Navracsics: Újjászülettek a kis közösségek

2014. január 11. 09:03

Az elmúlt negyedszázadban a kisvárosokban voltak a leglátványosabb változások – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter a Fejér megyei Mór várossá nyilvánításának 30. évfordulóján rendezett pénteki díszünnepségen.

2014. január 11. 09:03

Navracsics Tibor szerint az ország kis- és középvárosai 1990 óta újjáéledtek: régi épületeik megújultak, belvárosaik fejlődtek, és új közösségi terek jöttek létre. „Ezek a városok nem csupán az ott élők statisztikai és földrajzi egységét jelentik, hanem ezek a városok közösségek” – fogalmazott. Újjászülettek a helyi közösségek, a helyi kultúrák, ami annak köszönhető, hogy „végre mindenki komolyan veszi magát és saját közösségét” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Az évfordulóval kapcsolatban megjegyezte: a születésnap szép hasonlat, de a bérmálás vagy a konfirmálás találóbb, mert a várossá nyilvánítással a közösség „felnőttkorba” lépett. Navracsics Tibor kiemelte: egy város már nemcsak magáért vállal felelősséget, hanem másokért is. „Egy kis falu megengedheti, hogy csak saját magáért feleljen, de egy városnak egy egész térséget kell felvállalnia. Központként a környező, kisebb településeknek segítséget kell adnia” – mondta.

Törő Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy harminc éve megkapták a lehetőséget egy magasabb szintű fejlődésre, amire a múlt is kötelezte a településen élőket. Hozzátette: a szocialista ipar és mezőgazdaság összeomlása után sikerrel vívták meg a harcokat, versenyképes vállalkozások telepedtek meg a városban, és Mór a helyi szőlőművelő hagyományok országos megismertetésében is nagy sikereket ért el. Jelezte, hogy a város vezetése a helyi vállalkozókkal karöltve jelenleg is azon dolgozik, hogy a borturizmus révén Mór meghatározó turisztikai célpont legyen.

Fenyves Péter (Fidesz) polgármester emlékeztetett rá, hogy Mór 1984. január 1-jén, századik magyar városként kapta meg ezt a rangot. Kiemelte, hogy a város szilárd alapokra épült, a mindenkori városvezetések pedig megtalálták a helyes irányt.

Schmidt Ferenc (MSZP) nyugalmazott polgármester visszaemlékezésében elmondta: Mór ezeréves fennállása óta nem történt akkora változás, mint az elmúlt évtizedekben. Nem kevés munkával és jelentős anyagi ráfordításokkal szép eredmények születtek – tette hozzá.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blaupanter
2014. január 11. 17:11
NO KOMMENT.
csuka
2014. január 11. 17:10
"Mór ezeréves fennállása óta nem történt akkora változás, mint az elmúlt évtizedekben." Ekkora gazdasági rombolás és emberpusztítás ami az "elmúlt évtizedekben" történt, csak a tatárjárás alatt vagy a Habsburgok bejövetelekor lehetett.
Die Juden sind die Urnazis.
2014. január 11. 10:44
melyik kisközössség? Simlicska kiközössége?
Nemzeti Mutyikos
2014. január 11. 09:48
lofaszt fejlodtek! bp-tol 2 km-re lakok es hala artodnak es orbanodnak ebben a szerencsetlen varosban meg egy szaros sztk sincs. annyira nincs, hogy vervetelre is a szomszed telepulesre kell menni, miutan kb. 1 hettel elotte idopontot kerek!!!! aztan utana kerek idopontot a szinten a szomszed varosba szemeszetre (ujabb 2het), majd ujabb idopont a diabetologiara egy 20km-re levo varosba (1 honap). csak azt tudnam hogy mi a francnak adtatok ennek a falunak varosi rangot. mert se egy kozepiskola, se egy eu intezmeny, de meg a kibaszott orbani jaraskozpontot is egy olyan telepulesre raktatok (bszodalasan 'csicska ez a te BUNOD!) ahova nincs kozvetlen tomegkozlekedes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!