Lázár: Nyilatkozzon az Origo távozó főszerkesztője!

2014. június 03. 22:44

Lázár János arra kérte Sáling Gergőt, az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy nyilvánosan bizonyítsa, vagy cáfolja meg azokat a híreket, amelyek szerint Lázár politikai nyomásgyakorlása miatt kellett Sálingnak a pozíciójából távozni. Sáling azonban már korábban jelezte, hogy szerződése nem teszi lehetővé, hogy a kérdésben nyilatkozzon.

2014. június 03. 22:44

Lázár János arra kéri az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el, vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden azt mondta: „azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől – akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam – hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket.” Lázár János megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának.

Az Origo Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott posztjáról, utóda Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. TV és webvideó üzletágának vezetője. Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek.

Az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltása miatt kedden délután tüntettek Budapesten. A demonstráción többen is azt hangoztatták, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomására távolították el a hírportál éléről Sáling Gergőt. Az Origo Zrt. közleményben utasította vissza, hogy a főszerkesztőváltás mögött „bármilyen politika ok vagy nyomásgyakorlás” húzódna meg. Az újság szerkesztősége kiállt Sáling mellett. Szerintük „a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa.

Sáling Gergő egyébként a Heti Válasz új portáljának, a Válasz.hu-nak nyilatkozott az ügyben. Ott elmondta, hogy az origós szerződése nem engedi, hogy reagáljon a médiában megjelent hírekre, azt sem cáfolni, sem megerősíteni nem áll módjában, és nem is szeretné.

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. június 11. 23:04
Bár Lázár még az eddigieknél is gyanúsabbá tette magát ezzel az átlátszó offenzívával, azért az is egy reális lehetőség, hogy a tulaj külön kérés nélkül, önszorgalomból nyalt be a rezsimnek a főszerkesztő elbocsátásával. Egy kis figyelmesség gyanánt, amire lehet hivatkozni a különadó-tárgyalásokon. Lázár pszichopatológiáját ismerve viszont az éppoly valószínű, hogy ő szólt személyesen. Így is, úgy is politikai indíttatású lehetett csak az elbocsátás, és így is, úgy is azt jelzi, hogy Magyarország súlyos beteg.
kardosdoktor
2014. június 11. 11:49
Ha rá vannak szállva, az csak jó, mert azt jelenti, hogy tyúkszemeken lépdel. Az meg nem rossz.
Akitlosz
2014. június 07. 16:26
Az nem úgy megy, hogy Lázár előírja, hogy ki miről nyilatkozzon. A munkaszerződések nem teszik lehetővé a fecsegést. Még beperelnék érte.
becike4
2014. június 06. 00:47
Neked a Tesco vizes zsemle is drága,nyomoronc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!