Bankszövetség: Káros az ingyenes készpénzfelvétel

2013. november 12. 12:24

Az árfolyamgát kiszélesítését üdvözli, a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt azonban társadalmilag károsnak tartja a Bankszövetség, mivel az állam gyakorlatilag egy költséges és nem hatékony rendszer létrehozását írta elő – mondta az intézmény főtitkára a Kossuth Rádióban.

2013. november 12. 12:24

Kovács Levente kifejtette: az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget, a társadalomnak 100 milliárd forintos pluszköltséget jelent. A főtitkár igazságtalannak nevezte azt a rendszert, hogy a bankoknak olyan ingyenes szolgáltatást kell nyújtaniuk, amely után tranzakciós illetéket kell fizetni.

Szerinte a törvénnyel az állam egy költséges és nem hatékony rendszer létrehozását írta elő. A megoldás szerinte az lenne, ha a bankkártyaműveletekre eltörölnék a tranzakciós illetéket, mert ez biztosíthatná a készpénzfelvétel ingyenességét – hiszen a bankok többsége biztosította ezt addig, amíg nem volt illeték –, egyben megszüntetné a bankkártyahasználat illetékkötelezettsége miatti, a gazdaságot szürkítő hatást.

Kovács Levente utalt arra, hogy a bankoknak egy bonyolult nyilvántartási rendszert kell létrehozniuk ahhoz, hogy egy ember csak egy bankszámlára igényelhesse a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét.

Az árfolyamgátat ugyanakkor Kovács egy sikeres rendszernek nevezte, s mint mondta a bankrendszer mindig is támogatta ezt a rendszert, amely úgy segít a devizahiteleseknek, hogy az intézkedés terhei megoszlanak a hitelesek, a bankrendszer és az állam között. Mint mondta, a rendszerbe eddig 170 ezren léptek be, a bankok és a kormányzat eddig 20 milliárd forinttal segítette e konstrukcióban a devizahiteleseket. A devizahitelek kivezetésével kapcsolatban úgy vélekedett: inkább az árfolyamkockázat mérséklését kellene célul kitűzni.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mimes
2013. november 13. 16:25
Egyébként a deviza-hitelesek helyzetét könnyen meg lehetett volna oldani, HA ez lett volna a cél! Állam bácsi megveszi a házat a bankkal megállapodott összegért. Bank is leír némi veszteséget (de nem marad a nyakán egy ma eladhatatlan ingatlan), állam bácsi is. Ezután állam bácsi kiadja bérbe az egykori adósnak. Ha annak nem kell, akkor másnak. Másik lehetőségként rugalmas futamidő - fix törlesztő részlet. Volt ilyen opció, amikor még nagy sláger volt a devizahitelezés, okosabbja élt is vele. Probléma megoldva. Vajon olcsóbb és kifizetődőbb lett volna e, mint a semmi közepére x-szeres áron felhúzott, féligkész adóstelep?
bogo
2013. november 12. 21:11
Súlyosan hazudik a bankszövetség! Pl svédországban ingyes minden "hétköznapi" szolgáltatás - a pénzfelvétel, számlavezetés stb! - HAZUDNAK a magyar bankszövetségnél!!!
Marschalkó Lajos 2
2013. november 12. 21:09
Ha a magyarok, közösen, összefogva, pártpolitikát félretéve szembeszállnak a banki uzsorával akkor egy darabig nagyon rossz lesz. Ha birkaként tovább ülnek a tv előtt akkor lassú és nagyon sok szenvedéssel fognak kimulni
Marschalkó Lajos 2
2013. november 12. 21:06
Bankszövetség, engedjék meg hogy bemutassak önöknek egy igen kedves úriembert és egy klasszikus mondatát aki igazmondásaival felvirágoztatta az országot: "Gyurcsány Ferenc: El lehet innen menni. Lehet menni"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!