LMP: A Fidesz eggyel kevesebb helyen alázhatja meg a nőket

2014. május 27. 20:47

Az Alkotmánybíróság döntése után – ami alapján nem köteles a várandós nő tájékoztatni a munkaadóját, akkor is megilleti a felmondási védelem –, a Fidesz eggyel kevesebb helyen alázhatja meg a nőket – jelentette ki az LMP.

2014. május 27. 20:47

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntése után a Fidesz „eggyel kevesebb helyen alázhatja meg a nőket”. Szél Bernadett közleményében arra reagált, hogy az Ab határozatában kimondta: alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének (Mt.) az a rendelkezése, amely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának. A testület egyúttal megsemmisítette a kifogásolt rendelkezést.

Az ellenzéki párt társelnöke azt írta: bár a Fidesz szereti magát családbarátnak nevezni, ha valóban az lenne, eszébe sem jutna olyan törvényeket alkotni, amelyek lehetetlen helyzetbe hozzák a nőket. Az Ab által most alaptörvény-ellenesnek nyilvánított rendelkezés például azt jelentette, hogy ha egy várandós nő csak az elbocsátásakor közölte a munkáltatójával, hogy gyermeket vár, akkor a főnöke minden további nélkül kirúghatta – közölte.

Szél Bernadett hangsúlyozta: az LMP már az új Mt. vitájában is kiállt a nőkért, és azóta is folyamatosan harcolnak a méltatlan szabályozások megváltoztatásáért. Javaslatok sorával fogják ráirányítani Orbánék figyelmét arra, hogy nem bánhatnak így a magyar édesanyákkal – fogalmazott.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az alkotmánybírósági döntéssel összhangban módosítsa azokat a törvényeket is, amelyek a közszférában dolgozók jogviszonyát szabályozzák; azokat is meg kell, hogy illesse a felmondási védelem, akik nem az Mt. hatálya alá tartoznak.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2014. május 29. 07:07
Julianus elvtárs és Nikknev elvtárs sok baromságot írt és nem is érti a tőrvényt. Tőrvény bevezetése óta több ezer terhes nőt bocsátottak el például az V. kerületi önkormányzatnál is mert ekkor nem kap táppénzt a leendő anyuka. Az egész munkatőrvény könyvét át kellene írni. 3 év után már nem kell vissza venni az anyukát a munkába a cégünknél 3 nő járt így.
Vlagyimir
2014. május 28. 10:09
Családbarát,a fidesz ??? ugyan kérem csak a saját családjuk barátja.
teljesenertelmetlen
2014. május 28. 08:21
Ha jól értem a határozatot, nekem, mint munkaadónak figyelembe kell vennem a leépítéskor, hogy ki terhes, úgy, hogy nem tudhatok róla, hogy ki terhes? Bravó, gratulálok!
Wendriner
2014. május 28. 07:30
Minden elismerésem az LMP-é , hogy Szél Berni ellenére is átlépte az 5%-ot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!