Demonstrációt szervez a cigány önkormányzat Miskolcon

2014. június 19. 20:58

Demonstrációra készülnek Miskolcon a romák, mert szerintük a Fidesz-KDNP-s többségű városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív. Egyben levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben személyes beavatkozásra kérik.

2014. június 19. 20:58

Demonstrációra készülnek Miskolcon a romák, mert szerintük a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket – közölte Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön.

Váradi Gábor elmondta: június 25-én délután a demonstráció résztvevői a miskolci városháza elé vonulnak. A kisebbségi vezető azt is közölte: nyílt levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak, kérve a miniszterelnököt, hogy segítsen megoldani az „egyre kritikusabb válsághelyzetet”.
 
Szerintük Borsodban romának lenni évek óta egyre nagyobb megpróbáltatást jelent, „nem elég a szegénység, de a szélsőjobb politikai szervezetei egyre fenyegetőbben lépnek föl velünk, cigányokkal szemben”.
 
Mint mondta, tájékoztatták a miniszterelnököt arról, hogy a miskolci önkormányzat által alkotott rendelet, amely névleg a „nyomortelepek” felszámolását célozza, újabb szintre emelte az előítéletességet.
 
A levélben írtak szerint a „rendelet szövege persze kerüli a cigányság kollektív megbélyegzését, de a helyi politikusok nyilatkozatai úgy értelmezik a helyzetet és a városvezetés törekvéseit, hogy abban egyértelműen potenciális veszélyként, közbiztonsági kockázatként jelenik meg a cigányság”.
 
A rendelet minden kiköltöző családnak milliós nagyságrendű támogatást helyez kilátásba, de szigorúan csak a városon kívüli ingatlanvásárláshoz, ezzel mintegy arra ösztönözve az itt lakókat, hogy ezért az egy-két millió forintért adják fel mindazt, amit a nagyvárosban való lakás jelent: például a színvonalasabb oktatást, a több munkalehetőséget, az itt kialakult kapcsolataikat – áll a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.
 
A cigány kisebbségi önkormányzat szerint ez a rendelet „önmagában is embertelen, hiszen a legfontosabb erőforrásaitól fosztja meg azokat, akik amúgy is a leginkább támogatásra szorulnak”. A romák úgy vélik, hogy „igazi veszélyt” az jelent, amit a rendelet kiváltott: borsodi települések sorra jelentették be, hogy nem engedik letelepedni a Miskolcról kiköltözőket.
 
A folyamatok irányítása láthatólag kicsúszott a város vezetőinek kezéből, egyre inkább a szélsőjobb diktál, a miskolci városvezetés által képviselt politika pedig egyre kevésbé különböztethető meg a szélsőjobb rasszista, gyűlöletre építő politikájától – fogalmaz a miniszterelnökhöz címzett nyílt levél. Váradi Gábor szerint „egyre inkább célponttá váltak a magyar cigányok”
 
Az Orbán Viktornak írt levélben az is olvasható: „a gyűlöletversenyt a Fidesz sem tudja megnyerni, de városunk irányítói ezt egyelőre nem látják, számunkra úgy tűnik, hogy ezt az egyre veszélyesebb folyamatot csak az Ön személyes beavatkozása képes megfékezni”.
 
„Arra kérjük, vesse latba befolyását, és érje el a miskolci vezetésnél, hogy a problémákat ne ellenünkben, hanem velünk együtt oldja meg, kérjük, jöjjön el személyesen a városba, vagy küldje ide személyes megbízottját, aki minden érintett fél segítségére tudna lenni a problémák békés rendezésében” – fogalmaz a nyílt levélben a cigány önkormányzat.
 
A miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatáról többségi szavazással úgy döntött, hogy „felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását”, szándékaik szerint megszüntetnék ezeket a telepeket. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.
 
A Fidesz-KDNP-frakció a miskolciak felhatalmazását kérve a héten aláírásgyűjtést indított. Tájékoztatásuk szerint az íveket már több ezren írták alá.
 
