csempészáru, szóval a magyarországi 8 százalék nagyon jó.
gubenc
2013. szeptember 18. 21:31
Egyébként az állam szerintem tényleg sokkal többet veszít a cigi miatt, mint amit a dohányosok korai halálozásával és a jövedéki adóból nyer. Amerikában nagyon durván korlátozták a cigi fogyasztást, amikor kiderült, hogy az állan nagyon veszít rajta. Úgy tudom ott csak magánterületen (a házadban és az autódban) lehet dohányozni. Szerintem ezt nem lépte volna meg a kormány, ha nem okoz a cigi baromi nagy veszteséget. Persze az életmódon és a lelki tényezőkön is eléggé múlik, hogy a dohányzás tüdőrákkal végződik-e vagy sem. Nagyapám parasztember volt, egész nap Munkást szívott, nyolcvanhat éves korában halt meg úgy, hogy elaludt és nem ébredt fel. Életében szerintem kettő háromnál többször nem látta orvos, nem szerette őket.
gubenc
2013. szeptember 18. 21:24
Az olvastam, hogy Augusztusban 6 mrd forinttal kevesebb jövedéki adó folyt be a költségvetésbe dohánytermékből, mint az előző hónapban. Ha ezt beszorozzuk 12-vel, az majdnem az útdij bevétel fele. Ha nem tudnak az ellenőrzéssel valamit csinálni, akkor nagyot fognak szívni. A dohánytermelők meg krokodil könnyeket hullatva sírnak a kormánynak, hogy csináljon valamit, élen azzal a céggel, amit Lázár juttatott "előnyös" helyzetbe. Most a bujdosó kurucok népe megmutatja Orbán Viktornak, hogy milyen az, amikor valaki tényleg szabadságharcot vív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!