Áder: Türkmenisztán jó gazdasági lehetőségeket kínál

2014. június 18. 14:56

Áder János szerint a magyar-türkmén kereskedelmi forgalom viszonylag szerény, de a közép-ázsiai ország olyan gazdasági modernizációs programba kezdett, amely jó együttműködési lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak. A türkmén elnök szerint politikai szempontból a két ország álláspontja sok tekintetben egyezik.

2014. június 18. 14:56

Az államfő a Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnökkel folytatott megbeszélését követő sajtónyilatkozatában kiemelte: remélhetőleg az elkövetkező években gyarapodnak a két ország gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatai. Áder János azt mondta: Türkmenisztán az az ország, amelynek a világon a negyedik legnagyobb földgáztartaléka van, az elmúlt évben 10 százalékos gazdasági növekedést ért el. Az ország területének 70 százaléka ugyanakkor sivatag, ezért a megbeszélés kereteit is az adta, hogy Türkmenisztánban sok a gáz, de kevés a víz – tette hozzá.

Áder emlékeztetett: három éve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke fontos energetikai megállapodást kötött a türkmén államfővel, és az unió következő vezetői remélhetőleg mielőbb elkezdik végrehajtani ezt az egyezményt. Türkmenisztán ugyanis készen áll arra, hogy Európa energiabiztonságát javítsa, az európaiak biztonságérzetét növelje, tehát a labda most az EU térfelén pattog – magyarázta.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy a Türkmenisztán által megkezdett gazdasági modernizációs program olyan együttműködést kínál, amely magyar cégek bekapcsolódását jelentheti a már elkezdett infrastrukturális beruházásokba, a kooperációt vízgazdálkodási kérdésekben, a magyar élelmiszerek exportját, az eddig is jól működő gyógyszeripari együttműködés bővítését, fejlesztését, valamint az oktatási és kulturális kapcsolatok bővítését. Áder János szólt arról is, hogy csütörtökön gazdasági fórumot tartanak, amelyen a magyar vállalkozók, az üzleti élet szereplői bemutatkozhatnak a türkmén félnek.

Gurbanguly Berdimukhammedow sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: politikai szempontból a két ország álláspontja sok tekintetben egyezik, ugyanis mindketten fontosnak tartják a stabilitást és a biztonságot. Türkmenisztán semleges ország, és hálás azért, hogy Magyarország támogatja a nemzetközi szervezetekben, például az ENSZ-ben. Hozzáfűzte: a két ország külügyminisztériuma folytatja a külpolitikai konzultációkat. A türkmén államfő beszélt a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének szükségességéről is. Mint mondta, együttműködhetnek például az olaj- és gáziparban vagy a mezőgazdaságban. kormányközi vegyes bizottság segítheti a gazdaság és kereskedelmi együttműködést a két ország között – jegyezte meg.

Gurbanguly Berdimukhammedow szerint hasznos lenne egy üzleti tanács létrehozása is, hogy megkönnyítsék a két ország kis- és közepes vállalkozásai közötti kapcsolattartást. Fontosnak nevezte az ipari és kereskedelmi kamarák közötti együttműködést is. Arra is kitért, hogy Türkmenisztán 2020-ig szóló programot indított a szociális fejlesztésekre és 2030-ig tartót az ipari fejlesztésre, és üdvözölnék, ha magyar szakértők segítenének e programok megvalósításában.

A türkmén elnök szólt a Közép-Ázsia és Európa közötti közlekedési összeköttetések jelentőségéről, az energiabiztonság fontosságáról és arról is, hogy magyar kulturális napokat szerveznek Türkmenisztánban, ahogyan türkmén napokat rendeznének Magyarországon is. Gurbanguly Berdimukhammedow végül hivatalos látogatásra hívta meg Áder Jánost.

