Mégsem olyan jó üzlet a nemzeti trafik

2014. május 14. 10:14

Kétmilliárd forinttal tartoznak a dohánygyártóknak a Nemzeti Dohányboltok tulajdonosai – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint nyolcilliárd forint értékben adtak bizományba árut a gyártók a kereskedőknek, ebből kétmilliárd forintnyi tartozás már lejárt. A hatezer trafik mintegy kétharmada veszteséges.

2014. május 14. 10:14

A Napi Gazdaság szerint 6000 trafikból mindössze 2000 nyereséges. A lap szerint a dohánypiacot egyelőre az tartja egyben, hogy sokan az összes tartalékukat felhasználták a belépéshez, így nem tudnak kiszállni az üzletből anélkül, hogy mindenüket elveszítenék. Középtávon ez a helyzet a trafikosok egzisztenciája mellett a 400 milliárd forintnyi adóbevételt generáló dohánypiacot is veszélyezteti. 

A helyzeten nem segít az sem, hogy május 31-től a plázákban, illetve benzikutakon működő 200 trafiknak a tavalyi jogszabályváltozás értelmében el kell költöznie. Ezek az üzletek a forgalom 17 százalékát bonyolították, kiesésük, illetve átköltözésük nem fog nagy többletprofitot hozni a kevésbé frekventált helyen működő dohányboltoknak. A lap becslése szerint napi 5-6 doboz cigaretta- és 3-4 csomag vágottdohány-többletet, azaz nagyjából 1500 forint tiszta profitot hozhat a változás azoknak, akik jobban járnak.

A Napi Gazdaság cikke szerint ráadásul a trafikosok összesen kétmilliárd forinttal tartoznak a dohánygyártóknak. Ez az összeg a gyártók összes kintlévőségének negyede lehet, mivel mintegy nyolcmilliárd forintot érő árukészletet adtak bizományba a trafikoknak.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2014. május 14. 16:05
A létrehozásuk sem volt egy nagy ötlet! Úton-útfélen árulnak cigarettát a nepperek.
brabant89
2014. május 14. 13:18
"Lázár urat nem ismerem személyesen olyan jól, de nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet."
liberálzöld.
2014. május 14. 13:09
Na most van bajban a sok trafiknyertes ügyvéd, fodrász meg közalkalmazott, aki nyert a tenderen. Nem tudja degeszre tömni a zsebét, mert ki kell fizetni az alkalmazottat. Mert hogy ő, mint nyertes a lábát be nem tette a rtafikjaiba, az biztos.
DrPepper
2014. május 14. 12:09
Az olvasatomban ezt azt ejelnti, hogy megdőlt a mutyi elmélet, amit it annyian szajkóznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!