Figyelő: Évi tízmilliárdot fizetünk ukrán nyugdíjakra

2014. március 27. 17:47

Egy fel nem bontott nemzetközi megállapodás miatt rengeteg ukrán kap Magyarországon nyugdíjat, és nem csak kárpátaljai magyarok – írja a Figyelő. A lap szerint ehhez csak állandó magyar lakcím kell, és az, hogy az érintettek az ukrán nyugdíjukról lemondjanak, de ezt szívesen megteszik, mert itt a többszörösét kapják.

2014. március 27. 17:47

A Figyelő szerint évi legalább tízmilliárd forintot költ a magyar állam ukrán állampolgárok nyugdíjára, ugyanis egy 1962-ben kötött nemzetközi megállapodás értelmében a két ország állampolgárai kölcsönösen kérhetik, hogy a másik államban is megkaphassák nyugdíjukat. A megállapodás felmondása 2010 elején napirenden volt, Ukrajna bele is egyezett, ám a felálló Orbán-kormány végül nem foglalkozott az üggyel – írja a lap.

Ahhoz, hogy egy ukrán állampolgár itt kapjon nyugdíjat, csak magyarországi bejelentett lakcímre van szüksége, és arra, hogy ukrán nyugdíjáról lemondjon. Mivel azonban az ukrán nyugdíjak nagyjából harmincezer forintnak felelnek meg, Magyarországon jóval többet kapnak, így ezt örömmel megteszik.

Korózs Lajos szocialista politikus azt mondta a Figyelőnek, hogy választási körzetében szemtanúk vannak arra, hogy Ukrajnából tömegével járnak át Magyarországra az emberek, akik az itt nyitott bankszámláikról felveszik a nyugdíjat, aztán mennek haza. „Szabolcs megyében széltében-hosszában erről beszélnek, de nemcsak most, a kampány idején, hanem évek óta” – mondta Korózs.

A Fidesz az ügyet úgy kommentálta: „Reméljük, hogy a baloldal ezúttal nem kíván 23 millió románhoz hasonlóan 45 millió ukránnal egy hazug gyűlöletkampányt folytatni és ismét megsérteni a külhoni magyarokat”.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2014. március 28. 07:50
Ezért kellett a szolgálati nyugdíjakat megadóztatni. Egyébként mennyi nyugdíjjárulékot fizettek ezek az emberek?
Zbac
2014. március 27. 21:55
Korózs, te nyugdíjügyi pondró, lenyeletem veled a protkódat!
hakos
2014. március 27. 21:54
Tényleg érdekes, hogy négy éven keresztül a ballibantjainknak eszébe sem jut a dolog? Ha probléma van körülötte, miért nem interpelláltak a parlamentben minden hónapban legalább egyszer? És mi a garancia arra, hogy nem feledkeznek meg róla ismét négy évre?
Berecskereki
2014. március 27. 20:37
Ki üzlettel az Ukránokkal? Csak nem Gyurcsányi? "Lapértesülés szerint Kapolyi László milliárdos szocialista politikus beruházása áll a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Viktor Juscsenko ukrán államfő által a hét elején bejelentett, Ukrajnába tervezett gáztározó építése mögött."+ http://mno.hu/migr/gyurcsanyjuscsenko-egyeztetes-gaztarozo-kapolyinak-431060 Lehet, hogy ekkor állapodtak meg a nyugdíjasok átvételébe és ezért fizetünk most 10 milliárdokat? Netán Welsz irodája készítette az áttelepülési engedélyeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!