Tóratekercsek hazahozataláról kezdődtek tárgyalások az oroszokkal

2014. február 18. 13:09

Köves Slomó kedden elmondta: arról a 103 tóratekercsnek a visszaadásról kezdtek tárgyalni, amelyek a második világháború után kerültek Oroszországba.

2014. február 18. 13:09

Megkezdődtek a tárgyalások annak a 103 tóratekercsnek a visszaadásról, amelyek a második világháború után kerültek Oroszországba, és jelenleg a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtár kézirattárában vannak – jelentette be az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kedden Budapesten.

 
Köves Slomó a nemzetközi sajtótájékoztatón rámutatott: ilyen sok tóratekercs fellelésére tudomása szerint még nem volt példa, a tekercsek legnagyobb részét azonban restaurálni kell. Közlése szerint Oroszországban feltehetően vannak még „Magyarországról elkerült” tóratekercsek, és szeretnék, ha a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány és nemzetközi szervezetek is segítenének megtalálni őket.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
historiker
2014. február 18. 14:17
Ha kérhetném, ne a tekercseket hozzák ide, hanem a zsidókat vigyék oda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!