Eddig százötvenezer külhoni magyar regisztrált a választásra

2014. március 05. 14:10

Több mint százötvenezren már biztosan szavazhatnak a határon túlról, további 184 ezer kérelem pedig még függőben van. A legtöbben Erdélyből és a Délvidékről jelezték, hogy szeretnének részt venni a választáson, de ezerötszáz németországi magyar is szavazhat majd.

2014. március 05. 14:10

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta: 151 ezer regisztrációs kérelmet már elbíráltak. A határidő lezárultáig mintegy 200 ezer regisztrálttal számolnak, hiszen már 184 ezernél több kérelmet adtak be. A legaktívabbak a regisztrációban az erdélyiek, onnan 80 ezren regisztráltak, őket a délvidékiek követik mintegy 25 ezer, majd a németországiak 1500 regisztrációval.

Az állampolgári eskük és a beadott kérelmek száma alapján mintegy félmillió külhoni magyar vette, illetve veszi fel a magyar állampolgárságot – tette hozzá. Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke elmondta: Erdélyben már több mint harminc demokráciaközpont segít a honosítás folyamatában. Emellett a párt önkéntesei és irodái a választási részvételhez szükséges regisztrációban is segítséget nyújtanak. Hangsúlyozta: ez nem pártpolitika, sokkal fontosabb a részvétel a folyamatban, hogy visszaigazolják az „Orbán-kormány által elért nemzetpolitikai áttörést”.

Zsoldos Ferenc, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács alelnöke kifejtette: a Délvidéken mintegy 25 ezer ember iratkozott fel a választásra. Csaknem 80 ezren tették le az állampolgársági esküt, és reményeik szerint 50 százalékos arányt tudnak elérni a regisztrálásban. 

Közölte, nagyon erős kampányt folytatott a Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt hónapokban, és a következő hetekben indul a „Szavazz a nemzetre!” elnevezésű mozgósító kampány. Csomortányi István, a Partiumi Autonómia Tanács elnöke szerint az elmúlt fél évszázad legkiemelkedőbb nemzetpolitikai lépése a határon túliak állampolgárságának visszaadása volt. Erdélyben jelenleg mintegy 350 ezren vannak, akik megkapták az állampolgárságot, és 170 ezer választásra regisztráltra számítanak – mondta.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2014. március 05. 16:21
" Több mint százötvenezren már biztosan szavazhatnak a határon túlról, további 184 ezer kérelem pedig még függőben van. " na stop. az MTI hírben ilyenről szó sincs, csak "a határidő lezárultáig mintegy 200 ezer regisztrálttal számolnak, hiszen már 184 ezernél több kérelmet adtak be.". szóval a mandi csúsztat. másrészt: "A legaktívabbak a regisztrációban az erdélyiek, onnan 80 ezren regisztráltak, őket a délvidékiek követik mintegy 25 ezer, majd a németországiak 1500 regisztrációval." erdély: 80e dél: 25e német: 1.5e 184-80-25-1,5= 77500 külhoni, aki beadta a kérelmet, az melyik ország? ki maradt ki a felsorolásból? anglia?
egysegelem
2014. március 05. 15:20
Melysegesen elitelem, hogy Mo lakohely nelkul barki is szavazhat Mon. Aki nem veszi ki a reszet az eredmenybol ne vegye ki a dontesbol sem, akit a szavazar eredmenye nem erint, azoknak erkolcstelen jelentkezni is.
states
2014. március 05. 15:16
Hajrá magyarok, kétharmadot a mocskos komcsik pofájára.
Fahrenheit 451
2014. március 05. 15:14
most belerúgnak a magyarokba, amiért 2004-ben nem szavazták meg a kettős állampolgárságot. és ennek az lesz a következménye, hogyha a magyaroknak egy módjuk lesz rá, ők is megszívatják az erdélyieket. mert az biztos, hogy lesz még rá módjuk és erre is gondolni kellett volna, nem arra, hogy csak rajtuk múlik, hogy Orbán örökké öntse rájuk a magyarok közpénzét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!