Hiller: Szabadság akkor létezik, ha az egyes ember is élvezi

2014. október 22. 19:05

Az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint szabadság igazából akkor létezik, ha az egyes ember is élvezi. Hiller István szerdán Kispesten egy ’56-os megemlékezésen azt mondta: nem szabad, hogy a köztársaságból csak annyi maradjon, hogy van köztársasági elnökünk.

2014. október 22. 19:05

Az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint szabadság igazából akkor létezik, ha az egyes ember is élvezi. Hiller István szerdán Budapest XIX. kerületében, Kispesten szervezett ünnepi megemlékezésen azt mondta: 1956 azért volt nagyszerű, mert a résztvevőknek ezt a szabadságot adta a forradalom napjaira.

 
Az ellenzéki politikus megemlékezett arról is, hogy 25 évvel ezelőtt, 1989. október 23-án kiáltották ki az új Magyar Köztársaságot. „Nem szabad, hogy hagyjuk a respublika, a köztársaság tisztelete, a köz iránti közös tiszteletünk csorbát szenvedjen” – fogalmazott. Hiller István azt mondta: nem szabad, hogy a köztársaságból csak annyi maradjon, hogy van köztársasági elnökünk. A köztársaság mindannyiunk közös ügye – hangsúlyozta.
 
Közös érdeknek nevezte, hogy vallják a köztársaság eszméjét, azt a köz érdekében használják, és minden október 23-án nem csupán a tényeket elevenítsék fel, hanem ünnepeljék 1956. és 1989. október 23-át. Beszélt arról is, hogy ezen az ünnepen a pesti srácokra is emlékezünk. 
 
Mint mondta: „érdemtelen és manipulatív”, ha egy felelősséget vállaló ember nevét nem ejtjük ki. Az 1956-os forradalom összefonódott Nagy Imre nevével Magyarországon és szerte a világon – tette hozzá.
 
Hiller István felidézte, hogy július 14-én, a Bastille lerombolásának napján a franciák vidáman ünnepelnek. Szerinte Magyarországon október 23-án örömmel és vidámsággal kellene gondolni az elődökre. Lesz nap, amikor gyászoljunk a halottainkat – jegyezte meg.
 
Az ünnepséget a rossz idő miatt nem az Ötvenhatosok terén, hanem a kispesti művelődési központban tartották. Azon részt vett Gajda Péter, Kispest szocialista polgármestere és Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke is.
 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymusz
2014. október 23. 13:41
Mint 8 éve, mikor szemeket lövettetek ki és agyba főbe verettétek a békés megemlékezőket. Ők biztosan nagyon élvezték a TI SZABADSÁGOTOKAT.
catalina9
2014. október 23. 13:12
Én élvezem a szabadságot! Hillert kevésbé!
ciseaux
2014. október 22. 21:24
Hiller: Szabadság akkor létezik, ha az egyes ember is élvezi. Nem szabad, hogy hagyjuk a respublika, a köztársaság tisztelete, a köz iránti közös tiszteletünk csorbát szenvedjen... Mert ez a degenerált már arra sem emlékszik, mit művelt az ő "respublikás" pártja 2006.Okt 23.-án??? Ráadásul az '56-os forradalom 50. évfordulóján??? A jelek szerint az "egyes ember" élvezetéhez egyáltalán semmi köze a "respublika"-nak, mert a világ legboldogabb emberei, a dánok, alkotmányos monarchiában élveznek, de a "respublika" nem előfeltétele a britek, a spanyolok, a norvégok, a hollandok, a svédek élvezésének sem. Sőt, a liberális demokratikus EU is egy alkotmányos monarchiában székel, amit egy, a luxemburgi főhercegségből származó Juncker nevű elnököl.
oskar
2014. október 22. 20:58
Nagy Imre Magyarország semlegességében látta a jövőt!!! Ez miért felejtődött el??????????? Akkor a szovjetek ma meg az amcsik diktálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!