Közép-európai szabadalmi intézet alakulhat Budapesten

2014. augusztus 07. 07:55

A virtuális közép-európai szabadalmi intézet a visegrádi országok közreműködésével alakulhat meg még az idén. Az új intézet az egyetemek és az üzleti szféra elfekvő tanulmányait kutatná és vinné tőzsdére.

2014. augusztus 07. 07:55

Még az idén megalakulhat a visegrádi országok közreműködésével, budapesti központtal az a virtuális közép-európai szabadalmi intézet, amely a világ másfél tucatnyi intézményéhez hasonlóan globálisan elismert szabadalmi vizsgálatot kínál – mondta Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke a Heti Válasznak adott interjújában.

A csütörtöki lapszámban megjelenő interjúban az elnök kifejtette: az új intézet az egyetemek és az üzleti szféra elfekvő tanulmányait kutatná és vinné tőzsdére. Rámutatott, hogy csak a magyar felsőoktatásban és a vállalkozói szférában sok olyan tanulmányt lehet fellelni, amelyeket azért nem jelentenek be, mert nincs pénz a jogok megszerzéséhez és fenntartásához. Ismertetése szerint még az idén újraindítják az ehhez igényelhető támogatások lehetőségét. 

Ezeket a jogokat az állami bankpiac egyik szereplője vehetné meg, amelyeket aztán a technológiai tőzsdén keresztül értékesítene európai innovátoroknak – mondta Bendzsel Miklós, hozzátéve, hogy ebbe vonnák be cseh, lengyel, szlovák, szlovén és horvát partnereiket. Így a kínálat már kellőképpen vonzó lenne a külföldi nagybefektetők számára – tette hozzá.

Elmondta: Európa ötven vagy a világ ötszáz legnagyobb cégének rangsorát vizsgálva látható, hogy előbbi 40-45, utóbbinak pedig több mint fele nemcsak Magyarországon termeltet vagy végeztet háttérműveleteket, hanem harmaduk kutatás-fejlesztési részlegét is ide telepítette.

Az uniós tagság révén a magyar cégek előtt is kitárult a belső piac – jelezte. Megoldásaik megvalósításához egy forrástérkép birtokában tőkét gyűjthetnek, egy mozdulattal olyan cégbejegyzést is tehetnek az európai gazdasági térségben, amely a földrész nagy részén is érvényes. 

Magyarországon azonban a magyar tőke ma még ódzkodik a magyar szellemi eredményekbe való befektetéstől – vélekedett az elnök. Ennek szerinte az az oka, hogy a nagyvállalkozók többsége még mindig többre becsüli a sűrű fillért és a biztos megtérülést, mivel a közismert tétel szerint tíz innovatív ötlet közül csak egy szokott bejönni. Amikor ez tudatosul, el is vész az érdeklődés a magyar szellemi eredményekbe való befektetések iránt. Pedig a mondás második fele úgy szól, hogy az az egy jó ötlet annyi többletet termel, ami bőven fedezi a másik kilenc próbálkozás költségeit – fogalmazott.

A kormánynak és a szabadalmi hivatalnak véleménye szerint abban lehet szerepe, hogy megtanítsa a vállalkozásoknak és a feltalálóknak azokat a védelmi és konzorciumépítési praktikákat, amelyekkel meg lehet akadályozni a szellemi tulajdonuk elvesztését.    

Kitért arra: azt az adóhatósággal együttműködve ellenőrzik, hogy a cégek a kutatás-fejlesztéshez igénybe vett adókedvezményeket valóban k+f tevékenységre fordították-e. Az elmúlt két évben a 2007–2012 közötti időszakot átvizsgálva a kétes pályázatok közül például a műszaki tárgyúak esetében 60 százalék nem szolgált k+f célokat. A legszerényebb becslések szerint is 3-4 milliárd forintot segítettek visszakövetelni az adóhatóságnak – ismertette a lappal Bendzsel Miklós.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2014. augusztus 07. 13:01
A néhány nagy cégnél született szabadalommal nincsen gond, ha van bennük valami akkor kihozzák belőle. A gond inkább az, hogy lecsökkent azoknak a hazai cégeknek a száma, amelyek egyáltalában támogatnának illetve megvalósítanának szabadalmakat, ezért csökkent az új bejelentések száma, de nem elhanyagolható nehézség az sem, hogy egy szabadalom bejelentése és fenntartása jelentős költséggel jár, amit valakinek állnia kell. Ahhoz, hogy valamit el lehessen adni, ahhoz legalább valamilyen "deszkamodell" vagy egy független fél által megerősített kísérleti eredmények is kellenek, azaz itt is belép a pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!