A sajtónyilatkozat előtt oktatási, tudományos és kulturális együttműködési megállapodást és oktatási együttműködési programot írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Sapardurdy Toylyev türkmén miniszterelnök-helyettessel, Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára gazdasági együttműködési megállapodást írt alá Annamuhammet Gochiev miniszterelnök-helyettessel, valamint a külügyi tárcák közötti együttműködési programot Rashid Meredow külügyminiszterrel. Emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a türkmén Állami Adóhivatal között is együttműködési megállapodás jött létre.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veterano
2014. június 20. 11:43
Csak a tényszerűség kedvéért írom le: néhány éve - azt hiszem 2011-ben - Guido Westerwelle járt hivatalos látogatáson Türkmenisztánban a diktátornál. Természetesen sokan kritizálták őt, és természetesen ő kijelentette, hogy a türkmén demokrácia és az emberi jogok is témái a tárgyalásoknak. Egyébként az ország gázvagyona miatt látogatta meg Guido barátunk a diktátort. ( A gyengébbek kedvéért: Guido Westerwelle volt akkor a NÉMET KÜLÜGYMINISZTER!!!! Tetszik érteni? ) 2012-ben meg Svájcban fogadták - katonai tiszteletadással - a nagyembert.... Azt a látogatást is sokan kritizálták. És az is a türkmén gázvagyonról szólt. Szóval: ha a hivatalos német külpolitikának, vagy a svájci kormánynak befér - tekintettel a földgázra - a diktátor úr, akkor Ádernek mennyivel kell kényesebbnek lennie? Szóval, nekem úgy tűnik, hogy német nyelvterületen elég rendes és közvetlen kapcsolatot építettek ki a diktátorral. Érdekes mi? És nem illik a képbe.... :)
korona
2014. június 19. 15:19
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- ATLANTISTÁK ELLENÜNK HARCOLNAK Nem érkezik fűtőanyag a paksi atomerőműhöz 2014.06.19 14:53 A háborús helyzet és hatalmi zűrzavar miatt átmenetileg nem érkeznek Magyarországra az atomerőművek működtetésére küldött üzemanyag-szállítmányok. Az Ukrajnán keresztül haladó vasúti szállítmányozást nukleáris anyagok esetében leállították, miután "ismeretlenek" terrortámadást hajtottak végre az Oroszországból az Európai Unióba irányuló gázvezeték-hálózat egyik fővezetéke ellen. Ukrajnában jelenleg a kijevi "kormány" nem tudja garantálni az ország fővároson kívüli területeinek biztonságát, vagyis a legitim kormány eltávolításával hatalmi űr jött lére, amit az atlantista kormány nem tud betölteni. A NATO minden eddigi beavatkozása esetében ez történt. A kormányok eltávolítását sikerrel megvalósítja a szervezet, de a nyugat barbarizmusára jellemző, hogy a kialakult hatalmi űrben csak azokat a területeket biztosítják, amire a nyugati gazdaság igényt tart. Líbiában a mai napi káosz van, pedig a NATO beavatkozása előtt egy virágzó ország volt. Ukrajnában szintén káosz van, amit a nyugat nem tud és nem is akar rendezni. A Népszabadság szerint nincs gond, mert üzletileg az összes érintett ország a megoldásban érdekelt, - ami újra csak nem igaz. Az Egyesült Államok és az Európai Unió nem a megoldásban érdekelt, hanem abban, hogy hazánk számára az orosz kapcsolat ne legyen megbízható, a paksi atomerőművet pedig lehetőleg valamelyik francia cég működtesse, amerikai felügyelettel. A magyar jogszabályok szerint az erőműnek kétévi működésre elegendő fűtőanyagkészlettel kell rendelkeznie. Annyi idő alatt feltehetőleg rendeződik az ukrán helyzet. Azt viszont nem lehet kijelenteni, hogy Brüsszel és Washington a rendezésben érdekelt. A nyugati országok mind abban érdekeltek, hogy Ukrajnában hosszú távon káosz legyen, és se a gázszállítás, se a nukleáris szállítmányozás ne legyen biztosított hazánk számára az orosz forrásból.
vakhangya3
2014. június 19. 09:35
"""Áder: Türkmenisztán jó gazdasági lehetőségeket kínál""" Hát milyen távlatok lehetnek politikailag is Jani! Ja, a magor basi nem te leszel.
tabakur
2014. június 18. 22:28
Ki emlékszik már az Antal kormány idején idelátogató kínai küldöttségre? Ahogy kell meghívták őket a parlamentbe és akkor Orbán vezetésével kivonult a Fidesz a parlamentből és a szabadság és a demokrácia elárulójának nevezték Antalt. Lám mi lett a nagy szabadság harcos Viktorunkból meg Áderünkből ? Most csontig benyalnak mindenkinek aki megígéri,hogy ad két forintot. Kérdés: most bölcsebbek lettek vagy elvtelenebbek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!