Cséfalvay: 140 milliárddal segítheti a kormány a startupokat

2014. március 19. 14:50

A tervek szerint 140 milliárd forinttal segíti a kormány a startup cégek fejlődését a jövőben az uniós forrásokból. Ebből 110 milliárd forintot pénzügyi eszközök révén juttat majd el hozzájuk.

2014. március 19. 14:50

A startup cégek fejlődését a tervek szerint 140 milliárd forinttal segíti a kormány a jövőben az uniós forrásokból, az összeg nagyobb részét, 110 milliárd forintot pénzügyi eszközök révén juttat majd el hozzájuk – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy szerdai budapesti szakmai konferencián. Cséfalvay Zoltán a Venture Capital Summit című konferencián kiemelte: Magyarországon a kockázati tőkebefektetések aránya világviszonylatban is magas, Európában GDP-arányosan az első helyen áll az ország ezen a területen, és az egész világon is ott van az első tízben.

 
Cséfalvay hangsúlyozta: a kockázati tőkebefektetések 2010 óta bővülnek a Jeremie programoknak köszönhetően, már 130 milliárd forint van ilyen alapokban, de ennek a kétharmadát még nem helyezték ki. Szerint a kormány terve, hogy 2020-ra Magyarország Kelet-Közép-Európa startup központjává váljék. Cséfalvay Zoltán szerint ehhez adóügyi könnyítéseket is bevezetnének mind az érintett startup, az innovatív kiscégek, mind a befektetők számára. Az államtitkár megismételte: a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja majd a kormány, a klasszikus kutatás+fejlesztési tevékenységre 800 milliárd forintot szánnak. Kiemelte: az, hogy a források 10 százalékát pénzügyi eszközökön keresztül helyezik ki, a régióban a legmagasabb arányt mutatja. A K+F területre és az innovációs tevékenységre a pénzügyi eszközökön keresztül mintegy 200 milliárd forintot tervez kihelyezni a kormány. 
 
Az állam nem kívánja átvenni a startupok erősítését a piactól, az organikus fejlődésüket szeretné ösztönözni – mondta Cséfalvay Zoltán. Az NGM államtitkára rámutatott: változtatni kellene a kockázati tőkecégeknél a \\\\\\\"bankár mentalitáson\\\\\\\", technológiai befektetői hozzáállásra lenne szükség az alapok részéről. Emellett az induló cégek mentorálására, támogatására, a hatékony tanácsadásra is nagy szükség lenne, valamint javítani kellene az induló vállalkozások, így a startup cégek átláthatóságán is – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Guinea
2014. március 27. 18:29
Képviselőitek száznegyven millákért újitották fel a kávéházukat, úgyhogy nem értem, mit panaszkodsz.
freehckr
2014. március 27. 18:28
„ehhez adóügyi könnyítéseket is bevezetnének mind az érintett startup, az innovatív kiscégek, mind a befektetők számára” Értsd: az elmúlt négy évben milliárdossá vált fideszes gazdasági holdudvart lehet ilyen formában további közpénzekkel kitömni, miközben a hazai vállalkozásokat világrekord adó- és járulékterhekkel sarcolják, az ugyancsak világrekord bürokráciáról és ostoba jogszabályokról nem is beszélve...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!