Energiaklub: Nem értesítették az EU-t Paksról

2014. február 25. 18:27

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány mégsem értesítette az EU-t Paks II. ügyében - közölte az Energiaklub, akik miután a Miniszterelnökség és a NEFMI nem válaszolt a kérdésükre, hogy a beruházásra mikor bólintott rá az unió, az adatigénylési kérelmükkel az Európai Bizottsághoz fordultak.

2014. február 25. 18:27

Az Energiaklub szerint a kormány – közlésével ellentétben – nem értesítette hivatalosan az Európai Bizottságot az új paksi erőmű-blokkok terveiről. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ közleményében az írta, hogy a magyar kormány állítása szerint az új paksi blokkokról szóló államközi szerződés ügyében mindenről tájékoztatták előzetesen az Európai Bizottságot, azonban ezt most a bizottság az Energiaklub adatigénylésére válaszolva cáfolja. Az Energiaklub szerint a válaszban az szerepel, hogy a beruházásról a bizottságot még nem értesítették, és ebben az ügyben semmilyen hivatalos dokumentum nem született.

A szervezet közlése szerint korábban a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is megtagadta a választ arra a kérdésre, hogy pontosan kivel és miről folytattak a bizottsággal tárgyalásokat, és nem küldték meg azt a hivatalos levelet sem, amelyben állítólag Brüsszel rábólint a beruházásra. Ezért fordult az Energiaklub február elején adatigénylésével az Európai Bizottsághoz.

Az Energiaklub közleményéhez csatolt egy, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatóságától kapott emailt is, amelyben a brüsszeli hivatal egyik munkatársa arról tájékoztatta a magyar civil szervezetet, hogy a befektetési projektről az Euratom szerződés 41-es paragrafusa szabályainak megfelelően nem kapott tájékoztatást, a bizottság birtokában nem található semmilyen, a kéréssel összefüggésbe hozható dokumentum. Az Euratom szerződés 41. – és ezzel összefüggő 42. – cikke szerint a nukleáris ipari tevékenységet végző cégeknek kell tájékoztatniuk a bizottságot az új beruházásokról, legkésőbb három hónappal az első szállítási szerződések megkötése előtt.

Az ügy azért is érdekes, mert korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár korábban elmondta, hogy egy notifikációs jegyzéket küldtek az EU bizottságának, amely tartalmazta a megállapodás teljes szövegét, amivel kapcsolatban nem jeleztek problémát Brüsszelben, ezért köthették meg a megállapodást. Január 15-én az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője január 15-én közölte: Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét. Hozzátette: a testület nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy kell-e tendereztetni vagy sem a paksi atomerőmű tervezett bővítésének ügyében. Majd február 6-án az Európai Bizottság egységes piacért és szolgáltatásokért felelős tagjának szóvivője bejelentette hogy a szakértők megkezdték a nukleáris energia békés célú felhasználása terén való együttműködésről kötött megállapodás közbeszerzési vonatkozásainak vizsgálatát. Hozzátette, hogy amint a vizsgálat lezárul, közölni fogják annak eredményét. Így nem egyértelmű, milyen hivatalos értesítést nem kapott meg az Európai Bizottság a beruházással kapcsolatban.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. február 25. 22:29
„Acsás balról” üvöltözte az őrmester, és mi hasra vágtuk magunkat a harmatos fűben. Gondolom azért rövidítették le az atomcsapás kifejezést, hogy több időnk legyen elbújni a hangsebességnél gyorsabban közeledő több száz fokos radioaktív szél elöl. A Magyar Népköztársaság Néphadseregének szellemi színvonala azonban hála istennek örök. Az őrmester intellektusa, akkor ezt nem gondoltuk volna, valamiféle sztenderd, amihez az átlagmagyar eszét kalibrálták örök időkre. A Zorbán bővíteni fogja a Paksot. Tisztelettel szeretném leszögezni, hogy a leghalványabb fogalmam sincs róla, hogy Magyarország számára milyen hosszú távú energiastratégia lenne a legelőnyösebb. Nem mondom, hogy nem érdekelne a téma, de most abban vagyok csak bizonyos, hogy azok, akik ebben az ügyben jártatják a pofájukat, biztos nem tekinthetőek autentikus forrásnak. Aki már látott közelről politikust, akadémikust, vagy zöldet (tisztelet a ritkás kivételeknek), az tudja miről beszélek. Világosan látszik, hogy ebben az országban semmiféle nemzeti sorskérdésről nem lehet a szakmaiság leghalványabb tünetét is produkáló beszélgetést rendezni. Mindig, mindig azt várom én marha, hogy egyszer valakinek megjön az esze, vagy csak nem issza meg a napi véradagját, és elkezd normálisan viselkedni. Tudom, hogy elhanyagolható szavazói kisebbséghez tartozom, de csökönyösen hiszek benne, hogy az emberek, ha értelmes lénynek néznék őket, tömegesen lennének hajlandóak értelmes lényként viselkedni. Mindig oda jutunk vissza, hogy a végén a lehető legkevesebbel kell beérnünk. A két nullához legközelebb eső eredmény az áprilisi választásokon a Fidesz kétharmados újrázása, vagy gyurcsány ferenc legszebb napjainak remixe lehet. Az ember gyenge, és homályba vesző rögzülések határozzák meg a preferenciáit. „gyurcsány balról!” kiabálja a Rogán és én úgy ikszelek majd jobbra, hogy közben nem gondolok a paksi bővítésre, sőt arra sem, hogy a baromarcú őrmester épp a trágyató partját választotta az egzecíroztatásra. Mindebből lángoszlopszerűen világlik ki, hogy ezért is a fletó a hibás, hiszen ha egy rendes ember mondaná, még el is gondolkoznánk rajta. http://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2014/01/19/acsas_az_atomcsapas_katonai_roviditese
gross
2014. február 25. 21:47
Nem vagyok szakértő, de 10 perc alatt arra jutottam, hogy a kormány valószínűleg az Euratom szerződés 106. cikke szerinti notifikációt tette meg; míg az MVM vagy a beruházó projektszervezet a 41. cikk szerinti notifikációt kell majd később megtegye. Nem vagyok újságíró, talán ezzel magyarázható, hogy könnyedén megtaláltam ezeket az információkat.
puszika
2014. február 25. 20:48
Mi az az Energiaklub? Várjuk meg a végét!!!
Monkey4you
2014. február 25. 20:25
A komcsik már megint izzanak, mint a százas égö!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!