Semjén: Magyarország kiáll Ukrajna európai integrációja mellett

2013. szeptember 24. 21:19

Magyarország teljes egészében és szilárdan támogatja Ukrajna európai integrációs törekvését – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Kijevben Mikola Azarov ukrán miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén az ukrán kabinet sajtószolgálatának tájékoztatása szerint.

2013. szeptember 24. 21:19

Semjén Zsolt emellett Budapest támogatásáról biztosította Kijevet az Európai Unió november végi vilniusi keleti partnerségi értekezletén, amelyen Ukrajna alá kívánja írni a társulási megállapodást az EU-val. Az ukrán kormányfő köszönettel fogadta a magyar fél „következetes és elvi” álláspontját Ukrajna európai integrációjának támogatásában.

Komoly próbatétel küszöbén állunk: az Európai Unióval való társulási megállapodás aláírása előtt. Az Ön államának támogatása számunkra rendkívül fontos” – hangsúlyozta Azarov, kiemelve, hogy Kijev nagyra értékeli Magyarország baráti közreműködését. Semjén Zsolt rövid látogatásáról Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet az MTI-nek adott tájékoztatásában kiemelte, hogy ukrán részről segítséget ígértek abban, hogy a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola akkreditálásának novemberben esedékes megújítása határidőre megtörténjen.

A találkozón mindkét fél rendkívül eredményesnek minősítette Azarov március végi budapesti látogatását, és kifejezte elkötelezettségét amellett, hogy az ott született megállapodások megvalósuljanak. Az ukrán miniszterelnök kérésként felvetette magyar tárgyalópartnerének a munkavállalásra és a tartózkodásra jogosító, úgynevezett D vízum konzuli illetékének eltörlését. Szóba került a határ menti térség infrastrukturális fejlesztése. Azarov megerősítette, hogy Kijev egyértelműen partnere Magyarországnak ebben a kérdésben.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2013. szeptember 25. 07:31
Nehogy komoly feltételeket támasszatok, hiszen a feltétel nélküli betapsolás hogy bevált a románokkal meg szerbekkel is...
cochabamba
2013. szeptember 24. 22:26
nemrég jártam ukrajnában, hát messze vannak ők az eu-tol... még magyarország legszegényebb régiójához (szabolcs) képest is ég és föld...
duzur
2013. szeptember 24. 22:00
Kina éppen átvesz 3 millió hektár ukrán termöföldet. Érdekes lesz, hogy majd mint EU-tag miként részesül az ukrajnabeli kínai termöföld, a közösség agrár támogatásából.
HSL
2013. szeptember 24. 21:28
Eu társulásért cserébe 1 db főiskola? Well...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!