Devizahitelek: 79 hitelintézet perelné az államot

2014. augusztus 25. 17:28

A határidő lejártáig összesen 79 hitelintézeti kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban – mondta el Póta Péter, a törvényszék szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn.

2014. augusztus 25. 17:28

Hozzátette, hogy 24 keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítottak, melyek közül hatot a pénzügyi intézmények újra benyújtottak.

A benyújtás végső határideje hétfőn a hivatali idő vége, vagyis 16.00 óra volt, eddig lehetett a bírósági gyűjtőládába bedobni, vagy délelőtt 11 óráig a kezelőirodában személyesen benyújtani a dokumentumokat. A legtöbb érintett a személyes átadást választotta, a gyűjtőládába csak két kereset érkezett, ezek közül egy az utolsó napon. A perekben arról a kérdésről kell dönteni, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

A Kúria a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi döntésével kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvény a hitelszerződések egyoldalú módosítását – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – megengedő szerződéses kikötéseknél azt a vélelmet állítja fel, hogy ezek tisztességtelenek és érvénytelenek. Ezt a vélelmet a mintegy 400 magyarországi pénzintézet mindegyike megkísérelhette a bíróság előtt megdönteni, a kereseteket ehhez legkésőbb augusztus 25-ig kellett benyújtaniuk. A határidő jogvesztő.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. augusztus 26. 08:32
Kívánncsi vagyok hogy orbán mikor csap oda a jegyzőknek,behajtóknak,és a csaló árverező népségnewk,mert azok is összejátszanak a bankokkal hogy teljesen kifoszthassák a hitelfelvevő szerencsétleneket!Pedig ezeknél is munkaverseny van mint a bankoknál.teljese4n ledöbbentem mikor egy bankfiók vezetőjének az irodájában megláttam ezeket a munkaversenyben elért eredményekért adott dícsérő okleveleket a falon.Szóval az az uzsoráért oklevél is jár a lóvé mellé !
Csigorin
2014. augusztus 26. 06:54
Attol tartok a statisztika kedveert lesz legalabb egy aki megnyeri, mert hat megis, nem mutatna szepen a 100%. Es abban az otp benne lesz...
Senior
2014. augusztus 25. 18:47
Azt nem vágom, hogy az állam magán ügyvédi irodákat fogad a perekhez. Kérdem, hány jogászt foglalkoztatnak manapság közpénzen? Dolgoztam a közigazgatásban, meghoztuk a határozatot, a polgár meg fellebbezett/perre ment, mehettünk megvédeni a hatóság igazát, mert ez is benne volt a munkaköri leírásunkban.
Akitlosz
2014. augusztus 25. 17:51
400 magyarországi pénzintézet! Hihetetlen szám. Eddig azt hittem van vagy 40 Magyarországon belőlük és már annyi is bőven sok lenne. Erre 400. Eszméletlen jó üzlet lehet a bankárkodás, ha ennyi cég megél belőle egy ekkora kis országban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!