Tévút az euroatlantiság alternatívájának keresése

2014. október 29. 10:49

Mindezek fényében pedig felmerül annak a valós esélye, hogy a jelenlegi magyar kormány nincs tisztában azzal, hogy az EU-nak nincs reális alternatívája Magyarországon.

2014. október 29. 10:49
Mészáros Tamás

Mert bár lehet, hogy minimális belpolitikai előnyök származhatnak például az André Goodfriend, az Egyesült Államok nagykövetségi ügyvivőjének személye elleni harcos megnyilvánulásokból, azt nem árt elfelejteni, hogy Goodfriend hivatali szempontból maga Amerika. Vagy személyre átfordítva maga John Kerry vagy Barack Obama. Akikkel szemben persze szintén megvan a lehetősége bárkinek, hogy ilyen hangnemet üssön meg – de tényleg azt gondoljuk, hogy ez előrevivő, stratégiailag megfontolt lépés egy kis ország számára? Vagy egy bármilyen méretű, de magát hivatalosan euroatlanti beállítottságúnak mondó országnak? Nem hiszem.

Mindezek fényében pedig felmerül annak a valós esélye, hogy a jelenlegi magyar kormány nincs tisztában azzal, hogy az EU-nak nincs reális alternatívája Magyarországon. Vagy egy finomabb verzióban: nincsenek tisztában azzal, hogy egy adott szövetséghez tartozás valós elhivatottságot és így kötöttséget jelent a tagok számára. Pedig ezt az egyik alternatíva, Oroszország mutatja be a legvegytisztábban, ráadásul pont egy velünk szomszédos államban, Ukrajnában. Látható, hogy a putyini érdekérvényesítés esélyt sem ad az orosz érdekszférába tartozó államoknak, hogy azok új orientációról fantáziáljanak.

Brüsszel már ezért sem egyenlő a szovjet vagy a jelenkori Moszkvával: nem kérdéses, hogy ebből a klubból sikerülhet magunkat kiírni, ám egy másikban korántsem lennénk ilyen szabadok. Én személy szerint csak remélni tudom, hogy a jelenlegi kormányzatnak és külügyminisztériumnak sikerül végre egy reális képet festenie magának a körülöttünk lévő világról. Ahogy az elmúlt száz évben, ennek most is hatalmas tétje van.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. október 29. 19:00
Azért a 'nagyok' között nem annyira feszült a viszony: 'Russia ready to deliver US supplies to ISS after Antares rocket explodes' [http://rt.com/news/200387-russia-deliver-nasa-iss/]
ormányos csillós
2014. október 29. 13:06
USA, EU ugyanaz mint Moszkva,csak jobb a marketing.
hakos
2014. október 29. 11:43
Ekkora tudatlansággal hogyan írhat valaki cikket? Goodfriend egy ügyvivő, akinek személyét például nyugodtan a diplomáciában bevett módon "persona non grata"-vá lehet nyilvánítani, ha Magyarorszgá úgy ítéli meg, hogy személye árt a kétoldalú kapcsolatoknak. Az EU pedig egy folyamatban lévő projekt, aminek szerves része Magyarország. Itt nem alárendeltségi viszony van, amelyben nekünk nagy alázattal kell a brüsszeli ukázokat végrehajtani. Úgyhogy eleve a szerző optikája hibás, a szocializmus idejéből örökölt. AZ EU-nak ugyanis folyamatosan számtalan alternatívája van, mégpedig lépésről-lépésre ilyen, vagy olyan EU....
cutcopy
2014. október 29. 11:36
"felmerül annak a valós esélye, hogy a jelenlegi magyar kormány nincs tisztában azzal, hogy az EU-nak nincs reális alternatívája Magyarországon" Hogy a te kis sérves agyadban minek merül fel az esélye az a valóságot cseppet sem befolyásolja..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!