Csepreghy: A norvég fél megtiltotta az EY-jelentés átadását a magyar kormánynak

2014. július 03. 14:49

Csepreghy Nándor nem kapta meg az EY-től a norvég pénzek hazai elosztását vizsgáló dokumentumot. Az államtitkár emellett felhívta a figyelmet, hogy az Átlátszó.hu-n nem a teljes jelentés jelent meg. Szerinte ez a magyar kormány gyanúját erősíti.

2014. július 03. 14:49

A magyar kormány kezdeményezni fogja a norvég alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Irodánál (FMO), hogy adja át az EY (korábban Ernst and Young) jelentését, amelyet a nemzetközi tanácsadó cég a norvég alapok 2008-2010 közötti forráselosztásáról készített – közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek, azt követően, hogy személyesen tárgyalt az EY magyarországi igazgatójával.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy a csütörtöki megbeszélésen kiderült, az EY magyarországi vezetője, Havas István a magyar kormány kérését a dokumentum átadására továbbította a megrendelőnek; a norvég fél azonban megtiltotta, hogy az iratokat átadják a magyar kormánynak, ezzel az érdemi tárgyalás befejeződött, mert Havas Istvánt köti a titoktartási szerződés, amelyet a tanulmány megrendelőjével írt alá – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Emiatt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta az EY magyarországi vezetője, hogy az atlatszo.hu honlapon megjelent dokumentum a közzétett formában hiteles-e, a teljes anyagot jelenti-e, illetve mi a különbség a sajtóban is vázlatként szereplő dokumentum és a véglegesített anyag között – mondta Csepreghy Nándor. Szerinte az atlatszo.hu-n szereplő dokumentum nem a teljes változat, mert a 18. oldallal indul, és nem lehet tudni, hogy mi van az előtte lévő 17 oldalon, illetve a tanulmány véget ér-e ott, ahol a portálon lévő anyag. Az atlatszo.hu azt írja a jelentésről, hogy összességében megfelelőre értékeli a projekt végrehajtását, rendszerszintű hiányosságokat a következtetésben nem állapít meg, de több problémát, illetve kockázatot tár fel a pályázatokkal kapcsolatban.

Nem ismert, hogy mi szerepel a végleges jelentésben – fogalmazott a helyettes államtitkár, – mivel az atlatszo.hu-n közölt dokumentumon a „draft” felirat is olvasható, ami azt jelöli, nem a végleges vizsgálati jelentésről van szó. Nem lehet tudni azt sem, hogy készült-e bármilyen újabb elemzés a magyarországi norvég civil alapról, ami adott esetben akár alátámasztaná, akár cáfolná a magyar kormány információját – mondta Csepreghy Nándor, aki furcsállta, hogy a Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) nem járul hozzá ahhoz, hogy a dokumentumot megismerje a magyar kormány. Ezzel a kormány gyanúját erősíti, hiszen ha nincs mit takargatni, akkor mi értelme van az anyag titkosításának, ennek közérdekből nyilvánosnak kellene lennie.

A kormány fenntartja eddigi kifogásait, miszerint a pályázati folyamat során nem volt biztosított a bíráló bizottságok függetlensége, az értékelőket a konzorcium a saját köreiből választotta ki, utólag belenyúltak a pontszámokba különösebb indokok nélkül, illetve az alacsonyabb pontszámú pályázatok nyertek, miközben a magasabb pontszámúak nem kaptak támogatást. Ez pedig azt jelenti, hogy visszaéltek a közpénzekkel – mondta Csepreghy Nándor.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2014. július 04. 11:32
A Norvég Alapot nem egy 2/3, sőt, másodszor 2/3-os demokratikusan megválasztott kormány elleni ellenzéki tevékenység támogatására találták ki, hanem az új belépők felzárkóztatására, cserében, h. több európai állam, noha nem EU tag, profitál belőle. Ezek a tüntetést szervezők nem független civilek, az osztók sem, a kedvezményezettek sem, ezek pártokhoz köthető, politikai tevékenységet végző szervezetek, a Norvég Alap meg megélhetést biztosít azoknak, akik hivatás szerűen ezzel foglalkoznak. Szerintem pl. leginkább az civil, akinek van valamilyen megélhetését biztosító, gyakorolt szakmája, s szabadidejében pl. a társadalom többsége által nemesnek elismert célokért tevékenykedik valamilyen szervezet keretein belül. A jelenleg a Norvég Alap által kedvezményezett civil szervezetekben tevékenykedők nem mindegyike ennyire civil. 2/3-os többséggel bíró kormány intézkedései, vagy a kormány tisztviselők ellen tüntetéseket szervezni biztosan nem a társadalom többsége által elismert nemes cél.
Ángyán Páván
2014. július 03. 23:00
Vajon a norvég király tudja, hogy már nem ő van hatalmon?
S0ma
2014. július 03. 21:23
Örülünk, EU és Norvég Alap! Hű, de jól jártunk veletek!
Rumpelstilzchen
2014. július 03. 21:17
Érdekes ez a játszma ! http://de.wikipedia.org/wiki/Geldw%C3%A4sche#OECD Be kell menni a bankba és kikérni az összes pénzmozgásukat ! Gyanus pénzmozgás ami akár terrorista szervezetek financírozására is szolgálhat. http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/wirtschaft_nt/article113396670/EU-geht-gegen-Geldwaesche-vor.html Kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!