Megkezdődött a Városliget zöldfelületének felújítása

2014. június 11. 17:07

Többek között 4000 új növényt és 200 szemetest helyeznek ki a Városligetbe, ahol megújul számos pad, a tó napozóstégje és az iskolások játszótere is. A városligeti beruházásokra és megújulásra két év alatt 434 millió forintot költenek - hangzott el a liget idei felújításáról szóló sajtótájékoztatón.

2014. június 11. 17:07

Többek között 4000 új növényt és 200 szemetest helyeznek ki a Városligetbe, ahol megújul számos pad, a tó napozóstégje és az iskolások játszótere is - hangzott el a liget idei felújításáról szóló szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

 
Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója emlékeztetett: a Városliget egyedülálló az európai parkok között, hiszen a nagy intézmények 150 éven keresztül nem körülötte, hanem benne jöttek létre.
 
Erre a hagyományra épülnek a kormányzat fejlesztési tervei is, amelyek szerint az új múzeumi negyed kialakításával párhuzamosan a liget zöldfelületének aránya 60-ról 65 százalékra emelkedik és biológiai aktivitása is növekszik 2018-ra - hangsúlyozta.
 
Mint hozzátette azonban, a liget állapota olyan sok kívánnivalót hagy maga után, hogy megújításával nem lehet éveket várni, így a Városliget Zrt. olyan beruházások mellett döntött, amelyek már idén nyártól javítják a park használati értékét. 
 
A Városliget fenntartására már idén harmadával több, 284 millió forint, míg a 2014-es beruházásokra, felújításokra 150 millió forint jut - közölte Baán László.
 
Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a múzeumi negyed új épületei nem a liget zöldfelületein jönnek létre: három múzeum a jelenleg lebetonozott Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza az egykori Hungexpo-irodaházak helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a Petőfi Csarnok bontásával felszabaduló területen épül fel.
 
Ezek a beruházások azonban mit sem érnek, ha nem újul meg az épületeket körülvevő park - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató, hozzátéve: 2015 első felében ezért tájépítészeti ötletpályázatot írnak ki.
 
Hegedűs Gábor, a Főkert Zrt. vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a parkfelújítási munkálatok már megkezdődtek és idén már 57 ezer virágot sikerült kiültetni. A többletforrásoknak köszönhetően négyszeres növekedés lesz a gyepszőnyegezésben és kétszer annyi munkaórát tudnak öntözésre fordítani - közölte.
 
Mint hozzátette, megoldhatóvá vált a hétvégi kétműszakos szemétgyűjtés, így hétvégén nem lesznek délutánra túlcsordult kukák és faápolásra 19 millió helyett idén már 25 millió forint jut.
 
A nyár folyamán felújítják a Vajdahunyadvár vizes árkának elkorhadt napozóstégjét és partfalát, részben új eszközök kihelyezésével a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor sarok közelében található, úgynevezett iskolások játszóterét, 4000 növényt, 200 új szemetest helyeznek ki, és megújulnak a park kerti bútorai is - sorolta a fejlesztéseket.
 
Baán László kiemelte: 60 padot a környék iskolásainak tervei alapján, egyedi festéssel látnak el és a liget mestertervének kialakításakor is figyelembe veszik a parkhasználók igényeit és véleményét.
 
Persányi Miklós, a Liget Köztársaság elnöke, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezérigazgatója annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy hosszú idő után végre megoldódhatnak a Városliget problémái, másik mellett az átmenő forgalom és a parkolás kérdése.
 
A Liget Budapest projekt keretében megújul a Nagycirkusz és az Állatkert is jelentősen fejlődik majd - jelezte. Beszámolója szerint az április 29-i nyitás óta már 150 ezren fordultak meg az intézmény új szabadidő-parkjában, a Holnemvolt Parkban, a következő években pedig ott alakítják ki a Meseparkot, majd a Pannon Ősvadont is, amely a Kárpát-medence ősi élővilágát jeleníti meg, a középpontban egy hatalmas biodómmal.
 
Persányi Miklós közölte: néhány héten belül kiírják a Pannon Ősvadon nyitott nemzetközi építészeti közbeszerzését, ennek eredménye egy engedélyes szintű terv lesz 2015 tavaszára.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2014. június 11. 22:59
Szerintem nem lesz igazi megújulás, ha az a két szar, az Időkerék, meg a Vaskefe ott marad.
Ángyán Páván
2014. június 11. 20:41
Na és az Üdőkerékvel?
Ladyofthelake
2014. június 11. 18:02
Ha ennek csak a fele is megvalósul, már az is egy csodával lesz egyenlö! Go Baán Laci!
Ladyofthelake
2014. június 11. 17:58
Ha ennek csak a fele is megvalósul, már az is egy csodával lesz egyenlö! Go Baán Laci!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!