Nem tárgyalt Kishantosról az illetékes parlamenti bizottság

2014. október 13. 11:25

Sem Kishantosról, sem a 2009-ben parlagfű-mentesítésre felajánlott egy százalékos szja-felajánlások sorsáról nem tárgyal a parlament fenntartható fejlődés bizottsága, miután a bizottság fideszes alelnökének javaslatára megszavazták a napirend módosítását.

2014. október 13. 11:25

Nem tárgyalt a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyéről az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága; a kérdés Bencsik Jánosnak (Fidesz), a bizottság kormánypárti alelnökének javaslatára került le a testület napirendjéről, az indítványt a honatyák 7 igen, 2 nem ellenében támogatták.

Ugyanígy nem esett szó a bizottság ülésén a 2009-es személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékos keretében a parlagfű-mentesítésre felajánlott összeg felhasználásáról, és nem vették a bizottság ülésének napirendjére  a Kunbaján illegálisan lerakott hulladék miatt kialakult helyzetről való tájékoztatót sem. Ezen napirendi pontok törlését is Bencsik János, a bizottság fideszes alelnöke javasolta, és a képviselők többsége elfogadta. Az ügyrendi javaslatot Turi-Kovács Béla (Fidesz), a bizottság alelnöke terjesztette elő.

A bizottsági ülés módosított napirendjét a testület tagjainak többsége elfogadta. A módosított napirend keretében a honatyák tárgyaltak a múlt évi zárszámadási törvény végrehajtásáról, valamint megvitattak a bizottság munkájával összefüggő napirendi pontokat.

Bencsik János a napirend módosítására tett javaslatait többek között azzal indokolta, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ felhívásának megvitatása azért nem támogatható, mert bírósági eljárások, valamint ügyészségi vizsgálatok folynak az ügyben. Ezek eredményét célszerű megvárni, és ezt követően foglalkozni a kérdéskörrel. Jelezte: az ombudsman-helyettes vizsgálatainak összefoglalójával egyetért, ami azt jelenti, hogy szükséges az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos kérdéseket a bizottság ülésének napirendjére tűzni a későbbiekben. De lehet, hogy nem a fő-, hanem az albizottságban – fűzte hozzá.

A parlagfű-mentesítés támogatására felajánlott összegek felhasználására vonatkozó indítvány esetében annak a véleményének adott hangot, hogy a források felhasználása az államháztartási törvény alapján szabályszerű volt. Ezeket a kérdéseket a parlagfű-kerekasztal létrehozását követően ennek a fórumnak a keretében célszerű megtárgyalni – mondta.

A kunbajai helyzetről javasolt vitáról pedig azt közölte: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szívesen ad tájékoztatást a képviselőknek az ügyről, de hétfőn mind a minisztereknek, mind az államtitkároknak a kormányülésre való kelkészülés miatt nincs lehetőségük részt venni a bizottsági ülésen. Ezért erre a témára egy későbbi időpontban kellene visszatérni.

Sallai R. Benedek (LMP), a bizottság elnöke mindehhez hozzáfűzte: véleménye az, hogy a kishantosi ügy tárgyalásával nem lenne szükséges megvárni a feltétlenül a bírósági döntéseket, mivel egy nemzetközi tanácskozáson elhangzottak megvitatásáról volna szó.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. október 13. 12:27
Lopás, rablás prolongálva. Folytatjuk, mondta a soros ügynök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!