Devizahitelek: Vizsgálni lehet a szerződéseket, megsemmisíteni nem tanácsos

2014. február 12. 11:39

Beadta véleményét az EU Bíróságának főtanácsnoka a devizahitelek ügyében: eszerint a Kúria vizsgálhatja a szerződések tisztességtelen voltát, és bele is nyúlhat a szerződésekbe. A szerződés megsemmisítése ugyanakkor a bíróság szerint éppen a fogyasztóra lenne veszélyes. Döntés az ügyben csak fél év múlva várható.

2014. február 12. 11:39

Beadta véleményét Nils Wahl főtanácsnok a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos kérdéseivel kapcsolatban – írja a hvg.hu

A Kúria a devizahitelekkel kapcsolatban három kérdésben kért állásfoglalást az Európai bíróságtól előzetes döntéshozatali eljárás keretében, hogy értelmezzen egy, a fogyasztói hitelszerződésekre is vonatkozó irányelvet.

Az első kérdés, hogy tisztességtelennek minősül-e az árfolyamkülönbözetre vonatkozó, egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltétel. Nils Wahl szerint ez attól is függ, hogy mi számít a kölcsönszerződés elsődleges tárgyának, mert a tisztességtelenség szempontjából csak az ilyen feltétel vizsgálható. Szerinte az árfolyamkülönbözet ide tartozik és ekként a szerződés alapvető elemének minősül. Ez azt jelenti, hogy az árfolyamkülönbözet nem díjazás, hanem a szerződés alapvető elemeként a tisztességtelenség szempontjából vizsgálható. 

A második kérdés, hogy ezen kikötések a fogyasztók számára világosak és érthetőek voltak-e? A főtanácsnoki vélemény szerint a nemzeti bíróságnak kell megvizsgálnia és eldöntenie, hogy a „külföldi pénznem eladási árfolyama és ugyanezen pénznem vételi árfolyama között fennálló különbözetből eredően többletterhet viselhet”.

A harmadik kérdés annak eldöntésére irányult, hogy a Kúria ítéletében helyettesítheti vagy módosíthatja-e a tisztességtelennek minősített kikötést. Az Európai Bíróság egy korábbi ítélete szerint ugyanis a bíróság határozatával nem módosíthat egy, a felek között korábban létrejött szerződést.

A főtanácsnok azonban a szerződések megsemmisítését nem javasolja, ebben az esetben ugyanis a hitelt felvevőnek a teljes hátralékot kellene visszafizetnie egyszerre, melyre nyilvánvalóan nem lenne képes. Ehelyett a Wahl azt javasolta a Kúriának, hogy ha a tisztességtelen feltétel elhagyása teljesíthetetlenné teszi a hitelt, helyettesítsék azt a nemzeti jog valamely kiegészítő rendelkezésével.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bíróságok jobb feltételek adására kényszeríthetik a bankokat a szorult helyzetben lévő hitelesek esetében.

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása, mely meghatározza, hogy a bírák pontosan milyen jogkörrel rendelkeznek ezekben az esetekben, fél év múlva várható.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. február 12. 17:00
A nemzetközi bírák belenéztek a gömbbe... Azóta szúrásaim vannak........ Avagy :...a királynőt megölnötök nem kell félnetek jó lesz......stb..." Vagy még régebbről:íbis redibis nunquam per bellam peribis......
antioxi
2014. február 12. 15:57
Nem volt "materiális" valuta a felvett/folyósitott hitelek mögött. Csupán "valuta alapú hitel"-ről volt/van szó. Ezért "rossz termék" és ezt a körülményt kell vizsgálni kizárólag.
blaupanter
2014. február 12. 14:59
Mi van akkor ha senki Nem Fizet. Elarverezik az Orszagot.Na ne.Kemenyen be kell tartani a bankoknak,a kozelebukbe sem kell menni a leprasoknak.Egy fiyintget SE Be,Se KI.Majd megunjak es eltakarodnak.
Db605
2014. február 12. 13:26
ez azt jelenti hogy brüxel sem reagál arra hogy a orbánbagázs szart se csinált pofázáson meg ócsán túl ... arra tudna reagálni ha lépne valamit ..de nem fog lépni mert csányisanyi azt nagyon zokon venné bravó narancs senki nem hajlandó piaci érdekeket sérteni , közérdekből akinek meg dolga lenne az az 2/3 os bűnszervezet nem hajlandó lépni , várja hogy majd a kúria meg majd brüsszel elvégezze a szar melót ... nem fogja ... ez a narancsbagázs politikai felelőssége akkor is ha belegebed
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!