Ugyancsak aláírásgyűjtésbe kezdett a Jobbik helyi frakciója is, szerintük ugyanis nem szabad fizetni azoknak, akik tönkretették önkormányzati lakásukat. A törvény erejével kell távozásra bírni a renitenseket, a nyomortelepeket pedig ingyen ki lehetne üríteni, és ez a jogszabályok alapján a városnak kötelessége is lenne.
 
Az MSZP városi szervezete szerint „undorító hecckampányt” folytat a Fidesz és a Jobbik, „hazug aláírás-gyűjtési akciókkal, megfélemlítő vonulgatásokkal azt a látszatot igyekeznek kelteni”, hogy az ilyen telepeken élők egytől egyig csalók és bűnözők.
 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. június 20. 10:53
"Egyben levelet írtak Orbán Viktornak,.." ............... A levél így kezdődött: Szíp tesvírem, segíjjé má a szegín miskóci romákokon!
kurbitalis
2014. június 20. 10:25
Miközben a szóvivőj7k szónokol, kivetítőn mutassák be, hogy a "fészekrakók hogyan pusztították le, fosztották ki a puszta betonig az Avas lakótelep lakásait, lépcsőházait. Olvassák fel a statisztikai adatokat, hogy közülük hány gyerek nem járt tartósan iskolába! Nem k7lönben hány lopás, rablás, fosztogatás, garázdaság jut egy főre átlag! Hallgattassék meg minden oldal. Nyilatkozzanak, hogy: ház, kert, állattartás, kózmunka/tanulás, gyerek iskolában, ahol ingyen enni is kap, vagy: putri, mocsok fertő, lopás, rablás, gyilkosság, gyerek kimarad az iskolából, csavarog, potenciális bűnöző utánpótlás? Az uszítókat pedig leültetném, mert nem játék játszadozni a puskaporos hordóval, amit a romák elsősirban nekik köszönhetnek a romák.
Motivince
2014. június 20. 09:46
pedig a kokéró tudhatná milyen volt lavorba fürdeni fejérváron
formaegy
2014. június 20. 08:55
Ha már olyan jó a kapcsolatrendszeretek, akkor irány a kanadai nagykövet, és az USA nagykövet! Ingyen út Kanadába, és az USA-ba!!! Ez az ország folyamatosan milliárdokat költ a dolgozó emberek pénzéből rátok, és arra nem vagytok képesek, hogy tanuljatok (ahhoz a mocskos feneketeket csak le kellene tenni a könyv mellé). Ingyen házat kaptok szintén a dolgozó emberek pénzéből, és lehet, hogy az a dolgozó ember albérletben él, mert nem tud házat venni. Pénzt kaptok azért, hogy a kölykeitek iskolába járjanak, szintén a dolgozó emberek pénzéből, holott annak a dolgozó embernek verítékkel kell megdolgozni azért, hogy gyermekei tanulhassanak! ŐK TANULNAK! stb. stb. stb. stb. Soha nem foglalkoztam a romákkal, de mára eljutottam odáig, hogy menjenek a jó büdös francba, és vigyék magukkal az összes civil, meg a jogvédő bandát is, akik szintén dolgozó emberek pénzéből pofáznak úgy, hogy azokat tapossák, akikből ezek az ország szégyenei élnek! De azzal egyik szaralak sem foglalkozik, hogy kegyeltjeik ártatlan idős embereket kínoznak, ölnek meg!!! Ezeknek az embereknek nem volt joguk az élethez? Ezek a nagypofájú jogvédők mit csinálnának, ha az ő szüleit, hozzátartozóját kínoznák, ölnék meg kegyetlen módon? Álszent, hazug banda! Egy kérésem van! A vakhangya3 nevezetű ne írjon az általam írottakra, mert nem vitapartner! Az ilyen álszent, hazug emberkéktől kifordul a gyomrom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!