Miért avatkozik be Oroszország Magyarország belügyeibe?

2014. november 21. 08:00

Ma az orosz külügyminiszter, magyar kollégája mellett állva (!) kijelentheti, hogy az ő kormánya már „réges-rég” mondja, hogy a NATO-hoz való csatlakozás „felelőtlenség”, az aláássa a békét Európában. Szijjártó úr nem emelte fel a szavát.

2014. november 21. 08:00
Lázár György

Az orosz vezetés kritizálja a NATO-hoz való magyar csatlakozást, de ezt a kormány nem tartja »beavatkozásnak«, csak azt, amikor az amerikai kormány aggodalmának ad hangot, hogy Orbánék igencsak készségesen szolgálják ki az orosz kormány gazdasági és politikai érdekeit. Akkor azt harsogják, hogy ez beavatkozás a magyar belügyekbe.

Magyarország jelentkezett a NATO-ba, vállalta, hogy elkötelezett a szövetség normáihoz. Ma az amerikaiak egyre inkább úgy látják, hogy az Orbán-kormány semmibe veszi a szövetséget, Amerika-ellenes hecckampányt folytat, és közben élvezi a NATO és a Nyugat által nyújtott lehetőségeket, támogatásokat és kedvezményeket.

Obama elnök eddig kesztyűs kézzel bánt az Orbán-kormánnyal. A jobboldali republikánusok, ha hatalomra kerülnek, nem lesznek ennyire udvariasak. Keményen értésére fogják adni Orbánnak, ha még akkor hivatalban lesz, hogy vagy kilép a NATO-ból, vagy betartja az elveit. Putyin orosz miniszterelnök álma egyébként is az, hogy az Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán által létrehozott Eurázsiai Gazdasági Unió terjeszkedik majd, abba Magyarországot és Bulgáriát is meghívná, és talán a jövőben Magyarország újra Oroszország szövetségese lehet!

Orbán azzal magyarázza a Putyin-flörtöt, hogy az ország »geopolitikai helyzetéből fakadó gazdasági érdekeit megpróbálja megvédeni«. Miféle geopolitikai helyzetről beszél? Románia közelebb van Oroszországhoz, de ott felelős politikusnak nem jut eszébe Moszkvához dörgölőzni.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2014. november 21. 20:43
"Magyarország jelentkezett a NATO-ba, vállalta, hogy elkötelezett a szövetség normáihoz." A szövetség normáiban sehol sem találok olyan kitételt, hogy atomerőmű bővítést csak az USA által támogatott vállalkozás végezheti. Különben is a NATO nem az USA.
imres
2014. november 21. 20:40
Na azért álljon meg a menet! Én érzékelek némi különbséget ha: A külügyminiszterünknek azt mondják, hogy nem értenek egyet NATO csatlakozásunkkal, vagy Kitiltanak magyar állampolgárokat büntetésül az USA-ból azért, mert Magyarország támogatja a Déli Áramlat megépítését, vagy mert a jövőben előfordulhat, hogy magyar és orosz vállalkozók kapcsolatba kerülhetnek a gázvezeték építése során. Azért van némi különbség, Lázár elvtárs. :)
néhai Ch.Pilot
2014. november 21. 16:14
Lázár FAQ: Q: Aki ennyire nem érti a geopolitikai helyzetet, mint Lázár György, az hogy mer erről cikket írni? A: Úgy, hogy manipulálni akarja a közvéleményt.
orion
2014. november 21. 13:54
Mi volt ez, sajttáj? Mert ott nem szokás vitatkozni ám!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!