Kisebbségi jogokat sért a horvát referendum Tabajdi szerint

2013. december 13. 15:28

Elfogadhatatlan a horvát népszavazási kezdeményezés, amely a kisebbségi nyelvhasználat elismeréséhez szükséges, alkotmányban rögzített kisebbségi arány megváltoztatásáról szól – hangsúlyozta pénteken kiadott nyilatkozatában Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő.

2013. december 13. 15:28

A népszavazási kezdeményezést és annak kisebbségellenes törekvéseit Tabajdi Csaba – számos más EP-képviselővel együtt – nyílt levélben utasította el.

A kisebbségügyi munkacsoport magyar társelnöke – a testület előző napi strasbourgi ülésén – felhívta a figyelmet arra: a népszavazás kezdeményezői a kétnyelvűséget csak azokon a településeken engedélyeznék, ahol a nemzeti kisebbségek aránya meghaladja a lakosság 50 százalékát. A kezdeményezés a mintegy 16 ezer lelket számláló horvátországi magyar kisebbséget hátrányosan érintené például Hercegszőllős járásban, ahol a magyarok aránya 40 százalék körüli – állapította meg. Emlékeztetett arra, hogy a horvát alkotmány jelenleg azokon a településeken engedélyezi a kétnyelvűséget, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a lakosság 33 százalékát. Szlovákiában a nyelvhasználati jogok a kisebbség 15 százalékos, míg Magyarországon 10 százalékos arányától érvényesülnek – tette hozzá.

Tabajdi szerint az alkotmányos referendum kezdeményezői a kétnyelvű feliratok elhelyezését akarják megakadályozni például Vukováron, ahol a szerb kisebbség aránya meghaladja a 33 százalékot. Az MSZP-s politikus ugyanakkor megnyugtatónak nevezte, hogy a horvát kormány és parlament olyan alkotmánymódosítás elfogadását tervezi, amely megemelné a népszavazások érvényességi küszöbét, valamint lehetetlenné tenné, hogy emberi jogi kérdésekben népszavazás dönthessen. „Horvátország az Európai Unió tagállamaként nem sértheti az emberi jogokat, nem diszkriminálhatja a nemzeti kisebbségeket” – szögezte le Tabajdi Csaba.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!