Orbán: Végre ismét közösen dönthetünk a nemzet jövőjéről

2014. március 28. 18:53

A miniszterelnök részt vett és beszédet mondott Kosztolányi Dezső szobrának leleplezésén Szabadkán. Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: április 6-án minden magyar közösen dönthet jövőjéről, függetlenül attól, hogy él. Mint fogalmazott: Ez egyszerre ünnep és jóvátétel, bocsánatkérés honfitársainktól, akiket elszakított, szétszórt a történelem, és megbántott az anyaország.

2014. március 28. 18:53

Olyasmire készülünk, ami nagyon régen adatott meg a Kárpát-medencei magyarságnak: végre ismét közösen dönthetünk a nemzet jövőjéről – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a vajdasági Szabadkán, ahol leleplezte Kosztolányi Dezső egészalakos szobrát. A miniszterelnök beszédében kiemelte: akkor is Szabadkára látogatott volna volna, ha szombaton nem lenne Kosztolányi születésnapja. „A kultúránk mindig is összekötött bennünket, és valahányszor a Vajdaságba érkeztem, habár át kellett lépnem egy határt, mégis mindig úgy érezhettem, otthon vagyok, hálás vagyok ezért önöknek” – fogalmazott Orbán Viktor. 

Magyar vagyok, magyarul írok, és ennél nagyobb szerelmi vallomást nem tehetek a népemnek. Verseim mellé nem voltam hajlandó erkölcsi bizonyítványt is mellékelni” – idézte Kosztolányi Dezsőt a miniszterelnök. Orbán Viktor ezt követően elmondta, Kosztolányi Dezső nem vált rabjává egyik politikai nézetnek, eszmerendszernek sem, mert ő más rabja volt: ő a magyar nyelv rabja volt. A magyarul gondolkodás egyszerre jelentette számára az eszmét és a politikát, tudta, hogy a szó és a szellem jogán minden porcikájával és leheletével egy közösséghez tartozik, amelynek tagjai itt és ott, mindenütt a világon, mintegy összeesküvésszerűen, magyarul beszélnek.

A magyarok szellemi kincse a más nyelvet beszélők számára szinte feltörhetetlen, de minél kevésbé vigyázunk a magukat magyarnak valló és magyarul beszélő emberekre, ez a kulcs egyre nehezebben fog forogni a zárban” – szögezte le Orbán. Elmondta, április 6-án „mi magyarok, függetlenül attól, hogy hol élünk, végre ismét közösen dönthetünk a nemzet jövőjéről. Ez egyszerre ünnep és jóvátétel, bocsánatkérés honfitársainktól, akiket elszakított, szétszórt a történelem, és megbántott az anyaország” – magyarázta. Hozzátette: „őszinte bocsánatkérés, hogy majdnem száz évet kellett várni arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely ismét képes a magyarokat egységes nemzetté kovácsolni. Bocsánatkérés, hogy majdnem száz évet kellett várnunk arra, hogy az anyaország alkotmányában rögzítsük a nemzet összetartozását. Talán, ha többet tanulunk Kosztolányitól, gyorsabban megtaláljuk ezt az utat”. 

Lovas Ildikó, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) kulturális megbízottja emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Szabadka szoborállítási bizottsága nem engedélyezte, hogy az író születésének 125. évfordulója alkalmából felállítsanak egy mostanihoz hasonló emlékművet. „Mi Kosztolányi városa vagyunk. Mi vagyunk Kosztolányi városa” – szögezte le. 

A gimnazista című bronzszobrot a város szülöttének, Kosztolányi Dezsőnek a 129. születésnapja alkalmából adták át Szabadkán. Az alkotás annak a gimnáziumnak a közelében áll, amelyben az írófejedelem is tanult, és ahonnan engedetlenség miatt kirúgták. A szobor éppen azt a pillanatot ábrázolja, amikor Kosztolányi elhagyja az iskolát, mert úgy érzi, ő többre hivatott. A szobrot egy, a 17 éves Kosztolányi Dezsőről készült fotó alapján készítette Szarapka Tibor szabadkai művész. A mintegy két méter magas alkotást hat oszlop öleli körül. Kosztolányi Dezsőnek eddig csak egy mellszobra volt Szabadkán, ezzel szemben állították fel a mostani műalkotást. Az író nevét emellett több épület és intézmény is viseli az észak-bácskai Szabadkán.

A Kosztolányi-szobor felállítását az MNT kezdeményezte, a magyar kormány pedig jelentős összeggel támogatta. Az emlékpark kiépítése mintegy 6 millió dinárba (16,2 millió forint) került. Orbán Viktor a szoboravatót követően találkozott a szabadkai zsidó hitközség vezetőségével, és meglátogatta a felújítás alatt álló zsinagógát, illetve részt vett a Vajdasági Magyar Képtár megnyitó ünnepségén. A képtár – amely azoknak a magyar nemzetiségű, illetve a magyar művészettörténethez jelentősen hozzájáruló művészeknek az alkotásait dolgozza fel és mutatja be, akik a mai Vajdaság területén születtek, alkottak vagy állították ki műveiket 1830 és 1930 között – kialakításához a magyar kormány 60 millió forinttal járult hozzá.

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. március 29. 12:32
"Orbán: Végre ismét közösen dönthetünk a nemzet jövőjéről" ...... Ahogy szoktátok, bal-jobb kumenyisták! Közösen döntötök a gyarmatosító főnökeitekkel együtt a magyarok sorsáról. A birkák meg, csak bégetnek és menetelnek!
korona
2014. március 29. 07:45
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- ORBÁNRÓL "Ez egy beteg elme s akik védelmezik, csak a saját poziciójukat szeretnék megtartani!"
DrFülig Jimmy
2014. március 29. 07:30
Putinpincsi vakít magyaroknak,röhög a vakbelem.Mekkora baromnak kell ehhez lenni?Be kéne tiltani a lúzereknek írt önszuggesztiót ajánló fércművek forgalomba hozatalát és büntetni az elkövetőit.
korona
2014. március 29. 07:22
Sajnos Orbánnak a szavait nem tudom elhinni. Se nyugati fizetés. Se nyugati nyugdíj. De van rabszolgamunka. Zsidósegg nyalása, de vastagon. Az ország népének 90%-a NYOMOROG. Pénztelenség. Hiába diploma. Nyugati mosogató vendégmunkálkodás. Álszent ő is meg a csapata is. Még a katolikus hercegprímás is zsidó. Egyre több a multi. Nincs magyar ipar. És lassan már magyar mezőgazdaság sem lesz. Orbán valójában SEMMIT NEM CSINÁLT, csak FOLYTATTA azt, amit kommunistaszocialistazsidócionista elődei 1945 óta csináltak. Potyemkin: kívűl csecse, belül semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!