Fidesz, Jobbik, LMP: Nincs rendben a Kúria döntése

2013. december 16. 18:46

A Fidesz szerint a Kúria a bankok oldalára állt, az LMP saját, korábbi megoldásait ajánlja, a Jobbik országos demonstrációt szervezne a hétfői devizahiteles döntés miatt. Az MSZP és az Együtt-PM szerint a kormánynak dolgoznia kéne, nem másra mutogatni.

2013. december 16. 18:46

A Kúria is a bankok oldalára állt, reagált Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a legfőbb bírói fórum hétfői döntésére reagálva, mely szerint nem ütköznek törvénybe a devizahiteles szerződések, azokért alapvetően a hitelfelvevő viseli a kockázatot. Rogán arról beszélt, több más kérdésben is várják a Kúria érdemi döntését, így például az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés ügyében. Amíg a végső jogi helyzetet nem ismerjük, az árfolyamgát kiszélesítése mindenkinek segítséget jelent.

Az LMP sajnálja a Kúria döntését, ám tiszteletben tartja azt. Schiffer András szerint azt kéne vizsgálni, milyen törvényalkotási lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy a bankok „csalárd módon ne fosztogathassák tovább” az embereket. Schiffer egy korábbi LMP-s javaslatot ajánl a parlament figyelmébe: eszerint a parlamentnek meg kellene tiltani a közjegyzői okiratokon alapuló kilakoltatásokat, ahogy tilossá kellene tenni, hogy a pénzintézetek átruházhassák követeléseiket az adósságbehajtó cégeknek.

A Jobbik szerint a Kúria hétfői döntésével bebizonyosodott, hogy nemcsak igazságot nem tud szolgáltatni az igazságszolgáltatás, de a jogot is hibásan értelmezi és kiszolgáltatja a bankok önkényének a magyar lakosságot. Volner János kijelentette: hétfőn kiderült, hogy a bíróság nem fog a devizahitelesek oldalára állni, csak a bankok érdekeit védi. A Jobbik a legkeményebben visszautasítja a Kúria döntését és a kormány halogató taktikáját is és ha nem lesz nagyon rövid időn belül döntés, akkor országos demonstrációt szervez a devizahitelesek védelmének kikényszerítése érdekében.

Az MSZP-s Simon Gábor szerint felesleges volt a kormány elmúlt hónapokban követett időhúzó taktikája, hogy nem tett érdemi lépéseket, hanem a Kúria jogegységi állásfoglalására várt. A várakozás közepette a kormány nem volt hajlandó a leginkább rászorulókat segítő lépéseket megtenni, tette hozzá. A Kúria hétfői döntését úgy értékelte, hogy innentől kezdve nincs ok arra, hogy a kormány tovább halogassa az érdemi lépéseket. Mint mondta, várják a magáncsőd intézményének beterjesztését, a Nemzeti Eszközkezelő megerősítését, a bérlakásprogram elindítását.

Az Együtt-PM véleménye szerint a Kúria jogegységi döntésének megszületése után a kormány már nem tud másra mutogatni a devizahitelesek ügyében, mondta hétfőn újságíróknak Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke kijelentette: a kabinetnek kell sürgősen rendeznie annak a mintegy 220 ezer bajban lévő devizahitelesnek az ügyét, akik hónapok, évek óta várják a megoldást. 

Jávor Benedek szerint a Kúria döntését sem kormányfőnek, sem pártoknak nem illik befolyásolni, vagy véleményezni. Bajnaiék valós megoldásokat várnak a kormánytól, de úgy vélik, ehhez csak jogállami eszközöket lehet felhasználni. Kérdésre válaszolva elmondta, egy kiszámítható gazdaságpolitikával a 2010-es kormányváltás előtti árfolyamra kell leszorítani az euró árfolyamát.

Jávor hozzátette: emellett szükség van egy olyan mentőcsomagra is, amelyben az állam, a pénzintézetek és a hitelesek is magukra vállalják a felelősség egy részét.

Összesen 313 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reeves
2013. december 17. 12:14
Tappert azt mindenki tudja hogy nem a fidesz telehet ezekről a hitelekről De könyörgöm, volt 4 évük és 2/3-uk? Mit akartok, 5/4-es felhatalmazást???? Az árfolyamgátat ne is emlitsd mert csak ideges leszek, az árfolyamgát még a devizahiteleknél is nagyobb átverés, ügyvédek szerint aki belelép, még az unokája is fizetni fog (2 hitele lesz az 1 érvénytelen helyett)
Reeves
2013. december 17. 12:10
Kvasztics, az mszp-t már 3.5 éve bekkellett volna tiltani Az hogy ez nem történt meg Orbán személyes bűne ahogy az elszámoltatás elszabotálása is
Reeves
2013. december 17. 12:08
polnemkorr nem talán hanem BIZTOSAN jutalékot kaptak ha rásóztak valakire egy devizahitelt Olvassatok már hireket, 1.5 hónapja tudósitottaz az usaban zajló perekről, persze csak kishalak, banki vezetők vannak megvádolva Üzletkötők azt vallották hogy kivolt adva , minden nap legalább 1 jelzáloghitelt kell kötni, addig nem mehetnek haza És honnan is indult a lufi?
Kvasztics Fedor
2013. december 17. 11:57
"Az MSZP-s Simon Gábor szerint felesleges volt a kormány elmúlt hónapokban követett időhúzó taktikája, hogy nem tett érdemi lépéseket, hanem a Kúria jogegységi állásfoglalására várt. A várakozás közepette a kormány nem volt hajlandó a leginkább rászorulókat segítő lépéseket megtenni, tette hozzá." Simon Gáboréknak nem kellett volna engedni annak idején a devizahitelek elszaporodását, ahogyan azt más országok időben megtették. De úgy tűnik, hogy a 25%-kal megnövekedett államadósság, a 2010-2014-ben visszafizetendő IMF hitel, valamint a több százezer devizahiteles lett volna hivatott ellehetetleníteni a kormányt. Ebből már csak a devizahitelesek maradtak, úgy tűnik, hogy ezt az utolsó bástyát nem adja fel az államok fölé nőtt bankvilág. Simon Gábor most pofátlan módon keni a jelenlegi kormányra mindazt, ami nekik köszönhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!