Eltörölné az MSZP a pénzforgalmi adókat

2013. november 16. 13:34

Az MSZP eltörölné a tranzakciós illetéket, valamint a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt terhelő adókat is. Simon Gábor arra kérte a kabinetet, hogy legalább a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt ne adóztassák.

2013. november 16. 13:34

Az ellenzéki párt terveit Simon Gábor, a szocialisták elnökhelyettese ismertette szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Az MSZP-s politikus szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert a bankok – a kormány korábbi elképzelésével szemben – thárították a lakosságra, a családokra a rájuk rótt adókat. A banki szolgáltatások éves összevetésben több mint másfélszeresére drágultak októberben, miközben Európában ugyanez a mutató 0,8 százalék volt mondta.

Simon Gábor szerint a tranzakciós illeték, valamint a bankkártya-használati- és készpénzfelvételi adó legutóbb Svédországban bukott meg, de nem igazolta a várakozásokat más uniós tagországokban sem, így várhatóan hamarosan ott is kivezetik őket. Az MSZP elnökhelyettese a legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy a fenti adókkal a lakosság egyszer már adózott jövedelmét terhelik. Erre pedig szerinte a kormány különböző presztízsberuházásai, stadionépítései miatt van szükség.

Simon Gábor arra kérte a kabinetet, hogy ha nem fogadják is el teljesen a javaslatukat, legalább a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt ne adóztassák. Ha pedig ezt sem támogatják, akkor az ingyenes készpénzfelvétel jelenleg 150 ezer forintban meghatározott kerete helyett az emberek a teljes fizetésüket, illetve nyugdíjukat vehessék fel díjmentesen. Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az MSZP kormányra kerülve nem növelné, hanem mérsékelné a lakosság elmúlt három évben megnövekedett terheit. Megjegyezte ugyanakkor, populista és ígérgető kampány helyett az ország lehetőségeit figyelembe vevő javaslatokkal állnak majd elő.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. november 17. 11:31
A Bourbonok semmit sem tanultak, és semmit nem felejtettek.” Az MSZP sem.
Holesov
2013. november 17. 11:15
Viszont jön majd helyette a 40% szja 16% helyett, már egészen alacsony jövedelem mellett is, ahogy azt már volt szerencsénk kipróbálni.
táltos
2013. november 16. 21:17
Az ilyenekre szokták mondani a "független" szakértők, hogy na és miből kívánja pótolni az mszp a kieső bevételt?
Akitlosz
2013. november 16. 17:45
"a legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy a fenti adókkal a lakosság egyszer már adózott jövedelmét terhelik." Van ezzel így még másik vagy 50 adó is. Már ha nem több. Mindenféle illetéket, ÁFÁ-t, és a többi rengeteg fogyasztási adót is, a helyi adókat is az adózott jövedelmeket terhelik. A pénznek pedig nincsen szaga, így az államkassza szempontjából lényegtelen, hogy ÁFÁ-ból, vagy készpénzadóból folyik-e be a pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!