Akár életfogytiglanra is ítélhetik Biszkut

2014. május 13. 08:57

Kedden hirdetnek ítéletet első fokon a Biszku Béla ellen indított büntetőperben. Biszkut az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettel, valamint egy 2010-es nyilatkozata miatt a kommunista bűnök tagadásával is vádolják.

2014. május 13. 08:57

Elsőfokú ítélet várható – a perbeszédek elhangzása után – Biszku Béla, az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettel vádolt egykori pártvezető büntetőperében ma a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség szerint az 1956-os forradalom leverése után Biszku Béla tagja volt az állampárt egyik vezető testületének, amely létrehozta és irányította az úgynevezett karhatalmat. Ez a fegyveres testület az állampárt hatalmának jogellenes eszközökkel történő erőszakos megtartását és megerősítését szolgálta, és ennek érdekében kegyetlen leszámolásokat, megtorlásokat hajtott végre. A vádirat kitér arra is, hogy az alakulatok a polgári lakosságra leadott sortüzekkel szándékos emberöléseket követtek el. Például 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál lezajlott „vörös zászlós” tüntetésen hárman vesztették életüket, két nappal később Salgótarjánban pedig a karhatalmisták és szovjet katonák lövéseitől negyvenhatan, köztük nők és gyerekek haltak meg.

Biszku Béla az ügyészség szerint azért nem intézkedett a felelősségre vonás érdekében, mert a polgári lakosságra leadott sortüzekkel elkövetett emberölésekre a szűkebb pártvezetés más tagjaival együtt ő adott utasítást. A vádbeli háborús bűntettek akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők. Biszku Bélát amiatt is megvádolták, mert 2010 nyarán egy televíziós nyilatkozatában tagadta a kommunista rendszer által elkövetett népirtás és más emberiség elleni cselekmény tényét.

A 92 éves vádlott az eljárás során nem tett érdemi vallomást, csupán bűnösségét tagadta, de az kiderült a tárgyalásokon, hogy 1956-ot ma is ellenforradalomnak tartja. A tárgyaláson ismertetett dokumentumok szerint voltak olyan karhatalmisták által elkövetett atrocitások, amelyeket már a korabeli pártvezetés is helytelenített. Az elsőfokú büntetőper március közepén kezdődött.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2014. május 13. 12:09
Az a gond, hogy 89-90-ben elmaradtak az akasztások. Akkor kellett volna az MSZMP legfelső vezetését nyilvánosan lámpavasra húzni;, az MSZMP középvezetőig lefelé teljes vagyonelkobzás, gazdasági életből való végleges kitiltás; MSZMP tagok választójogból és választhatóságból kizárása lett volna a járandó út. Valamint a bíróságok és a sajtó teljes megtisztítása lett volna szükséges.
kukagyerek
2014. május 13. 11:54
"Akár életfogytiglanra is ítélhetik Biszkut" ........ Jól "kibasznak" vele!
VakzKommondor
2014. május 13. 11:35
A többi: pintér, széles, martonyi, schmidt, pozsgai, stb fideszes komcsi hány évet fog kapni?
Szorgos Lajhár
2014. május 13. 10:11
Ezt 24 éve kellett volna. Hogy akkor ilyen perek miért nem voltak lehetségesek, mára nyilvánvaló. De várjuk ki a végét: Szerintem simán elképzelhető, hogy felmentik, megússza bírói figyelmeztetéssel, netán 1 év felfüggesztettel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!