Magyarországi bankokat minősítettek le

2014. október 16. 21:49

A K&H, az Erste osztályzatait rontotta csütörtökön a Fitch Ratings. Ezt azzal indokolták, hogy Magyarország esetében a bankrendszert érintő kormányzati intézkedések miatt átértékelték a banki és a szuverén kockázatok közötti kapcsolatot. A CIB javítani tudott.

2014. október 16. 21:49

Ennek eredményeként a cég úgy állapította meg a bankszektorbeli kockázati besorolások magyarországi felső határát, hogy azok legfeljebb egy fokozattal haladhassák meg a mindenkori - jelenleg BB plusz szintű, stabil kilátású - magyar államadós-besorolást. Ennek alapján a Fitch egy fokozattal BBB mínuszra rontotta a K&H Bank és az Erste Bank Hungary Zrt. hosszú távú adósosztályzatait az eddigi BBB-ről.

Az új bankbesorolásokra, amelyek így most egy osztattal jobbak a Fitch Ratings által érvényben tartott magyar szuverén adósosztályzatnál, szintén stabil kilátás érvényes. A Fitch Ratings ezzel egy időben stabilra javította az eddigi negatívról a CIB Bank BBB mínusz besorolásának kilátását, az osztályzatot pedig megerősítette.

A két másik magyarországi bank leminősítésének indoklásában a hitelminősítő annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar bankszektorban végrehajtott számos kormányzati intervenció, köztük azok a legutóbbi intézkedések, amelyek még további veszteségeket rónak a bankokra a lakossági kinnlevőségekkel kapcsolatban, erősítették a magyar piacon működő bankok országkockázati tényezőit.

E kockázatok korlátozzák a Fitch Ratings abba vetett bizalmát, hogy a bankok adósságszolgálati képessége, és/vagy az anyabankok további támogatási készsége szuverén törlesztési csőd esetén is megmaradna, áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében. A Fitch Ratings véleménye szerint a csütörtöki minősítési lépésektől érintett három magyarországi bankérdekeltség anyabankjai - a KBC, az Intesa és az Erste - továbbra is jelentős hajlandóságot mutatnak magyar leánybankjaik támogatására, tekintettel arra, hogy a közép- és kelet-európai térség mindhármuk számára változatlanul stratégiai fontosságú.

A Fitch úgy véli ugyanakkor, hogy az Intesa és az Erste számára hosszabb távon már bizonytalanabb a magyar piac stratégiai fontossága, tekintettel a magyarországi érdekeltségeik által felhalmozott jelentős veszteségekre, és e leánybankok gyenge kilátásaira. Emiatt a Fitch ezentúl várhatóan legalább két fokozatnyi besorolási különbséget fenntart a CIB és az Erste Bank Hungary, valamint a két bank tulajdonosainak besorolásai között, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch szerint kevesebb a bizonytalanság a KBC által a magyar piac iránti hosszú távú elkötelezettséggel kapcsolatban, tekintettel a K&H Bank stabilabb teljesítményére. A hitelminősítő ezért egy fokozatnyi besorolási különbséget is fenntarthatónak lát a K&H és anyabankja között, ha ezt az országkockázati tényezők egyébként lehetővé teszik.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. október 17. 11:15
Ki nem szarja le a leminősítőt!
Karakter
2014. október 17. 09:14
És akkor mi van?
Apáczai
2014. október 17. 06:32
Én már régen leminősítettem ezeket a Magyarországon is fiókot működtető idegen bankokat. Ugyanis a hírből a a téves látszat is kiolvasható, hogy magyar bankokat minősítettek le. De nem, csak az uzsorázásba keveredetteket. Egyébként nagyon helyesen. Az ilyenek, akik uzsora-kalandokba keverednek, nem igazán hitelesek egy befektető számára. Ezekre nem illik a "hiteles, bankszerű magatartás".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!