A magyar földtörvényt elemzi az EB

2014. február 19. 10:16

Amennyiben az Európai Bizottság arra a következtetésre jut, hogy a magyar földtörvény nincs összhangban az uniós joggal, megteszi a szükséges lépéseket.

2014. február 19. 10:16

Elemzi az Európai Bizottság a magyar földtörvényt és amennyiben arra a következtetésre jut, hogy az nincs összhangban az uniós joggal, megteszi a szükséges lépéseket a módosítása érdekében – közölte szerdán az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény. A nemzeti hírügynökség annak nyomán fordult kérdéssel Michel Barnier belpiaci EU-biztos hivatalához, hogy Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter hétfőn Brüsszelben azt mondta: az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt.

A biztos hivatala Chantal Hughes szóvivő nevében szerdán adott írásbeli válaszában megállapította: az EU-jog értelmében az olyan korlátozások, amelyek más EU-országbeli embereknek történő földeladásra vonatkoznak, a tőke szabad mozgásának korlátozását jelentik. A tőke szabad mozgása – az emberek, az árucikkek és a szolgáltatások szabad mozgásával együtt – annak a négy alapszabadságnak az egyike, amelyeken az EU egységes piac nyugszik. Ez a négy szabadság az európai integráció alapelvei közé tartozik az EU megalapítása óta. A tagállamok nem „szemezgethetnek” e szabadságok között, hogy eldöntsék, melyeket alkalmazzák – írta Barnier biztos hivatala, hozzátéve ugyanakkor azt is: „bizonyos esetekben e szabadságok korlátozása elfogadható, ha az arányos, igazolt, és közérdeket szolgál”.

Magyarország – emlékeztetett az Európai Bizottság – átfogó szektorális reform részeként új szabályokat fogadott el a mezőgazdasági föld és az erdő megszerezhetőségét, illetve használatát illetően. Az uniós testület jelenleg elemzi ezeket az új előírásokat, tekintettel arra, hogy a magyar EU-csatlakozáskor kitűzött átmeneti derogáció – a közös uniós szabályok alkalmazása alóli ideiglenes mentesülés – ez év április 30-án lejár.

Az új szabályozás „a tőke szabad mozgásának különböző korlátozásait látszik tartalmazni” – olvasható a bizottsági tájékoztatásban. A brüsszeli bizottság ezért mérlegeli, hogy a korlátozások mögötti különböző indokok és a jogalkotás által követett politikai célok igazolják-e ezeket a korlátozásokat. Azt is ellenőrzik, hogy ezek az intézkedések arányosak-e, és nem mennek-e túl azon, ami szükséges a legitim célkitűzések eléréséhez. Az elemzés kiterjed arra is, hogy érvényesül-e az EU-jog által megkívánt diszkriminációmentesség.

A brüsszeli tájékoztatás szerint különálló kérdésnek számít azoknak a külföldi – főként osztrák – gazdálkodóknak az állítólagos birtokvesztése, akik már használnak Magyarországon mezőgazdasági földet, főként haszonbérleti formában. Az Európai Bizottság ezt a külön kérdést is megvizsgálja. Barnier hivatalának álláspontja szerint „feltéve, hogy az adott szerződések a nemzeti jog értelmében érvényesek, az, ha a földhasználókat kárpótlás nélkül megfosztják beruházásuk értékétől, aggályokat vet fel az EU-joggal – különösképpen a tőke szabad mozgásának elvével és a vállalkozás szabadságával – való összeegyeztethetőséget illetően”.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. február 19. 19:09
Aki akart, már magyar állampolgárságot szerzett és bejegyeztette a zsebszerződéseit. Legálisan alapított haszonélvezetet meg elég gáz, csak úgy május 1-től törvényileg eltüntetni. Ennyi erővel tulajdonjogot is el lehetne venni. Csak úgy jogállamilag.
Kvasztics Fedor
2014. február 19. 10:57
Az osztrákok törvények kijátszásával szereztek földet. Az EU-nak semmi köze ahhoz, hogy ezt hogyan hozzuk helyre, jogunk van ugyanúgy megvédeni a földjeinket, mint bármely más országnak. Képmutató az EU ebben is, mint sok másban. Minden ország olyan törvényeket hozott, amelyek meggátolják, hogy a javak szabad áramlásában a föld is benne legyen. Abszolút jogosan. De az EU nem módosítja az előírásait, nem veszi ki a földet a említett körből, hanem fenntart egy nevetséges helyzetet. Nekünk viszont még annyi önvédelmet sem nézne el, mint másoknak. Ebből nem szabad engedni, nem lehet törvényesíteni az osztrákok simlis módon történt földszerzéseit. Aki ezt nem fogadja el, nem érti meg, az az alapvető magyar érdekeket sérti.
3M..
2014. február 19. 10:47
"Népszavazás lesz a termőföld védelméről - a hozzánk hasonlóan EU-tag Litvániában Népszavazást tartanak idén Litvániában a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási tilalom fenntartásáról, miután összegyűlt az ennek kiírásához szükséges aláírásmennyiség – jelentette be a balti ország választási bizottsága hétfő este. "Elemzők" (magyarul az ország kiárusításában érdekeltek) szerint a májusban lejáró tilalom folytatása az európai uniós szabályok megsértését jelentené, és EU-forrásoktól foszthatná meg az országot." Forrás.: Kuruc.Info Vannak karakán, és érdekeikért kiálló, és az EU-nak befekvő államok. Ez megér egy harcot, élesben is. Régebben fegyverrel elűzték a földünkre pályázókat. Magyarország maga a föld! Egy centiméter sem eladó! Szebb Jövőt!
6qwasyx
2014. február 19. 10:31
Azt hiszem, hogy a lopás, a korrupció nincs benne egyik EU-s jogszabályban sem, csak a magyarban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!